Suomijos branduolinės energijos įmonė „Teollisuuden Voima Oyj“ (TVO) paleido elektros gamybą naujame „Olkiluoto-3“ reaktoriuje, kuris šiuo metu dar yra bandomas.

Šio bloko projektas ilgai buvo atidėliojamas, o kovą, pradėjus bandymus, buvo pastebėti trūkumai, pareikalavę papildomų remonto ir aptarnavimo darbų. Reaktorius statomas nuo 2005 metų, projektinė jo galia – 1600 megavatų. Tai 100 megavatų daugiau nei vienas buvęs Ignalinos atominės elektrinės reaktorius.

Naujas „Olkiluoto-3“ blokas Suomijoje turėjo pradėti veikti dar 2009 metais, tačiau įvairūs techniniai neatitikimai ir problemos lėmė ilgą atidėliojimų grandinę ir teisinį mūšį. Dabar projektas eina į pabaigą – TVO duomenys rodo, kad pirmadienį reaktorius jau tiekė elektros energiją į rinką.

Olkiluoto branduolinė elektrinė

Pirmąsyk bandymams reaktorius buvo prijungtas prie elektros energijos perdavimo linijų šiemet kovą – tai dalis eksploatavimo pradžios proceso. Tačiau testavimo metu turbinos garo kaitinimo dalyje buvo atrasta „pašalinių medžiagų“, pranešime spaudai rašo TVO.

Šį pirmadienį gamyba buvo vėl atnaujinta, labai maža, 116 megavatų galia. Tačiau šiuo bandymu galia nuosekliai keliama.

TVO duomenys rodo, kad antradienį reaktorius jau generuoja 430 MW elektros galią, trečiadienį planuojama ją didinti iki 500 megavatų, ketvirtadienį – 690 MW. „Reuters“ skeblė, kad šią savaitę galia galėtų pasiekti 850 megavatų. Pagal planą, jei viskas vyks sklandžiai, dar rugpjūčio pabaigoje elektros gamyba gali išaugti iki 1300 MW, o maksimalią reaktoriaus galią pirmąsyk ketinama pasiekti rugsėjo mėnesį.
Planuojamas paleidimo grafikas ir galia

„Po to elektrinė dirbs visu pajėgumu, išskyrus tais atvejais, kai planuojami bandymai“, – paaiškino TVO atstovė Johanna Aho, paminėjusi, kad planuojami keli trumpalaikiai stabdymai.

TVO vis dar laikosi tikslo baigti Olkiluoto-3 bandymus šiemet gruodžio 10 dieną, kaip tik laiku, įsibėgėjant žiemos šildymo sezonui.

Maksimali naujo bloko galia sudaro apie 14 procentų viso Suomijos elektros energijos suvartojimo, tai leistų perpus sumažinti elektros importą, skaičiuoja TVO. Kol kas planuojama, kad bandomoji eksploatacija tęsis 60 procentų galia, vien to pakaks padengti dešimtadalį Suomijos elektros poreikio.

„Fortum“, vienos iš TVO akcininkų, atstovas Juha Ruokonen „LinkedIn“ patvirtino, kad sekmadienį elektrinė pradėjo gamybą, pirmadienį jos galia didinama iki 400 MW, o rugsėjį bus pasiektas pilna 1600 MW galia.
Olkiluoto branduolinė elektrinė

„Tai dar vienas svarbus įvykis. Mums reikia visos gamybos be CO2, jau nekalbant apie teigiamą energetinio tiekimo saugumo poveikį“, – rašė jis.

Suomijoje, kaip ir visame regione, dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir atsiradusio energijos trūkumo kainos smarkiai pašokusios, tačiau nepaisant augančio spaudimo, TVO patikina, kad svarbiausia tinkamai pabaigti bandymus ir įsitikinti, kad jėgainė veikia saugiai, rašo portalas yle.fi.

Bandymu metu planuojami jėgainės išjungimai, trunkantys nuo kelių valandų iki kelių dienų. Planuojama, kad reguliari energijos gamyba prasidės 2022 m. gruodį, pabaigus bandymus.

Ekspertė: Lietuvai padės stabilizuoti kainas

Lietuvai – tai gera žinia. Nuo elektros importo priklausomai valstybei papildomi energijos pajėgumai reikš didesnes galimybes apsirūpinti elektra mažesne kaina.

Jau šiandien rinkai pasiekiama 400MW per valandą branduolinės energijos iš šio bloko, skaičiuoja energetikos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Volue Insight“ Europos elektros rinkos vidutinės ir ilgalaikės trukmės analizės vadovė Vija Marija Pakalkaitė.

Anot jos, jei testuojant neatsiras sunkumų, jau po poros savaičių galingumas kils iki beveik 900MW ir rugsėjį iki 1600MW. Palyginimui, tai yra daugiau galios nei turėjo paskutinis Ignalinos atominės elektrinės blokas iki jo uždarymo 2009 m. pabaigoje.

„Olkiluoto-3 įtaka Baltijos šalių generacijai ir kainoms nebus visai tokia pati kaip buvo IAE, nes prekyba elektros energija priklauso nuo jungčių tarp Suomijos ir Estijos pralaidimų, bet nepaisant to šis naujas blokas turėtų padėti kiek stabilizuoti elektros kainas Baltijos šalyse, ypač valandomis kai mažesnė paklausa“, – vertina energetikos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Volue Insight“ Europos elektros rinkos vidutinės ir ilgalaikės trukmės analizės vadovė Vija Marija Pakalkaitė.

Tarp Estijos ir Suomijos yra nutiestos dvi elektros pardavimo linijos „Estlink“, leidžiančios perduoti iki 1000 MW galios elektros energijos.

Lietuvos energetikos agentūros specialistų teigimu, liepos mėnesio vidutinė biržos elektros kaina (305 EUR/MWh) Lietuvoje yra didžiausia per visą dalyvavimą biržoje laikotarpį nuo 2013 m. Per pastaruosius tris mėnesius ji išaugo daugiau nei 2,5 karto. Tai lėmė Rusijos karas Ukrainoje ir energetinis šantažas prieš Europą, tiek ir įprasti, daugiamečiai veiksniai.

Vertinant ilgametes tendencijas (nuo 2013 m.), vasaros laikotarpiais ženklesnio kainų augimo nebūdavo. Kainos siekdavo metų vidurkius arba jas viršydavo vos porą eurų už MWh. Iki 2021 m. vidutinė metinė biržos elektros kaina būdavo apie 42 EUR/MWh.

Olkiluoto branduolinė elektrinė

„Olkiliuoto-3“ branduolinis reaktorius yra Vakarinėje Olkiluoto salos dalyje, šalia seniau veikiančių dviejų reaktorių. Nominali senesnių dviejų jėgainės blokų galia siekia 890 megavatų, kone perpus mažiau nei trečiojo, jie baigti statyti atitinkamai 1979 ir 1982 metais. 1600 megavatų galios „Olkiluoto-3“ reaktorius yra penktasis Suomijoje.