Apie priimtą sprendimą keisti perspektyvų darbą, karjeros iššūkius bei atrastą naują pomėgį, pranešime spaudai dalijosi IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant Softvision“ kompanijai) verslo analitikas E. Saveikis.

Daug metų dirbote logistikos srityje, kas lėmė profesines permainas?

Dirbti pradėjau dar studijuodamas, naktys – darbe, o dienos – paskaitose. Baigtos studijos mano profesinei karjerai daug įtakos neturėjo, kadangi pagal įgytas specialybes taip ir dirbti neteko. Baigiau Turizmo ir viešbučių administravimą Vilniaus kolegijoje bei Verslo vadybą Vilniaus Gedimino technikos universitete. Tad viskas, ką sužinojau studijose, buvo daugiau skirta mano bendram išsilavinimui. Pabaigęs studijas ieškojau darbo, pagrindinis motyvas renkantis naują darbovietę buvo tiesiog geras atlyginimas. Taip atsitiko, kad įsidarbinau tarptautinėje logistikos kompanijoje duomenų operatoriumi. Nuo pirmosios dienos pamilau šią sritį, tad nenuostabu, kad čia dirbau net 17 metų. Žmonėms nedirbusiems logistikoje, šis verslas gali pasirodyti monotoniškas, tačiau taip anaiptol nėra, kiekvieną savaitę darbą lydi nauji iššūkiai ir problemos, kuriems reikia ieškoti naujų kūrybiškų ir nestandartinių sprendimų. Mano kruopštumas, kūrybiškumas, puikūs santykiai su klientais ir noras visada padaryti šiek tiek daugiau nei reikia, neliko nepastebėtas: per trejus metus iš duomenų operatoriaus tapau komandos vadovu. Buvau atsakingas už komandos veiklos rezultatus, organizavome dalinių krovinių gabenimą iš daugelio pietų ir centrinės Europos šalių.

Kas nulėmė, kad pasukote būtent verslo analitikos kryptimi? Kaip tuo susidomėjote?

Šiek tiek pakeičiau profesinį profilį ir toje pačioje įmonėje pradėjau darbuotis ties sandėliavimo paslaugomis bei šio produkto vystymu. Produktas įmonėje buvo gana naujas, tad buvo daug laisvės ir erdvės viską pradėti kurti nuo nulio, tai mane labai motyvavo. Tobulinau procesus ir buvau atsakingas už naujų sandėlio bei transporto valdymo sistemų funkcijų įdiegimą. Ilgai netruko kol pradėjo augti klientų bei užsakymų skaičius. Susitvarkyti su didėjančiais kiekiais apdorojant duomenis „rankomis“, jau nebuvo lengva užduotis, tad išaugo poreikis ieškoti automatizuotų sprendimų. Pradėjome integruoti tiek mūsų vidines sistemas, tiek inicijavome integracijas su partnerių bei klientų verslo valdymo sistemomis. Čia ir buvo tas lūžis, kai pradėjau verslo analitiko darbą, kuris buvo labai glaudžiai susijęs su IT sritimi. Iki šio momento užteko žinoti tik vidinę įmonės „virtuvę“, bet integruojantis su išorinėmis sistemomis, jau buvo visai kas kita. Reikėjo išsiaiškinti ir suvokti kliento poreikius, pasiūlyti tinkamiausius IT sprendimus ir tai man pasirodė labai įdomi veikla, kuri su kiekvienu nauju klientu buvo vis kitokia ir visada kelianti naujus iššūkius.

Būtent tada ir įvyko esminis lūžis, kai nusprendėte karjerą pradėti IT įmonėje?

Kadangi krovinių pervežimo ir logistikos srityse praleidau daugiau nei 17 metų (vis dar atrodo nesuvokiamas skaičius net man pačiam), tad galutinai apsisprendžiau ieškoti naujų iššūkių kitoje srityje nei logistika. Tačiau ir toliau norėjosi likti produkto vystymo arba verslo analitikos srityse. Taip ir atsidūriau IT įmonėje „Devbridge“. Sudomino tai, kad įmonė kuria produktus užsienio rinkoms ir labai skirtingoms bei įvairioms verslo sritims. Tai ir patraukė mano dėmesį, nes supratau, kad kiekvienas naujas projektas ar kuriamas IT produktas bus vis kitoks, o tai padės stipriai patobulėti profesinėje srityje.

Edvinas Saveikis

Prie kokių projektų jau teko darbuotis? Kas yra įdomiausia jūsų kasdieniniame darbe?

Šiuo metu dirbu prie vidinio įmonės projekto. Kuriame mobiliąją programą panašią į Kahoot, kuri bus naudojama tik įmonės viduje. Šioje programėlėje bus galima sukurti smagias viktorinas, o jų dalyviai galės varžytis tarpusavyje. Taip pat greitai prisijungsiu ir prie Šveicarijos įmonės projekto, kuriame kursime parduotuvių tinklo klientų lojalumo programos mobiliąją aplikaciją. Labai nekantrauju pradėti. Vos tik pradėjęs darbuotis „Devbridge“, iš tiesų nustebau įmonės skaidrumo politika ir pasitikėjimu, kurį demonstruoja vadovybė. Taip pat labai akivaizdžiai matyti kiek daug pastangų įmonė įdeda, kad sukurtų motyvuojančią aplinką darbui. Čia matau daug galimybių tobulėti profesinėje srityje, tad džiaugiuosi karjeros pokyčiu.

Esate didelis skvošo sporto šakos entuziastas. Kiek metų aktyviai sportuojate?

Visą gyvenimą žaidžiau krepšinį. O skvošą atradau labai vėlai ir visiškai atsitiktinai. Buvo gal 2018 metai, kai darbuojantis biure nugirdau pro šalį einančių bendradarbių pokalbį, kad planuoja eiti pažaisti skvošą. Paklausiau ar priimtų ir mane kartu, priėmė. Taip viskas ir prasidėjo. Vis dar pamenu tą pirmąjį kartą, kai po žaidimo net sunkiai sekėsi išeiti iš korto. Šis sportas patraukė savo fiziškumu ir intensyvumu, sprendimus čia reikia priimti žaibiškai. Tad ilgai netruko, kai krepšinio batelius supakavau į dėžutę. Skvošas tapo didele aistra ir dabar užima tikrai didelę vietą mano gyvenime. Žaisdamas skvošą sutikau labai daug nuostabių žmonių, kurie tapo mano draugais bei kolegomis.

Tapote ir skvošo asociacijos prezidentu, kodėl nusprendėte prisidėti prie šios organizacijos vystymo? Kaip sekasi suderinti šią veiklą ir intensyvų darbo grafiką IT įmonėje?

Lietuvos skvošo asociacija įkurta gerokai seniau nei, kad aš atradau šį sportą. Asociacijos tikslas vystyti šią sporto šaką, ieškoti investuotojų infrastruktūros plėtrai, pritraukti sportuoti kuo daugiau žmonių, organizuoti sporto turnyrus ir t.t. Pradėjus sportuoti, buvo nesunku pastebėti, kad skvošo bendruomenė po truputi traukiasi, mažėja žaidžiančiųjų kiekis, silpnėja bendruomeniškumas. Tikiu, šio sporto ateitimi ir manau, kad situacija turėtų būti geresnė. Šio motyvo vedamas subūriau komandą ir kartu kandidatavome į asociacijos valdybą. Jau metai, kaip darbuojamės skvošo labui. Darbo asociacijoje yra tiek – kiek pats nori, kad jo būtų. Jaučiame bendruomenės pasitikėjimą ir dedamas viltis, tad stengiamės nenuvilti ir padaryti maksimaliai tiek kiek galime. Jau tapo įprasta, kad tai tapo mano kone kasdienė vakarinė veikla. Kartais tenka prisidėti ir savaitgaliais prie turnyrų organizavimo ar netgi pačiam juos kai kada pravesti.

Kokios jūsų profesinės ateities svajonės, ką norėtume pasiekti IT srityje?

Buvo momentas karjeroje, kai rimtai svarsčiau persikvalifikuoti į programuotoją. Baigiau JAVA programavimo kalbos kursus. Juos pasirinkau, nes tuo metu atrodė perspektyvausia. Nors ir netapau programuotoju, bet įgytos žinios šiandien tikrai praverčia. Baigus kursus tapo gerokai lengviau bendrauti, suprasti programuotojų kalbą. Gal kažkada pabandysiu žengti ir dar toliau. Esu dar jaunas, tai gal ir ateis ta diena. „Devbridge“ darbuojuosi vos kelis mėnesius, tad šiandien noriu tiesiog įsitvirtinti ir prisidėti prie kokybiškų produktų kūrimo.