Kas kitais metai laukia programinės įrangos kūrėjų, technologijų įmonių bei jaunų specialistų, kurie nori pradėti karjerą IT sektoriuje? Įžvalgomis apie technologijų sektoriaus perspektyvas žiniasklaidai atsiųstoje informacijoje dalijasi IT įmonėsDevbridge“ (priklausančios „Cognizant Softvision“ kompanijai) technologijų direktorius Rimantas Benetis.

– Kaip manote, kokius iššūkius šie metai pažers programinės įrangos kūrėjams? Kas šioje rinkoje gali kardinaliai keistis?

– Turbūt kardinalių pasikeitimų nereikėtų tikėtis. Dėl atsiradusio hibridinio darbo įmonės toliau stengsis savo procesus skaitmenizuoti ir perkėlinėti savo paslaugas į Debesijos platformą, todėl darbo IT specialistams netrūks. Taip pat reikės modernizuoti ar net pakeisti esamas programinės įrangos sistemas, kadangi daugelis jų jau baigia savo gyvavimo ciklą, todėl tokių paslaugų ir atsinaujinimo poreikis masiškai augs ir šiais metais.

Pastebime, kad klientai laikui bėgant tapo vis labiau brandesni. Prieš kelerius metus pradėjome dirbti su mažesniais verslais, bet laikui bėgant, mūsų klientų verslo tipas ir sprendimų kompleksiškumas keitėsi. Projektų, produktų ir mūsų siūlomų sprendimų dydžiai auga kiekvienais metais. Kurdami programinę įrangą nuolat susiduriame su etapais, kai proceso eigoje turime iš esmės patobulinti esamus procesus ir suteikti klientui aukščiausio lygio paslaugas. Todėl neabejoju, kad šis poreikis išliks aktualus ir toliau.
Rimantas Benetis

– Ar masiniai atleidimai pasieks mūsų šalį? Kaip manote, ar IT specialistų poreikis Lietuvoje sumažės?

– Praėję metai negailėjo iššūkių ir neaiškumo daugeliui sektorių. Neabejoju, kad nemaža dalis įmonių bent jau mintyse dėliojosi įvairius planus. Tačiau IT produktų poreikis pasauliniu mastu ne tik nemažėja, bet ir didėja, nesvarbu, su kokiais sunkmečiais susiduria pasaulis.

Tačiau atskiri sektoriai ekonomikos sulėtėjimo bus paliesti labiau. Galbūt kiek sunkiau išgyventi bus startuoliams ar įmonėms, kurios daug skolinasi, dėl rinkoje brangstančių pinigų, aukštų bazinių palūkanų normų ir sulėtėjusių investicinių sprendimų į IT projektus, tai natūralu, kad tai palies ir darbuotojus. Turbulencijos ir recesija kol kas ryškiau ima reikštis vakarų pasaulio dalyje.

Grupiniai atleidimai palietė įvairius sektorius. Lietuvoje kol kas matome tik šių tendencijų šešėlį. Gali būti, kad sujudėjimo IT rinkoje bus šiek tiek daugiau, galbūt kažkurie konkretūs IT produktai ar paslaugos neišgyvens, tačiau IT profesionalai turės galimybių save realizuoti visada, o masinių atleidimų, tokius kokius matėme JAV, Lietuvoje, greičiausiai, neišvysime.

– Kaip, apskritai, pakito vartotojų, klientų lūkesčiai kuriamai programinei įrangai?

– Vartotojai nebegyvena informaciniame vakuume. Atvirkščiai, labiau patrauklios, suprantamos, programos yra naudojamos dažniau ir žmonės tikisi panašaus veikimo iš kitų gamintojų. Jei „Facebook“ ar „Google“ platformos yra patogios, veikia be didesnių sutrikimų, žmonės tikisi, kad ir kitos programos turi būti paprastos ir veikti be sutrikimų.

Taip pat programinės įrangos „gigantai“ vis daugiau lėšų išleidžia tyrimams, bando išsiaiškinti, kas vartotojui yra patraukliau ir nubrėžia tam tikras naudojimosi gaires, kurias vėliau atkartoja ir kiti gamintojai. Todėl vartotojai iš programinės įrangos tikisi vientisumo ir itin aukštos kokybės. Kuriant IT produktus – jų kūryba niekada nesibaigia. Produktas iš klientų reikalauja didesnių investicijų ankstyvosiose kūrimo stadijose, tačiau net ir pasiekus didesnę brandą, produktas yra toliau kuriamas, į jį toliau investuojami pinigai ir laikas, tik šioje stadijoje įprastai sulėtėja plėtotės tempas, nors ir ne visada.

– Kodėl programinės įrangos kūrėjams yra privalu kelti atliekamų darbų kokybę?

– Kadangi vartotojų ir klientų lūkesčiai auga, jie susidūrę su prasčiau veikiančia programa ar interneto svetaine ja naudotis daugiau nebenorės. Taigi, norint pritraukti ar išlaikyti vartotojus, nebeužtenka tiesiog teikti paslaugą, tačiau ji ne tik turi veikti be sutrikimų, tačiau ir turi būti itin patogi vartotojams.

Mūsų teikiamų paslaugų atžvilgiu reiktų kalbėti apie skaitmenizavimą – šiuo metu ne tik padedame įvairiems klientams kurdami programinę įrangą, bet taip pat vertiname pačios organizacijos procesus, identifikuojame, kuriose vietose tie procesai atliekami rankiniu būdu ir kur galėtume visa tai automatizuoti.

Tai šiuo metu yra pati didžiausia erdvė ir sritis, į kurią taikomės ir kurioje įsitvirtinome, ypač turint omenyje, kad yra daugybė organizacijų, kurios dar nežengė skaitmenizavimo keliu bei vis dar vėluoja tai daryti. Mes esame sukūrę procesą tokiems pokyčiams, turime visus reikiamus sugebėjimus tai atlikti efektyviai, dirbame su profesionalų komanda, kurią sudaro labai gabūs žmonės. Jie ne tik tai įgyvendina, bet ir kasdien padeda mūsų klientams visiškai transformuoti savo verslą iš vidaus.

– Kaip išaugę vartotojų lūkesčiai aukštai programinės įrangos kokybei keičia pačią rinką?

– Verslai pradeda suprasti, kad jų branda programinės įrangos kūrimo atžvilgiu taip pat turi didėti. Ir nesvarbu ar darbus atlieka trečioji šalis ar pati įmonė. Reikalavimai programinės įrangos kūrimo procesams didėja ir tenka mokytis taikyti naująsias praktikas, kurių galbūt anksčiau įmonė net ir neturėjo. Mūsų klientams, įsikūrusiems Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje, šiandien didelę įtaką daro makroekonominė situacija, tačiau čia įžvelgiame daug privalumų – auga jų reiklumas atliekamų darbų kokybei.

Sudėtingėja klientų verslo bei technologiniai iššūkiai, kuriuos reikia padėti įgyvendinti, auga ir gaminamų produktų svarba patiems klientams. Kuo toliau, tuo daugiau matysime technologijų jungimo į vieną visumą, tai ne tik leis pagaminti dar labiau efektyvesnių produktų, bet ir leis sukurti visiškai naujų, inovatyvių produktų, kurie palengvins eilinių vartotojų gyvenimą. Šiandien labai daug yra investuojama į produktų patariamąsias funkcijas, kurios yra paremtos automatizavimo procesais, todėl ateityje daugės autonomiškai sprendimus priimančių sistemų kiekis. Tai didins esamų sektorių našumą, o galbūt ir išaugins šiuo metu dar neegzistuojančių verslų.
Rimantas Benetis

– Kas bus svarbiausia IT specialistams, verslo klientams, kuriantiems programinę įrangą, į kokius esminius faktorius jie privalės atsižvelgti?

– Manau, kad svarbiausia lieka tai, kas ir buvo svarbu anksčiau – išspręsti kliento problemą. Kur atsiranda skirtumas – tai suprasti, kokio brandos lygio turi būti produktas, o tai reiškia – gebėti tą brandą įgyvendinti. Tam reikia aukštos kvalifikacijos praktikų ir specialistų mokančių jas taikyti. Tad perspektyvių karjeros galimybių IT specialistams netrūks. Karjeros sėkmę IT srityje nulems sugebėjimas dirbti komandoje, geranoriškumas ir labai geras suvokimas, ką reikia padaryti ir kokiame kokybės lygyje. Taip pat reikia susitaikyti, kad čia teks mokytis visą gyvenimą, todėl greitas žinių įsisavinimas bus labai svarbus ir darbo tempas tik didės.

– Kaip manote, ar jaunų specialistų paklausa vis dar sparčiai augs?

– IT specialistų trūkumas tik augs, o kai kurių specialybių poreikis ir dar labiau stiprės. Programavimas bus tokia pat paklausi profesija artimiausią dešimtmetį, o gerų specialistų poreikis ir toliau išliks labai didelis. Todėl visiems, kurie svarsto apie programuotojo profesiją, kviečiame išbandyti jėgas nemokamoje „Sourcery“ akademijoje, skirtoje programuotojams (daugiau informacijos čia).

Pakvietimus į nuotolinius kursus šiemet gaus 60 kandidatų iš Vilniaus, Kauno ir Varšuvos. Dalyviai dirbs grupėse, kuriose visi norintieji gilins žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Pavasarį dalyviai mokysis Java programavimo kalbos, taip pat geriau susipažins su React. Akademijos dalyviai kurs tikrus interneto tinklalapių projektus, įtvirtins gautas teorines žinias praktiškai, taikys Agile projektų valdymo metodiką ir principus, susipažins su programinės įrangos kūrimo bei diegimo procesais. Dalyviai dirbs prie tikrų projektų ir tobulins turimus įgūdžius komandinio darbo metu. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai. Visi norintys dalyvauti akademijoje yra kviečiami registruotis iki 2023 m. vasario 22 d.

Daugiau informacijos apie „Sourcery Academy for Developers“ rasite čia.