Trečiadienį 6 mėnesių EURIBOR – dydis, su kuriuo siejama daugumos būsto paskolų palūkanos – jau siekia 2,2783 proc. Dar prieš pusmetį jis buvo 0 procentų. Šios palūkanos pridedamos prie banko maržos, kuri paprastai irgi svyruodavo apie 2 procentus – bendra palūkanų suma po perskaičiavimo paskolų turėtojams šiuo metu lipa virš 4 procentų.

Paskolų turėtojams tai iš tiesų nemenkas stresas, laidoje „Delfi Tema“ pripažįsta „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

„Turbūt, kai mes kalbame apie infliaciją, apie žmonių nuotaikas, dažniausias dabar vartojamas žodis ir yra nerimas. Be abejonės, žmonės jaučia nerimą, jaučia, kad kainos kyla, girdi, kad yra neapibrėžtas laikotarpis. Neaišku, kaip persiskaičiuos palūkanas. Ir tie, kurie turi paskolas, jau gavo pranešimus ir jų palūkanos pakilo. Tai iš tiesų nerimo yra. Gal dar tiktai reikės laiko suvokti, kas iš tiesų vyksta ir perdėlioti savo finansus“, – kalba J. Cvilikienė.

Galima palyginti: 100 tūkstančių eurų kredito palūkanos kiekvieną mėnesį pareikalaus maždaug 200 eurų papildomai, lyginant su tuo, kas buvo prieš pusmetį. Būsto paskolų turėtojai turės kažko atsisakyti: dalis rečiau eis į restoranus ar atostogos bus kuklesnės, o tiems, kurių pajamos nukenčia, gresia ir nemenki sunkumai.

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Aurelijus Dabušinskas vertina, kad situacija kol kas nėra dramatiška – palūkanos tik normalizuojasi, o tuo metu kreditai sparčiau nuvertėja dėl infliacijos. Dėl to pralaimi bankai, o laimi paskolų turėtojai.

Laidoje „Delfi Tema“ aptarėme, kokių palūkanų galime tikėtis kitąmet, ką galima dėl to padaryti, ar verta santaupas nukreipti paskolų grąžinimui, ar dabar geras metas pirkti būstą.