Daug Lietuvos pinigų eina į Rusiją: už elektrą, dujas, naftą. Taip pildoma Vladimiro Putino karo skrynia. Bet taip pat mūsų priklausomybė nuo rusiškos energijos yra ir fizinė grėsmė – kas atsitiks, jei elektros ar dujų tiekimas bus nutrauktas?

„Labai neaiški situacija yra elektros energetikos sektoriuje, kur mes vis dar esame Brell sistemoje – tai jeigu jie darytų kažkokias griežtas intervencijas, neaišku, ar mūsų sistema atlaikytų, nes ji kol kas dar tam neparuošta.

<...> Pas mus yra suskystintų gamtinių dujų terminalas ir dujas galime atsivežti iš kitur. Jei skaičiuotume bendrai Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją, yra ant keturių tik vienas mūsų Klaipėdos terminalas, o kita galimybė yra tiktai Rusija. Tai jei Rusija nutraukia dujų tiekimą, 4 valstybėms pritrūksta maždaug pusės dujų, terminalas gali užtikrinti tik pusę dujų poreikio. Gal mums, Lietuvai, ir užtektų, bet tuomet kaimynus paliktume iš viso be dujų – nesame visiškai atsparūs dujų tiekimo nutraukimui“, – LOGIN.LT laidoje apžvelgė M. Nagevičius.

O taip pat ir nafta kol kas tiekiama rusiška. Nors perdirbėja „Orlen Lietuva“ ir pareiškė, kad gali keisti rusišką naftą į persišką, tačiau yra techninių ir logistinių problemų, kurias reikia išspręsti.

Sprendimai yra du. Vienas – mažinti iškastinio kuro vartojimą. O antras – pasigaminti daugiau energijos patiems.

„Pagal energetinės nepriklausomybės indeksą, kurį Europos Komisija kiekvienais metais skaičiuoja, tai mes esame, atrodo, priešpaskutinėje vietoje ES, mes beveik daugiausiai importuojame, mus tik Liuksemburgas lenkia. Mes neturime nei savo dujų, nei savo naftos, nei savo anglies, tai mums reikia, aišku, efektyviau naudoti energiją, mažinti energijos suvartojimą, kiek tai yra įmanoma, arba ją naudoti racionaliai. Ir reikia didinti savo gamybą iš savo išteklių. Mes kitų išteklių neturime – tai iš atsinaujinančių išteklių“, – pabrėžė ekspertas.

Kaip elgtis racionaliai ir taupyti

M. Nagevičius LOGIN.LT paminėjo aibę receptų, kurie leistų sutaupyti gyventojams, nemokėti Rusijai, o padėti Ukrainai.