Vokietijos energetikos kompanija „Uniper“ ketvirtadienį paskelbė, kad pastatys ir valdys pirmąjį Vokietijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą Vilhelmshafene – į tai investuoja apie 65 milijonus eurų, rašo offshore-energy.biz. Dar šių metų pabaigoje SGD terminalas turėtų pradėti veikti.

Vilhelmshafeno SGD terminalas bus įrengtas rekordiniu greičiu, ir dar šiemet pradės išstumti rusiškų gamtinių dujų importą, skelbia portalas heise.de. Vokietija skuba įsirengti ir dar tris terminalus, siekdama užsitikrinti alternatyvų dujų tiekimą.

Nei vieno terminalo neturinti Vokietija dar šiemet vasarį kalbėjo apie planus įsirengti du SGD terminalus. Po to, balandį Vokietijos vyriausybė pranešė apie skubias 2,5 milijardų eurų investicijas ir keturis plūduriuojančius SGD terminalus.

„Turime puikiais galimybes padaryti tai, kas atrodytų neįmanoma Vokietijai: pastatyti SGD terminalą per 10 mėnesių ir prijungti jį prie Vokietijos gamtinių dujų tinklo“, – teigia federalinis ekonomikos ministras Robertas Habeckas.

Pirmasis dujų saugojimo ir išdujinimo įrenginys laivas (FSRU) priklauso Norvegijos įmonei „Höegh LNG“, jis jau paruoštas naudoti, jo pajėgumas sieks iki 7,5 milijardo kubinių metrų per metus, jis ateityje padengtų apie 8,5 proc. Vokietijos gamtinių dujų poreikio, arba apie 20 procentų Rusijos importo. Pradinėje stadijoje išdujinimo laivas gali būti prijungtas prie esamos infrastruktūros.