Pusė darbdavių atmeta kandidatus patikrinę jų anketas

„CareerBuilder“ apklausos duomenimis, daugiau nei pusė (54 proc.) darbdavių socialiniuose tinkluose rado informacijos, dėl kurios nepriėmė kandidato į darbą. Apklausoje dalyvavo daugiau nei 1000 JAV žmogiškųjų išteklių ir įdarbinimo specialistų. 

Paaiškėjo, kad septyni iš dešimties (70 proc.) darbdavių naudojasi socialiniais tinklais, jog patikrintų kandidatus į tam tikrą poziciją įdarbinimo metu. Beveik pusė (54 proc.) darbdavių socialiniuose tinkluose tikrina jau esamus darbuotojus, ir net trečdalis (34 proc.) darbdavių skyrė papeikimą arba atleido darbuotoją, remdamiesi jo socialinių tinklų anketose rasta informacija. 

Darbdaviai nurodė pagrindines priežastis, dėl kurių nepriėmė kandidato į darbą: 

Kandidatas skelbė provokuojančias ar netinkamas nuotraukas, vaizdo įrašus ar informaciją apie tai, kaip vartoja alkoholį, narkotikus ar yra susijęs su nusikalstama veikla; rašė diskriminacinius komentarus, susijusius su rase, lytimi, religija; neigiamai atsiliepė apie savo ankstesnę įmonę ar kolegą; dalijosi konfidencialia buvusios darbovietės informacija; pateikė melagingą priežastį dėl neatvykimo į darbą; per dažnai skelbė informaciją socialiniuose tinkluose. 

Anketose atsiskleidžia kandidatų pomėgiai, vertybės ir politinės pažiūros 

„HR Person“ personalo atrankų partnerė Jurgita Vedegienė pasakoja, kad dirbdama personalo atrankų srityje pastebi, jog kai kurie vadovai peržiūri kandidatų profilius socialiniuose tinkluose.