„Gavę prieigą prie jūsų mikrofono ar kameros, sukčiai gali klausytis ar net įrašyti slaptą informaciją, o užmaskuodami savo telefono numerius, gali apsimesti banko darbuotoju ir taip išvilioti prisijungimus bei pinigus. Kiekvienam telefono savininkui būtina žinoti bei taikyti 3 paprastus saugumo žingsnius, kurie gali apsaugoti ne tik nuo vertingų asmeninių duomenų, bet ir brangaus įrenginio praradimo“, – teigia Mantas Užupis, „Tele2IT saugumo ekspertas.

Apsunkinkite darbą įsilaužėliams

Anot eksperto, telefono atnaujinimai yra skirti ne tik naujoms funkcijoms, bet ir ištaisyti aptiktoms saugumo klaidoms ar trūkumams, tad vos įsigijus įrenginį, reikėtų pasirūpinti šiuo veiksmu. M. Užupis tikina, kad reguliarus atnaujinimas užtikrina didesnį įrenginio saugumą – jis padeda apsisaugoti nuo duomenų pažeidimų ar įsilaužimų, todėl vos tik paskelbus apie naują operacinės sistemos atnaujinimą, rekomenduojama jį įdiegti. Jis pabrėžia, kad įrenginio apsaugai itin svarbus ir stiprių slaptažodžių naudojimas.

„Neišeiname iš namų neužrakinę durų, tad ir telefono neturėtume palikti be užrakto. Nors dauguma šiuolaikinių telefonų siūlo biometrinio autentifikavimo funkciją, kuria galite atrakinti įrenginį nuskaitę savo veidą ar piršto atspaudą, verta pasirūpinti ir stipriais slaptažodžiais. Sudėtingą slaptažodį turi sudaryti ne mažiau kaip 12 simbolių: įvairūs didžiųjų ir mažųjų raidžių, skaičių bei simbolių deriniai. Kuo ilgesnis slaptažodis – tuo labiau apsunkinsite įsilaužėlių darbą“, – tikina jis.

M. Užupis pabrėžia, kad apsauga slaptažodžiu turi dar vieną pranašumą – po kelių nesėkmingų bandymų įrenginys trumpam užrakinamas, o naujausiuose telefonuose galima nustatyti, kad po maždaug 10 nesėkmingų bandymų, būtų ištrinti visi jūsų asmeniniai duomenys. Ekspertas rekomenduoja aktyvuoti ir papildomą apsaugos žingsnį – dviejų veiksnių autentifikavimą, kuris leidžia dviem įrenginiais patikrinti jūsų tapatybę, prieš prisijungiant prie tam tikros svetainės.

Kokius leidimus turi programėlės?

Saugumo sprendimų kūrėjų „Symantec“ duomenimis, įvairiose mobiliųjų programėlių parduotuvėse kasdien užblokuojama vidutiniškai apie 24 tūkst. kenkėjiškų mobiliųjų programėlių. M. Užupis tikina, kad svarbu aplikacijas siųstis tik iš patikimų parduotuvių, kaip „Google Play“ ir „App Store“. Nors jos neužtikrina visų aplikacijų saugumo, šiose platformose programėlės griežtai tikrinamos, tad kils mažiau pavojų jūsų įrenginiui. Ekspertas pabrėžia, kad įtartinos ar nežinomos nuorodos, neaiškūs internetiniai puslapiai ar iššokančios reklamos nėra tinkama vieta siųstis programėles.

Išmanusis telefonas

„Svarbu atsižvelgti ne tik į tai, iš kur siunčiatės programėles, bet ir kokius leidimus esate joms suteikę – prieigą prie mikrofono, kameros, kontaktų ar buvimo vietos. Pavyzdžiui, nuotraukų redagavimo aplikacijai tikriausiai nereikės jūsų buvimo vietos, o žaidimui – prieigos prie kameros. Leidimas stebėti vietos nustatymo paslaugas priskiriamas prie labiausiai perteklinių programėlių užklausų, todėl verta įsitikinti, kad daugumoje aplikacijų prieiga nebūtų suteikta“, – dėmesį atkreipia jis.

Apsauga nelaimės atveju

Pasak M. Užupio, jeigu kada nors prarasite išmanųjį arba jis pateks į netinkamas rankas, norėsite būti tikri, kad jūsų duomenys nebūtų prarasti, o jūsų asmeninė informacija liktų neatskleista. Būtent dėl šios priežasties reikėtų sukurti atsargines kopijas savo išmaniajame. Anot eksperto, svarbiausią informaciją galite saugoti „iCloud“, „Dropbox“ arba „Google Drive“ debesijose.

„Svetimose rankose atsidūręs jūsų telefonas gali reikšti padidintą asmeninės informacijos nutekėjimo riziką. Tie patys GPS ir tinklo ryšiai, kurie padeda telefonui rasti geriausius netoliese esančius restoranus ir greičiausią kelią namo, gali padėti surasti ir apsaugoti telefoną, jei jis dingtų. Kai kuriuose prietaisuose šį nustatymą galite aktyvuoti „Find My Mobile“ arba „Find My“ skiltyse“, – aiškina M. Užupis.