Tai bus vienas didžiausių LTG tinklo modernizavimo projektų Lietuvoje per pastarąjį dešimtmetį, jis apims visas grandis – nuo tinklo mazgų keitimo, saugumo bei tinklo valdymo sistemų diegimo, iki kabelių instaliavimo ir esamų paslaugų perkėlimo į modernizuotą tinklą.

„Ši sutartis mums yra svarbi galimybė išnaudoti sukauptas žinias ir patirtį projektuojant bei diegiant duomenų perdavimo tinklus. Tai, kad mūsų pačių nuolat plėtojamo ir prižiūrimo tinklo struktūra yra labai panaši į planuojamą kritinį LTG tinklą, suteikia papildomą pranašumą“, – sako „Telia“ verslo klientų vadovas Daniel Karpovič.

Maksimali „Telia“ ir LTG pasirašytų sutarčių vertė kartu sudėjus siekia apie 7 mln. eurų
neįskaičius PVM. Tačiau, atsižvelgiant į derybų metu pasiektus rezultatus ir gautus galutinius pasiūlymus, projekto išlaidos galės būti mažesnės.

Projektas susideda iš penkių dalių, už kurias atsakingi skirtingi tiekėjai, ir bus vykdomas etapais. „Telia“ atsakinga už dvi dalis – pasirašytose sutartyse numatoma, kad kompanija per dvejus metus parengs LTG tinklų architektūrą, suprojektuos ir įdiegs optinių signalų tankinimo bei kritinį duomenų perdavimo tinklus, pristatys šiems tinklams reikiamą įrangą. Taip pat – užtikrins projekto darbų koordinavimą su kitais tiekėjais ir jų siūlomų sprendimų suderinamumą.

Vienas svarbiausių darbų – esamų sistemų ir paslaugų perkėlimas į naująjį tinklą. Įgyvendinat šį etapą „Telia“ planuoja pasitelkti ilgametę patirtį duomenų perdavimo tinklų eksploatavimo srityje. Prieš pradedant esminius projekto įgyvendinimo darbus, kritinio ir korporatyvinio tinklų diegėjai privalės įrodyti pasiūlytų sprendimų tinkamumą pademonstruojant sprendimų veikimą LTG infrastruktūroje.

LTG duomenų perdavimo tinklas – neatsiejama geležinkelio infrastruktūros dalis, tai yra pagrindinė komunikacijos priemonė tarp eismo dalyvių, verslo, ryšių, informacinių bei eismo valdymo sistemų. Patikimas duomenų perdavimas svarbus sklandžiam ir saugiam traukinių eismui bei efektyviai įmonių grupės veiklai.

Planuojama, kad modernizavus LTG duomenų perdavimo tinklą jis taps dar saugesnis, patikimesnis, palengvės priežiūra ir valdymas. Taip pat pastebimai padidės duomenų perdavimo pralaidumas.