„Naudodamiesi nesaugiu viešuoju tinklu, rizikuojate atskleisti visą savo asmeninę informaciją ar net pažeisti įrenginius. Įvykus tokiam įsilaužimui, naudotojas dažnai net nežino, kad tai vyksta“, – teigia „Tele2“ IT saugumo ekspertas Mantas Užupis žiniasklaidai atsiųstoje informacijoje.

Skirtingas apsaugos lygis

Anot eksperto, „Wi-Fi“ tinklai skiriasi ne tik prisijungimo galimybėmis, bet ir saugumu – tinklai, prie kurių galima jungtis laisvai, neturės apsaugos priemonių. Tuo tarpu apsaugotame tinkle reikia sutikti su sąlygomis, užregistruoti paskyrą arba įvesti slaptažodį. M. Užupio teigimu, nemokami ir neapsaugoti tinklai reiškia, kad prie jūsų duomenų prieigą gali turėti bet kas.

„Wi-Fi“ tinklų saugumo lygis labai skiriasi, tačiau visais atvejais reikėtų būti atsargiems. Saugiame tinkle yra papildomų apsaugos įrankių, kuriuos įdiegia tinklo savininkas, kaip oro uostas ar viešbutis, kad savo klientams pasiūlytų saugų naršymą. Rekomenduojama visada jungtis prie apsaugotų viešųjų tinklų – jei to negalite padaryti, reikėtų ieškoti tokio, kuris bent reikalauja prisijungimo arba registracijos“, – aiškina jis.

Ekspertas aiškina, kad į „Wi-Fi“ tinkluose gali būti vykdomos „Evil twin“ atakos – sukčiai sukuria kenkėjiškus „Wi-Fi“ tinklus su patikimais pavadinimais, o prisijungus perima jūsų duomenis. Anot jo, dažnos ir „Man-in-the-middle“ atakos – kai sukčiai įsilaužia į tinklą ir renka duomenis, kurie keliauja tarp prijungtų įrenginių ir maršrutizatoriaus. M. Užupio teigimu, taip įsilaužėliai gali stebėti jūsų įvedamus slaptažodžius bei prisijungimus.
„Wi-Fi“

Įrankiai ir nustatymai saugumui užtikrinti

Siekiant apsisaugoti nuo tokio tipo atakų, ekspertas rekomenduoja išjungti automatinį įrenginio prisijungimą prie „Wi-Fi“ tinklo. Anot jo, daugumoje telefonų automatiniai ryšio nustatymai leidžia sklandžiai prisijungti nuo vieno prieigos taško prie kito – nors tai patogi funkcija, ji gali prijungti įrenginius prie tinklų, kuriais paprastai nesinaudotumėte.

„Naudojantis viešaisiais „Wi-Fi“ tinklais, verta pagalvoti apie virtualaus privataus tinklo (VPN) sprendimą, kad užtikrintumėte savo privatumą ir anonimiškumą. Šis įrankis gali užšifruoti visus duomenis, kuriuos siunčiate ir gaunate naudodamiesi viešuoju „Wi-Fi“ prieigos tašku. Dėl grėsmės prisijungimams, rekomenduojama naudotis ir slaptažodžių tvarkykle, kuri supaprastina sudėtingų slaptažodžių kūrimą ir valdymą“, – galimas apsaugos priemones vardija jis.

Daugelis daro grubią klaidą

Anot eksperto, grubi klaida, kurią daro daugelis vartotojų, yra prisijungimo informacijos įvedimas į bet kurią svetainę, kai jie naudojasi viešuoju „Wi-Fi“ tinklu. M. Užupio teigimu, esminė taisyklė, galiojanti šiame tinkle – nesijungti prie banko sąskaitų ar kitų paskyrų svetainėse bei neskelbti asmeninių duomenų. Anot jo, net ir apsaugoti tinklai gali būti rizikingi, tad reikėtų atsakingai rinktis, kokią informaciją pateikiate.

„Prisijungus prie „Wi-Fi“ tinklo nereikėtų spausti nuorodų ar atidarinėti priedų iš žmonių, kurių nepažįstate. Taip pat rekomenduojama išjungti ir failų dalijimosi funkcijas, kaip „AirDrop“ ar „Bluetooth“, kai jomis nesinaudojate, kad jokie failai ar informacija negalėtų būti perduodami iš jūsų įrenginio. Taip sukčiai negalės siųsti jums nepageidaujamų failų ir neturės galimybės prieiti prie jūsų asmeninių duomenų. Vertėtų nepalikti prisijungimų prie įvairių paskyrų – baigę naudotis, atsijunkite ir svarbiausia, niekada nenaudokite to paties slaptažodžio keliose paskyrose“, – pabrėžia ekspertas.