Kodėl telefonai atrodo taip, kaip atrodo

Kurdamas automobilį, nieko per daug įspūdingo nesugalvosi. Ji vis tiek turės keturis ratus, kėbulą, langus, veidrodėlius ir t. t. Telefonų kūrėjai, regis, turi dar mažiau erdvės fantazijai pasireikšti. Ką iš tikrųjų galima nuveikti su stikliniu (ir šiek tiek plastikiniu bei metaliniu) stačiakampiu? Na, legendinė grupė The White Stripes sąmoningai savo estetikoje naudojo tik tris spalvas: juodą, baltą ir raudoną. Ir tai jai nesutrukdė būti kūrybingai. Netgi atvirkščiai.

Telefonų pasaulyje taip pat galime matyti tokių išskirtinių detalių, kurios unikalios būtent konkrečiam gamintojui. Pavyzdžiui, dar 2012 m. Apple patentavo apvalaino kampo sprendimą. Gali skambėti keistai – kaip įmanoma patentuoti kampą? Visgi jis buvo unikalus, ir jeigu palyginsite iPhone su kitas telefonais, pastebėsite, kad niekas kitas nenaudoja tokių kraštinių. Su niekuo nesupainiojama ir iPhone kamerų sistema, kurioje visi jutikliai vienodo dydžio bei unikalaus dizaino. Samsung išsiskiria centre įmušta asmenukių kamera. Naujesnis unikalus dizaino elementas – su korpusu susiliejanti pagrindinė kamerų sistema. Tuo tarpu Xiaomi išskirtinumą kuria pagrindinėje kameros sistemoje ypač akivaizdžiai išskirdama pagrindinį jutiklį. Atrodytų, smulkmenos. Tačiau jos veikia. Šie dizaino elementai leidžia labai lengvai atskirti vieną gamintoją nuo kito.

Telefonų dizaino tendencija #1: nykstančios jungtys


Ar dar atsimenate tokį legendinį telefono elementą kaip ausinių lizdas? Mes, aišku, šiek tiek juokaujame. Ausinių lizdas dar tebegyvuoja. Egzistuoja visas būrys jį tebeturinčių telefonų. Tačiau, ko gero, visi sutiks su tuo, kad tik laiko klausimas, kada jis visiškai išnyks. Nuo pat tada, kai tik pasirodė iPhone 7, įsijungė savotiškas laikmatis, skaičiuojantis, kiek liko iki to momento, kai ši jungtis virs istorija. Visgi ausinių lizdas – dar ne pabaiga. Jau gana greitai turėtų išnykti ir krovimo jungtis. Kitaip tariant, telefonas nebeturėtų visiškai jokių skylių. Juos krausime belaidžiu būdu. Technologija tam jau senokai egzistuoja. Vienintelė kliūtis ta, kad toks krovimo būdas ne toks efektyvus. Visgi situacija gerėja. Tarkime Samsung Galaxy S22 ir S22+ standartiškai naudoja 25W kroviklius, o Samsung Galaxy S22 Ultra – 45W. O belaidis Samsung Duo Pad turi 9W galią. Gamina Samsung ir 15W belaidžius kroviklius. Rinkoje rastumėte ir dar greitesnių. Tiesa, jie turi derėti su jūsų telefonu. Kitaip tariant, mes jau beveik pasiruošę. Kažkuris gamintojas tiesiog turi pasiryžti ir būti pirmuoju, pristačiusiu telefoną be jokių jungčių. Kaip tai paveiks dizainą? Telefonai taps ne tik atsparesni drėgmei ir dulkėms, jie gali būti ir dar plonesni, galbūt netgi netikėtesnių formų.

Telefonų dizaino tendencija #2: atsisveikinimas su mygtukais


Kartu su jungtimis nuo mūsų telefonų greičiausiai išnyks ir fiziniai mygtukai. Jie šiaip jau kuria tas pačias problemas – bet kokia judanti dalis gali nulūžti, iškristi, užstrigti ir pan. Aplink ją taip pat kaupiasi dulkės, pro tarpus lengviau patenka vanduo. Šiuolaikiniai telefonai turi du mygtukus: įjungimo/išjungimo ir garso reguliavimo. Pirmąjį laikui bėgant pakeis piršto atspaudų skaitytuvai ir veido atpažinimo technologija. Abi jau ir dabar kuo puikiausiai veikia. Tokie gamintojai kaip Samsung ar Xiaomi naudoja optinius, po ekranu esančius skaitytuvus, kurie jau praktiškai nebekelia abejonių dėl greičio ir patikimumo. iPhone naudoja veido atpažinimo technologiją, garsėjančią tikslumu. Garso mygtukai turėtų būti tiesiog perkelti į patį ekraną. Ką visa tai reikš telefonų dizainui? Mygtukų atsisakymas turėtų leisti dizaineriams kurti lenktus kampus ir beveik visą korpusą apgaubiančius ekranus. Kaip tai galėtų atrodyti, įsivaizduoti turėtų padėti Xiaomi sukurtas eksperimentinis modelis. Be to, telefone būtų galima naudoti mažiau metalo, kuris šiaip jau apsunkina 5G antenų veikimą.

Telefonų dizaino tendencija #3: daugiau formų


Jeigu reikėtų išskirti pagrindinę pastarojo penkmečio telefonų dizaino tendenciją, tai neabejotinai būtų didėjantis ekranas. Šiandien 6,5 colių įstrižainės ekranas jau yra norma. Esama ir pastebimai didesnių modelių. Tarkime, Samsung Galaxy S22 Ultra jį turi 6,8 colių, iPhone 13 Pro Max – 6,7 colių. Labai svarbu ir tai, kad inžinieriai bei dizaineriai daro viską, kad išnaudotų visą ekrano korpusą – šiuolaikiniuose telefonuose kraštinės minimalios, beveik neegzistuojančios. Visgi tas 6 ar 7 colių colių stačiakampis vartotojams jau ima atsibosti. Na, gal kiek per dramatiškai pasakyta, bet gamintojai tikrai jaučia įvairesnių formų poreikį. Ir jau pamažu bando jį atliepti. Toliausiai čia pažengę yra Samsung. Korėjiečių gamintojas turi net du skirtingus lankstomus telefonus, iš esmės atliepiančius labai skirtingus poreikius. Samsung Galaxy Flip skirtas kompaktiškumo ieškantiems vartotojams. Standartinėje padėtyje – tai įprasto dydžio telefonas. Tuo tarpu sulenktas jis telpa net į mažiausią kišenę. Priešingai veikia Samsung Galaxy Fold. Sulenktas jis primena storą įprastą telefoną, o iškleistas iš esmės tampa planšete. Panašių eksperimentų su forma tikrai matysime vis daugiau. Jei tikėsime gandais, prie panašių prietaisų dirba praktiškai visi didieji gamintojai.

Telefonų dizaino tendencija #4: personalizacija


Jeigu norime geriau suprasti šią dizaino tendenciją, mums reikėtų tiesiog atidžiau pasižiūrėti į nešiojamųjų kompiuterių pasaulį. Prieš kokius 15–20 metų žodis kompiuteris dar visų pirma referavo į stacionarų prietaisą. Nešiojami kompiuteriai niekaip negalėjo jų atstoti. Na, dabar jau niekas taip nebegalvoja. Nešiojami kompiuteriai yra norma. Dar daugiau, jie specializavosi. Mes turime modelius, skirtus žaidimams. Taip pat modelius, skirtus profesionalams. Galų gale, kiti kompiuteriai yra skirti masiniam vartotojui. Panaši evoliucija laukia ir išmaniųjų telefonų. Ji jau netgi prasidėjusi. Tarkime, tą patį Samsung Galaxy S22 Ultra su jo išskirtiniu elementu – išmaniuoju pieštuku – galima drąsiai vadinti verslo klasės modeliu, skirtu reikliausiems vartotojams. Žaidimams skirti telefonai taip pat yra auganti sritis. Tokie modeliai paprastai pasižymi ne tik didžiule galia, bet ir netradiciniais dizaino sprendimais – ergonomiškomis konstrukcijomis, spalvingumu ir t. t. Esama ir darbinių telefonų, skirtų dirbantiems ar tiesiog poilsiaujantiems pavojingomis sąlygomis. Žinomiausias gamintojas čia, be abejo, yra CAT. Galima gana drąsiai prognozuoti, kad tokių specializacijų atsiras vis daugiau. Ir visos jos turės savą, unikalią dizaino kalbą.