Leidinyje „Globali kova dėl talentų. Galimybė Lietuvos proveržiui“ siūloma įgyvendinti tikslingas iniciatyvas, kurios paskatintų konkrečių specialistų ir studentų iš užsienio pritraukimą ir palengvintų talentų integraciją į Lietuvos visuomenę.

Šiam tikslui pasiekti siūloma peržiūrėti privalomas migracijos procedūras, sukurti galimybes paprasčiau į Lietuvą patekti labiausiai trūkstamiems specialistams, skatinti nuotolinio darbo iš Lietuvos galimybes, sukurti lietuvių diasporos talentų pritraukimui skirtą paslaugų paketą ir kitos iniciatyvos.

Baltąją knygą „Investuok Lietuvoje“ pristatė sausio 17-ąją.

„Tarptautinio valiutos fondo paskaičiavimais, pagal vienam gyventojui tenkančią BVP dalį Lietuva užima 15 vietą tarp Europos Sąjungos valstybių. Tai yra aukštas rezultatas, tačiau Lietuvos vystymosi rezervu išlieka santykinai nepažangi ekonomikos struktūra. Per artimiausią dešimtmetį Lietuva siekia didinti aukštos pridėtinės vertės veiklų dalį ekonomikos struktūroje. Tačiau tam pasiekti reikės ypatingų specialistų. Kol pagrindinis valstybės dėmesys išlieka nukreiptas į Lietuvos gyventojų kompetencijų stiprinimą, spartus ekonomikos augimas greitai taps sunkiai įsivaizduojamas be gabiausių specialistų ir studentų iš užsienio. Tam Lietuvai reikia unikalaus vertės pasiūlymo, kuris užtikrintų balansą tarp talentų pritraukimo iniciatyvų ir dėmesio talentų integracijai Lietuvoje“, – teigia „Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis.

„Investuok Lietuvoje“ parengta baltoji knyga atskleidžia, kad didesnis talentų kiekis šalyje paspartina darbo našumo augimą, inovacijų plėtrą ir viešųjų finansų būklę. Tačiau, nors Lietuvos darbo rinka jau ima jausti kvalifikuotų darbuotojų trūkumą, talentų pritraukimas iš užsienio, mūsų šalyje kol kas lieka neišnaudota galimybė.

Pažangiųjų technologijų gamybos ir žinioms imliuose paslaugų sektoriuose darbuotojų dalis Lietuvoje 2020 m. sudarė tik 13,6 proc. Tai – antras iš prasčiausių rezultatų Europos Sąjungoje. Remiantis tarptautinių organizacijų vertinimu, darbo jėgos trūkumas ir rinkos poreikių neatitinkančios darbuotojų kompetencijos jau šiuo metu yra vienas pagrindinių Lietuvos ekonomikos augimą ribojančių veiksnių.

Kvalifikuotų specialistų poreikį šiandien jaučia tiek investuotojai vykdantys veiklą Lietuvoje, tiek vietos verslai. 2021 m. IV ketv. Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekse 77 proc. apklaustų įmonių teigė, kad kvalifikuotos darbo jėgos mūsų šalyje joms trūksta. Tuo tarpu, asociacijos „InfoBalt“ duomenimis, šiuo metu rinkoje trūksta 14 tūkst. vien IRT sektoriaus darbuotojų.