Kodėl Netflix ieško naujų veiklos modelių?


Kai Netflix 2007 m. pradėjo teikti stream‘inimo paslaugas, pasaulis į juos žiūrėjo gana kreivai. Reikia atsiminti, kad interneto greičiai tuo metu tikrai nebuvo tokie kaip šiandien, o ir pats verslo modelis atrodė labai drąsiai. Tačiau, Netflix tikėjo savo idėja, investavo į originalaus turinio kūrimą ir pakankamai greitai įprasti kanalai, lyginant su šia platforma, ėmė atrodyti beviltiškai pasenę. Prasidėjo stream‘inimo era. Tačiau sėkmė – toks jau fenomenas. Konkurentams norisi savo pyrago dalies. Labai greitai viena po kitos ėmė rastis naujos stream‘inimo platformos: Go3, Apple TV+, Lietuvoje jau visai greitai startuosiančios Disney Plus ir HBO Max bei daugybė kitų. Visos jos turi ekskliuzyvinio turinio ir, savaime suprantama, savas prenumeratos kainas. Vidutinis vartotojas paprasčiausiai nelabai gali sau jų visų leisti ir turi pasirinkti vieną ar dvi. Pagal ką atsirenkame? Savaime suprantama, kad pagal kainos ir kokybės santykį. Šiuo atveju žaidimai Netflix‘ui yra proga vartotojus palenkti savo pusėn turinio gausa ir įvairove.

Netflix ir žaidimų meilės istorija


Gana akivaizdu, kad Netflix į žaidimų pasaulį dairėsi jau senokai. Priminsime, kad ši industrija šiuo metu verta apie 200 mlrd. dolerių, o iki dešimtmečio pabaigos tikrai padvigubės, o gal net ir patrigubės. Lyginant su video žaidimais, stream‘inimas – kone nykštukas. Netflix tikrai norėtų bent gabalėlio to pyrago. Reguliariai žaidžia apie 2,5 mlrd. žmonių. Žinoma, didžioji dalis tik mėgėjiškai, bet keli šimtai milijonų tikrai seka naujienas, turi savo mėgstamiausias franšizes. Štai įrodymas. Vienas geriausiai įvertintų Netflix serialų pernai buvo animacinis serialas Arcane. Jis sukurtas pagal garsųjį žaidimą League of Legends. Nors kitas populiarus serialas The Witcher irgi sukurtas pagal knygų seriją, šį vardą taip pat dar labiau išpopuliarino kompiuteriniai žaidimai. Kitaip tariant, žaidėjų auditorija ir čia buvo patraukta labai efektyviai. Galime net neabejoti, kad panašių serialų ateityje bus dar daugiau. Tačiau kodėl neišbandžius ir atvirkštinio modelio – žaidimų, sukurtų pagal mėgstamus serialus. Netflix jau spėjo įsigyti tris žaidimų studijas ir jas įdarbinti. Tarp kelių pasirodžiusių žaidimų – Stranger Things: Puzzle Tales. Puikiai žinomas serialas virto pakankamai populiariu žaidimu. Tačiau tai tik pradžia.

Kaip veikia Netflix žaidimų platforma?


Čia labai svarbu iš karto atkreipti dėmesį, kad žaidimai nėra atskiras naujas Netflix produktas, už kurį reikėtų susimokėti papildomai. Iš tikrųjų tai papildoma paslauga, teikiama už tą pačią prenumeratos kainą. Bet kokios prenumeratos – tiek bazinio plano, tiek Netflix Premium, su kuriuo vienu metu galima naudotis keturiais ekranais. Pačiuose žaidimuose taip pat nėra nei jokių reklamų, nei papildomų pirkimų. Kai kurie iš jų taip pat prieinami ir be interneto ryšio. Kas tai per žaidimai? Kol kas jie yra skirti tik mobiliosioms platformoms. Tiksliau, išskirtinai Android ekosistemai (iOS telefonuose paslauga kol kas dar neveikia, nors vartotojai gali juos atskirai parsisiųsti iš AppStore). Paslauga visiškai integruota su Google Play platforma. Tai reiškia, kad telefone tereikia dviejų programėlių – Netflix ir Google Play (kuri šiaip jau būna automatiškai). Jeigu dar turite ir pirmosios prenumeratą, galėsite be jokių problemų ir žaisti žaidimus.

Kaip žaisti Netflix žaidimus?


Taigi, štai pats svarbiausias klausimas: kaip žaisti Netflix žaidimus? Iš pradžių akivaizdžioji dalis: telefone jums reikia Netflix programėlės su aktyvia paskyra. Jeigu tokią jau turite, tiesiog atsidarykite įrankį. Netflix namų ekrano meniu pamatysite skiltį Games. Spustelėkite šį užrašą. Sistema jus iš karto perkels į Netflix žaidimų biblioteką. Atrodo ji labai panašiai kaip ir įprasto video turinio. Skirtumas tik tas, kad pasirinkimas (kol kas) yra nepalyginamai mažesnis. Išsirinkus norimą žaidimą, jums reikės jį parsisiųsti. Tai padarysite iš pradžių spustelėdami šalia jo pavadinimo esantį mygtuką Get Game, o tada Go to Google Play. Tai padarę, būsite automatiškai nukreipti į reikiamą Google Play puslapį. Teliks spustelėti Install. Žaidimas atsidurs jūsų Netflix paskyroje, kur jį visada lengvai ir greitai pasieksite. Savaime suprantama, sistema atsimins ir jūsų progresą.

Netflix žaidimų ateitis


Šiuo metu kataloge Netflix turi vos penkis žaidimus. Žinoma, tai tik pati pradžia. Kompanija planuoja, kad metų pabaigoje jų jau turėtų būti apie penkias dešimtis. Kol kas, bus labiausiai koncentruojamasi į mobiliuosius žaidimus. Priežastys paprastos. Tai puiki erdvė apšilti kojas. Be to, tokie žaidimai reikalauja mažiau investicijų, o neša didžiulę grąžą – skaičiuojama, kad mobiliųjų žaidimų rinkos dydis šiemet sieks apie 120 mlrd. dolerių. Visgi greičiausiai ties tuo Netflix neapsiribos ir, laikui bėgant, bandys tapti šiokiu tokiu konkurentu tokioms platformoms kaip Steam. Tuo pačiu kompanija tęsia ir investicijas į žaidėjams puikiai žinomas franšizes. Kitąmet pasirodys serialas The Exploding Kittens, sukurtas pagal labai žinomus stalo ir mobiliuosius žaidimus. Adaptuojami turėtų būti ir žinomi žaidimai vaidmenimis. Arcane sėkmė tikrai paskatins šį procesą. Kitaip tariant, Netflix siekia sukurti sinergiją tarp žaidimų ir serialų, kai vienas žanras virsta kitu. Kaip šis planas pavyks – pamatysime.