Vienas variantų – nuo šiol ir dirbantys asmenys gali pasinaudoti Užimtumo tarnybos (UT) finansuojamomis mokymosi programomis. Dar neseniai tokia galimybe galėjo naudotis tik nedirbantys asmenys, rašoma pranešime spaudai.

Nebereikia daryti pauzės


Pasak Eimantės Šataitės, tarptautinės programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“ mokymų centro vadovės, darbo rinkos dalyviai ir toliau drąsiai žvelgia į karjeros keitimą, jei esama tampa nebeaktuali ar nebetenkina asmeninių lūkesčių, tik visgi nori jaustis ir finansiškai saugūs.

„Susiduriama su situacija, kad tokiu atveju karjeros keitimą žmogus atideda laikams, kai galės padaryti pauzę tarp darbų. Tai stabdo tiek asmeninį žmogaus augimą, tiek darbo rinkos poreikių atliepimą. Todėl labai svarbu, kad nuo šiol asmenys, nusprendę keisti karjerą, nebeprivalo daryti pertraukos – gali dirbdami kreiptis į UT ir pretenduoti į visiškai finansuojamus IT srities mokymus. Po jų asmuo gali tęsti savo naują karjeros etapą esamoje darbovietėje, ar ieškoti naujų iššūkių“, – sako E. Šataitė.

Nuo praėjusių metų pradžios „Vilnius Coding School“ mokykloje karjerą pakeisti nusprendė daugiau nei pora tūkstančių studentų. Dalis jų pasirinko UT siūlomas finansuojamas mokyklos programas.

UT duomenimis, šių metų sausio–lapkričio mėn. IT srities programas rinkosi 1 165 UT klientai, iš jų – 36 užimti asmenys. Šiemet vienos populiariausiųjų programų, kalbant apie IT sritį, – Front-End serverless, Web dizaino (UX/UI), Python, duomenų analitikos, CNC ir panašios mokymo programos, kurias pasirinko 463 klientai.

Taip pat, asmuo studijuojantis per UT finansuojamus mokymus, gali gauti studento stipendiją. Ji šiuo metu siekia 219 eurų.

UT: skatinama įgyti bet kokiems ekonominiams sukrėtimams atsparias profesijas


UT Planavimo ir monitoringo skyriaus vedėja Dalė Čičelienė primena, kad UT specialistai skatina žmones naudotis galimybe įgyti bet kokiems ekonominiams sukrėtimams atsparias profesijas.

„Darbo rinkoje dabar ypač ryškūs darbo pasiūlos ir paklausos neatitikimai, nes, skaitmenizavimo procesams įsibėgėjant, trūksta kvalifikuotų specialistų. Tiek darbo ieškantys, tiek dirbantys žmonės jau dabar turėtų susimąstyti apie galimybę keistis, nes nebėra „amžinų“ profesijų, o kartais net turintiems profesinę kvalifikaciją pakanka įgyti tik trūkstamą kompetenciją. Šiuo metu galima rinktis iš plataus profesinio mokymo programų modulių sąrašo“, – pasakoja D. Čičelienė.

Ji teigia, kad žmonės raginami rinkdamiesi profesiją atsižvelgti į ateities perspektyvas, geresnį atlyginimą, karjeros galimybes, o aukštą pridėtinę vertę kuriančios kvalifikacijos ir kompetencijos būtent į tai ir orientuotos.

„Stebėsena rodo, kad per devynis šių metų mėnesius bendras profesinio mokymo efektyvumas po 6 mėnesių, t. y. asmenys, kurie baigė profesinį mokymą prieš 6 mėnesius ir po 6 mėnesių dirba, siekė 80,9 proc., o tarp pasirinkusių aukštą pridėtinę vertę kuriančias programas darbo rinkoje liko 90,3 proc. Šie rezultatai liudija, kad paklausią programą baigęs žmogus ne tik turės dokumentą, bet ir tvarią darbo vietą“, – sako D. Čičelienė.

Anot D. Čičelienės, naujos kartos programas dažniausiai renkasi 30–44 metų darbo ieškantys žmonės (53 proc.), taip pat jaunimas iki 29 metų – 44,3 proc. Moterys ryžtasi paklausią specialybę įgyti kiek dažniau – 50,1 proc. iš visų pradėjusių mokytis.

Kas gali pretenduoti į IT mokymus?


Duomenų analitikos, svetainių kūrimo, UX/UI svetainių dizaino ir Front-End programavimo pagrindų programos, automatinio testavimo ir Javascript (Front-End) mokymai – vieni populiariausių renkantis karjeros pokyčius. Šie mokymai yra finansuojami tiek dirbantiems asmenims, tiek bedarbiams, kurie naudojasi UT paslaugomis.

Į „Vilnius Coding School“ mokymus, finansuojamus per UT užimtiems asmenims skirtą programą, gali pretenduoti tiek dirbantys pagal darbo sutartį, tiek vykdantys veiklą individualiai ar turintys bedarbio statusą. Mokymai užimtiems asmenims vyksta vakariniu formatu, siekiant suteikti galimybę suderinti mokymus su darbu.

Mokymų trukmė iki 4,5 mėn. Mokymus galima rinktis ir nuotoliniu būdu, todėl mokytis gali žmonės iš visos Lietuvos.