„Verslams jau tapo įprasta naudoti šviesolaidžio technologiją, kuri nepriklauso nei nuo oro sąlygų, nei nuo apkrovimo, tačiau ji yra brangi ir „pririša“ įmones prie vienos vietos. Tačiau su 5G ryšiu smulkus verslas gali išlaikyti tiek reikiamą greitį, tiek ir lankstumą – įmonės turi galimybė atsakyti į klientų užklausas čia ir dabar“, – teigia Alvida Kičienė, „Tele2“ smulkaus verslo skyriaus vadovė.

Svarbus greitis ir mobilumas

Anot pašnekovės, smulkiojo verslo augimui reikia ne tik atliepti klientų poreikius, bet ir būti greitam bei išsiskirti iš konkurentų. Jos teigimu, šiam sektoriui itin svarbus mobilumas bei lankstumas. Kaip teigia A. Kičienė, dėl šių esminių poreikių, mažoms įmonėms dažnu atveju naudingiau turėti 5G ryšį nei investuoti į šviesolaidžio infrastruktūrą.

„Kuo mažesnis verslas, tuo didesnė tikimybė, kad jis neturės duomenų saugyklų ar verslo valdymo sistemų serverio savo biure. Smulkiojo verslo duomenys dažniausiai būna patalpinti debesijoje (angl. „Cloud“), tad tokioms įmonėms labai svarbi parsiuntimo (angl. „Download“) bei išsiuntimo (angl. „Upload“) greitaveika. Nors šviesolaidis užtikrina gana didelį greitį, tačiau neretai smulkiam verslui šios technologijos atvedimas yra per brangus, tad puikia alternatyva tampa 5G ryšys, kuris leidžia išvengti ilgo vėlinimo“, – vardija ji.

Dar geresnėms ryšio paslaugoms

Pasak A. Kičienės, nors 5G technologija startavo visai neseniai, tačiau smalsiausi klientai jau pradėjo testuoti ją ir džiaugiasi rezultatais. Pašnekovės teigimu, ši technologija užtikrina ir daug lengvesnį ryšio įvedimą, kadangi nebereikia laidų kasti po žeme – įjungi tinkamą modemą ir viskas – šviesolaidžio alternatyva kišenėje.

„5G ryšys leidžia prisijungti prie bazinės stoties dideliam skaičiui klientui, tai itin naudinga užtikrinant gerą ryšį didesnio masto renginiuose, kaip koncertai ar sporto varžybos. Virtualūs pokalbiai be vėlinimo ir didelės atskirties bei greitas užsakymų vykdymas jau tampa verslo kasdienybe“, – patikina vadovė.

Leidžia kurti darbo vietą iš bet kur

Pašnekovė pabrėžia, kad, skirtingai nei šviesolaidžio technologija, 5G ryšys užtikrina verslui taip reikalingą mobilumą. Pasirinkus pritaikytą įrangą bei paslaugų planą, galima sukurti darbo vietą ne tik kavinėje, bet ir nutolusioje sodyboje, kur investicijos į šviesolaidį yra labai didelės arba tiesiog nėra galimybių jį įsirengti. Nors kol kas 5G ryšio padengimas vis dar plečiamas, ji tikina, kad artimiausių kelių metų bėgyje šiuo ryšiu turėtų būti padengti daugelis Lietuvos miestų.

„Šviesolaidį dažniausiai naudojame tik namuose arba tik biure, kadangi jis yra stacionarus ir veikia tik tam tikroje vietoje. Su 5G technologija bei ją palaikančiais įrenginiais įmonės gali turėti ir su savimi nešiotis tokios pat kokybės, patikimą bei greitą mobilų ryšį. Šis mobilumas itin naudingas įvairiems verslams, kurie veikia visoje Lietuvoje, pavyzdžiui, mažai apgyvendintose vietovėse dirbantiems inžinieriams. Jų darbo vietos nuolat keičiasi, jie dirba su didelės apimties failais, o įsivesti šviesolaidžio nėra galimybės, tad puikia alternatyva tampa 5G ryšys“, – pabrėžia ji.