„Programinės įrangos kūrėjus vis dar persekioja klišė, kad jų darbas atliekamas individualiai. Su šia sritimi nesusiję žmonės programuotojus dažnai įsivaizduoja vienus palinkusius prie kompiuterių ekranų tamsiuose kambariuose. Tačiau šis stereotipas gana stipriai nutolęs nuo realybės – programuotojai dirba komandose, kartu ieško, kaip išspręsti tam tikras problemas. Kaip tokiose situacijose profesionalas geba bendradarbiauti ir rasti bendrą sprendimą, dažnai lemia jo karjeros sėkmę“, – pastebi M. Mozūras.

Karjeros platformos „Ziprecruiter“ atlikta apklausa atskleidė, kad 93 % apklaustų įmonių nurodė, jog minkštieji įgūdžiai lemia ar kandidatas vis dėlto yra pasamdomas. Tai reiškia, kad ir IT industrijoje reikalingi įgūdžiai neapsiriboja vien tik techninėmis kompetencijomis – ilgalaikėje perspektyvoje, IT specialistai negalės judėti į priekį be tobulėjimo komunikacijos, streso valdymo ar empatijos srityse.

Gebėjimas dirbti efektyviai


Geriausi programuotojai nėra tie, kurie parašys ilgą ar daug laiko pareikalausiantį sudėtingą kodą mažos reikšmės funkcijai atlikti. Priešingai – rinkoje vertinami tie, kurie geba iš anksto numatyti ar laikas, skirtas užduoties įgyvendinimui, bus to vertas.

Pasak M. Mozūro, didžiausias dėmesys turėtų būti skirtas tam, kas sukuria didžiausią poveikį, įdedant mažiausiai pastangų. Tai nebūtinai reiškia savo tiesioginės užduoties atlikimą. Kartais, naudingiausia gali būti laiku suteikta pagalba savo komandos nariui: „Efektyvus darbas pirmiausiai ir reiškia gerai suplanuotą laiko valdymą – užduočių planavimą ir koordinavimą, kas yra itin svarbu hibridinio darbo aplinkoje.“

Pragmatizmas padeda grįžti į realybę


Pasak eksperto, išsikelti aukštus tikslus yra svarbu, tačiau reikia atsiminti, kad tobula programinė įranga neegzistuoja. Verčiau reikėtų skirti dėmesį į esančias galimybes, nesilaikyti įsikibus nelanksčių teorijų ir daugiau pasitikėti savo patirtimi.

Pavyzdžiui, prieš pradedant naują projektą priimami sprendimai kokia programavimo kalba ar kiti technologiniai sprendimai bus naudojami. Kaip pastebi M. Mozūras, galima ieškoti tobulai tinkančios programavimo kalbos tam tikros problemos sprendimui, tačiau tuo pačiu rizikuojame į procesą investuoti per daug laiko, palyginus su gaunamu rezultatu. Puikus rezultatas šiandien yra geriau nei tobulas rezultatas kažkada. Todėl dažniausiai pakanka pasirinkti tą programavimo kalbą, kurią programuotojai išmano ir kuri jau naudojama kituose įrankiuose. Taip bus sutaupyta laiko ne tik sprendimo priėmimui, bet ir vėlesniam techniniam palaikymui.

Negalima pamiršti ir komunikacijos bei empatijos


Geri komunikacijos įgūdžiai, rašytine ar sakytine forma, yra būtina kompetencija su technologijomis dirbantiems darbuotojams, skelbia 2022 metais „Hired“ atlikta apklausa „State of Software Engineers“.

Šios kompetencijos svarba išryškėja sprendžiant netikėtai projekto metu iškilusias problemas. Tai kas atrodo neįveikiama vienam, dažnai lengvai išsprendžiama komandoje. Tačiau tam reikalingas gebėjimas komunikuoti ir empatijos įgūdžiai.

„Vertinant bendrai šios trys pagrindinės savybės – efektyvumas, pragmatizmas, empatija – yra tampriai susijusios ir apjungia kitus minkštuosius įgūdžius, kaip, pavyzdžiu, gebėjimas priimti kritiką ir ją teisingai perteikti kolegoms. Todėl kiekvienas IT specialistas turėtų ne tik susikoncentruoti į savo profesinių įgūdžių tobulinimą, bet ir nepamiršti skirti dėmesio savęs pažinimui bei saviugdai“, – akcentuoja M. Mozūras.