„Vinted“ bendraįkūrėjas ir vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas stebisi, kiek nedaug jis sulaukia užklausų iš pradedančiųjų verslininkų – nors galėtų pasidalinti patirtimi ir padėti spręsti jiems kylančius skausmus.

O iššūkių, jis prisimena, būta daug.

Kaip sukurti sėkmingą startuolį renginyje „Startup Fair. Connect 2022“ savo patirtimi dar dalinosi „Omnisend“ bendraįkūrėjas ir vadovas Rytis Lauris (Laurinavičius), „Vinted“ bendraįkūrėja Milda Mitkutė, nuotolinio vertimo platformos „Interactio“ bendraįkūrėjas ir vadovas Henrikas Urbonas.

Idėjos pervertintos – net investuotojams jos ne tiek svarbios

Nuotolinio vertino platformos „Interactio“ vadovas H. Urbonas prisiminė, kad pirmoji startuolio idėja buvo visiškai kitokia, tačiau ji leido pakloti technologinius pagrindus, kurie išnaudojami dabar. Pradžioje įmonė aptarnavo fizinius renginius, o dabar rūpinasi vertimais nuotoliu.

M. Mikuckas praplėtė: „Ankstyvojoje stadijoje tu iš tiesų nestatai ant tikslaus verslo modelio, kurį tau siūlo įkūrėjai. Dažna klaida yra pernelyg analizuoti idėją ankstyvoje stadijoje vietoje to, kad kuo daugiau laiko praleistu su įkūrėjais, komanda, kuri iš tiesų tai daryti. Laikyti lyg darbo atrankos pratimą – ar tu samdytum tuos žmones į savo komandą kaip išskirtinius vykdytojus“, – sako M. Mikuckas.

Jis patikino, kad „Interactio“ mažiausiai tris kartus keitė savo pradinę idėją, ir kaskart atrodydavo, kad įmonės ateitis beviltiška.

„Vienintelė viltis buvo, kad įkūrėjai nebuvo beviltiški, jie tiesiog siūlydavo, šitai neveikia, bet tas ar anas galėtų veikti, ir mes turėtume bandyti daryti šitaip ar anaip. Ir ta energija niekada nesibaigė“, – palygino M. Mikuckas.