Atsinaujinanti energija visame pasaulyje vis labiau klesti. Štai, pavyzdžiui, 2021 m. pabaigoje vien bendra visame pasaulyje veikiančių saulės elektrinių galia siekė jau 940 gigavatų (GW), o remiantis „Intersolar Europe“ parodoje Europos saulės energijos asociacijos „SolarPower Europe“ pristatyta Pasaulinės saulės energijos rinkos perspektyva, iki 2025 m. bendra galia gali siekti jau 2 teravatus (TW).

Kodėl vis garsiau reikėtų kalbėti apie atsinaujinančią energiją? Visos tendencijos rodo, kad ateityje tai bus ypač svarbu.

Tą puikiai parodė birželio viduryje Ispanijoje vykusi viena iš didžiausių Europoje tarptautinė paroda „Genera 2022“, skirta naujausioms tendencijoms apie žaliąją energetiką aptarti. Parodoje buvo galima aiškiai pamatyti, kiek daug inovacijų šiuo metu lydi atsinaujinančios energijos rinką, kaip stipriai pažengė šios rinkos dalyviai ir ko galima tikėtis netolimoje ateityje.

Tokio pobūdžio renginiai atskleidžia tai, kad naujovių atsinaujinančios energijos rinkoje su laiku vis daugiau. Tad tam, kad suprastume, kiek vertos inovacijos elektros energijai gaminti, verta pasidalinti bent keletu iš jų.

Atsinaujinančios energijos naudojimas auga ir žemės ūkyje, ir transporte

Atsinaujinanti energija vis aktyviau naudojama žemės ūkyje – ir ne tik energijai išgauti.

Žemės ūkyje saulės energija vis labiau populiarėja ne tik dėl to, kad tai greitai atsiperkanti investicija, bet ir dėl naujoviškų saulės elektrinių panaudojimo būdų. Pavyzdžiui, vieno Pietų Korėjos universiteto tyrėjų grupė nustatė, kad dėl fotovoltinių saulės modulių metamo šešėlio gali pagerėti pasėlių kokybė.

Šarūnas Stanaitis

Mokslininkai atliko bandymus, kurių metu naudojo dvipusio veikimo saulės modulius 3,3 metrų aukštyje virš auginamų brokolių. Dvipusio veikimo saulės moduliai (angl. bifacial) yra permatomi ir generuoja elektros energiją net ir nuo atsispindinčių nuo žemės saulės spindulių. Bandymų metu buvo ne tik prigaminta nemažai saulės energijos, bet ir paaiškėjo, kad dėl šviesos, krentančios per modulius, augintų brokolių skonis ir kokybė vis tiek išliko ta pati. Be to dėl modulių metamo šešėlio pagerėjo pačių brokolių spalva. O, anot mokslininkų, brokolių spalva – itin svarbi savybė, susijusi su vartotojų noru juos pirkti.

Saulės energija vis aktyviau naudojama ir transporto srityje. Šiuo metu kuriamas ir į rinką netrukus plačiai bus paleistas sunkvežimio-šaldytuvo prototipas su 59 kvadratinių metrų ploto saulės moduliais, kurių galia siekia 9,8 kW. Toks kūrinys ženkliai taupys kaštus – skaičiuojama, kad vienas tokio tipo sunkvežimis sutaupys 3400 litrų degalų ir išvengs 9 tonų CO2 emisijos per metus.

Išmanioji baterija taps įprastu dalyku namuose

Na, o vienas įdomiausių dalykų, kurį pastaruoju metu teko pastebėti tarp atsinaujinančios energijos rinkos inovacijų ir apie kurį daug buvo kalbama neseniai vykusioje parodoje, tai išmanioji namų baterija. Jos išskirtinumas tas, kad leidžia kaupti ir panaudoti saulės elektrinės pagaminamą elektros energiją.

Įsivaizduokite, įsigiję tokį įrenginį galite sukaupti visą Jūsų turimų saulės modulių per dieną pagaminamą elektros energiją, o naudoti ją, pavyzdžiui, naktį, kai saulės jau nebėra.

Saulės elektrinė

Be to, tokios išmaniosios baterijos gali būti įkraunamos ne tik saulės modulių dėka, bet ir iš bendro elektros tinklo. Baterijos valdymo algoritmai veikia taip, kad galėtų automatiškai įsikrauti tuomet, kai elektros tarifas kuriuo nors paros metu yra pigesnis.

Kalbama, kad su laiku tai gali būti vis aktualiau, kadangi netolimoje ateityje elektros tarifai atsižvelgiant į konkretų paros laiką visame pasaulyje taps vis populiaresni.

Nauda daugiau nei aiški – naudojant įvairiais kampais pritaikomus, su atsinaujinančia energija susijusius dalykus galima maksimaliai padidinti savo naudojamos elektros energijos kiekį ir efektyvumą.

Svarbiausia, kad visa tai, kas paminėta, yra daugiausia susiję su saulės energija. Bet juk be saulės elektra dar gali būti išgaunama ir vandens ar vėjo dėka. O inovacijų ten taip pat netrūksta.

Saulės jėgainės

Tad, kad ir kiek pavyzdžių matytume atsinaujinančiai energijai skirtose parodose, pagrindinė mintis yra viena – skirti tam daugiau dėmesio privalome, nes tai yra ne kas kita kaip vis platėjantis kelias į efektyviau panaudojamą ir pigesnę elektros energiją netolimoje ateityje.

Dr. Šarūnas Stanaitis yra „Inion Software“ vadovas