Praėjusiais metais dar labiau ryškėjo profesijų nykimas, persikvalifikavimo į IT svarba. Čia temos, ko ieško, nori ir siekia žmonės, nesikeičia, tačiau kinta intensyvumas, kryptingai augant susidomėjimui IT darbo rinka, ir žmonių sąmoningumas. Norintys keisti karjerą puikiai gaudosi IT mokymų rinkoje ir tikslingai ieško konsultacijų, pagalbos.

Kokia IT mokymosi rinka mūsų laukia?

Nepajudinama trejybė. Internetinių svetainių programavimo, duomenų analitikos ir testavimo mokymai jau ne vienus metus yra populiariausias trejetukas, kuris ir šiais metais neužleis pozicijų. Žinoma, naujos kryptys tendencingai ateina ir skinasi kelią, taip pat. Jau kiek patyrę jaunieji IT specialistai ieško naujų vėjų, o žmonės, kurie jau kelerius metus yra persikvalifikavę į IT, ieško alternatyvų ir grįžta mokytis. Taigi esame pokyčio etape, stebime naują tendenciją: iš pradžių žmogus įgyja IT abėcėlę, pradžiamokslį, po to nusprendžia ne tik nerti į gylį, tačiau ir žvalgytis į alternatyvias mokymų kryptis.

Keičiasi žmonių profilis. Dar visai neseniai, pavyzdžiui, jeigu karjerą nuspręsdavo keisti buhalteris, dažniausiai rinkdavosi duomenų analitiką. Dabar visi laisviau renkasi ką tik nori be jokių stereotipų. Priešistorė, ką veikė žmogus anksčiau, jam tampa vis mažiau svarbi ir daro vis mažiau įtakos pasirinkimui.

Įjungta aukštesnė pavara. Greičiau mokytis ir tada ieškoti alternatyvių krypčių – viena pagrindinių šių metų tendencijų IT darbo rinkoje. Rekomenduojama greičiau įveikti pradžią ir tada sparčiai ieškoti „o kas toliau?“. Rinka keičiasi labai greitai ir reikia spėti su jos tempu. Atsiranda naujų ar papildomų krypčių: nuo dirbtinio intelekto iki duomenų sprendimų ar naujų frameworkų. Tokios nišos tampa jau įdomios kiek patyrusiems IT specialistams, kurie ieško būdų, kaip dar išsiskirti rinkoje. Tavo pranašumu naujais metais gali tapti ir tai, kad papildai savo žinias kuo nors nauju ir tendencingu. Pavyzdžiui, giliniesi į kibernetinį saugumą, dirbtinį intelektą ar WEB3.
„Vilnius Coding School“ vykdantysis vadovas J. Abdulajev

Kibernetinio saugumo populiarėjimas. Kibernetinio saugumo mokymai ir toliau populiarės, tiek kalbant apie mokymo įstaigas, kurios siūlys juos, tiek žmonių, kurie rinksis šiuos mokymus, skaičius. Neseniai „Forbes“ pranešė, kad pasaulinėje kibernetinio saugumo darbo rinkoje yra apie 700 000 laisvų darbo vietų. Iššūkį apsunkina tai, kad saugių organizacijų sistemų ir procesų reikalavimai nuolat kinta, todėl darbo ieškančių asmenų įgūdžiai turi būti nuolat atnaujinami.

Nauja IT darbuotojų kategorija. Persikvalifikuojantys žmonės tapo beveik kiekvienos IT įmonės tema: verslas masiškai kuria IT akademijas, rengia tolesnius mokymus, kur kviečia žmones pratęsti savo kelią ir juos toliau augina. Žmonėms, nusprendusiems keisti profesiją, šiandien skiriamas tolerancijos maksimumas. Įmonės jau pripažįsta, kad tai atskira darbuotojų kategorija nuo pritraukimo, auginimo ir išlaikymo. Taigi pasikeitė tik tolerancija ir atvirumas, kalbant apie persikvalifikuojančius žmones ir įmonių požiūrį į juos. Mat didžiulis dėmesys kreipiamas į asmenines savybes manant, kad technologinių žinių galima įgyti jau ir pradėjus dirbti.

CV evoliucija. Iššūkis įmonėms tik auga: o ką pakviesti į pokalbį? Kaip išsirinkti? Todėl vis labiau fokusuojamasi į minkštąsias žmonių savybes, motyvaciją, o išsiųsti vien CV nebeužtenka. Pavyzdžiui, praeitų metų pabaigoje pradėjome kurti mechanizmus, kaip palengvinti įmonėms kandidatų atranką, o kiekvienam kandidatui – kuo geriau atskleisti save. Šalia standartinio CV įvedėme du naujus punktus – pristatymo vaizdo įrašą ir „360 profilį“. Pastarasis apima formatą, kuriame išskiriamos unikalios žmogaus savybės, tarsi reziumė įvairiais asmeninių savybių kampais. Augant kandidatų baseinui, ir toliau visa įdarbinimo rinka imsis pokyčių, kaip palengvinti kandidatų ir darbdavių pažintį, kad abi pusės, kuo daugiau laimėtų.