Nuo pat pradžių telefonų kodus skirstė Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU). Pirmasis sąrašas pasirodė 1960 m., kai rekomendacijų „Raudonojoje knygoje“ buvo išvardyti tik Europos šalims skirti kodai. Juos naudojo telefono ryšio operatoriai, jungdami tarptautinius skambučius, jie buvo naudojami ir vėliau, kai buvo įvestas tarptautinis abonentų rinkimas, rašo „The Guardian“.

Dauguma šių pirminių kodų yra tokie patys, kaip ir šiandien, nors dėl politinių pokyčių kai kurie iš jų pasikeitė. 1964 m. išleistoje „Mėlynojoje knygoje“ buvo pateiktas papildomas šalių kodų rinkinys, skirtas pasauliniam naudojimui, kuriame kodai išdėstyti pagal pasaulio zonas: „1“ – JAV, „2“ – Afrika, „3“ ir „4“ – Europa (nes joje valstybių daugiau negu kitose zonose) ir t. t.

Asociatyvioji nuotr.

Vėliau šios sritys buvo dar labiau suskirstytos pagal kiekvieno tinklo pajėgumą. Pavyzdžiui, 33 – Prancūzija, 44 – Jungtinė Karalystė, o mažesnėms šalims dar tiksliau: Airijai – 353, Islandijai – 354. Šis metodas užtikrino, kad būtų renkama ne daugiau kaip 11 skaitmenų, įskaitant šalies kodą.

Lietuvoje „8“ prieš telefono numerį yra sovietmečio palikimas, nes šis kodas buvo „Gost“ sistemos dalis (vienos iš pagrindinių TSRS buvusių standartų kategorijų). Visoje Europos Sąjungoje telefono numeriai prasideda ne „8“, o „0“.

RRT atstovė: pagaliau galime įgyvendinti permainas

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) tarybos narė Kristina Mikoliūnienė džiaugiasi, kad po daugiau nei 20 metų jau galima įgyvendinti permainas, kurios buvo inicijuotos dar Lietuvai ruošiantis stoti į Europos Sąjungą.

„Iki šiol šį pokytį stabdė galiojantys skubiosios pagalbos tarnybų trumpieji numeriai, kurių dalis 0 naudojo kaip ryšio numerio pradžią: 01, 02, 03, 101, 102, 103, 011, 022, 033. Dėl šios priežasties užsitęsė pereinamasis laikotarpis. Pernai balandį šiuos numerius išjungus, atsivėrė kelias ir numeracijos pokyčiams“, – teigia K. Mikoliūnienė.

Asociatyvioji nuotr.

Anot jos, 2023 m. gyventojai šio pokyčio dar nepajus, nes pirmiausia tam savo sistemas turės pritaikyti operatoriai.

Kai kurie gyventojai pokyčių visiškai nepajus


„Nuo 2024 m. kovo atsiras galimybė telefono numerio priekyje esantį „8“ keisti į „0“. Tokia tvarka galios vienerius metus, t. y. iki 2025 m. kovo. Nuo tada telefonai su numerio priekyje esančiu „8“ nebeveiks, bet vartotojai iki gruodžio 1 d. dar gaus pranešimus, jog šis numeris negalioja ir reikia jį pakoreguoti. Vėliau bus išjungta ir ši informavimo funkcija“, – pabrėžia RRT atstovė.

Ji pabrėžia, kad pokyčių visiškai nepajus tie, kurie jau dabar naudoja Lietuvai priskirtą kodą +370, išsisaugodami kontaktų ryšio numerius savo užrašinėse.

„Ką jau dabar gali pradėti daryti vartotojai – keisti numerių priekyje esantį „8“ į tarptautinį kodą +370. Šiuo metu jau yra veikiančių mobiliųjų programėlių, kurios leidžia paprastai pakoreguoti telefono numerius“, – aiškina K. Mikoliūnienė.

„Tele2“ atstovė: vyksta operatorių pasiruošimas


Mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ produkto vadovė Aida Lumbytė taip pat teigia, kad kol kas gyventojams nereikia nieko daryti, nes dabar vyksta operatorių pasiruošimas.

„Po poros metų Lietuvoje pasikeis pirmas telefono numerio skaičius, kurį renkame skambindami. Vietoje dabar galiojančio „8“ naudosime „0“. Tai reiškia, kad norėdami paskambinti, numerio priekyje, vietoje aštuoneto turėsime įrašyti nulį, kitaip sujungimas bus negalimas“, – aiškina A. Lumbytė.

Asociatyvioji nuotr.

Pasak jos, iki 2025 m. gruodžio, jau visai turėtų nelikti prefikso „8“, ir visi skambindami turėsime naudoti „0“.

„Taip pat lieka galioti ir tarptautinis kodas +370, tad jeigu jūsų telefono užrašinėje visi numeriai suvesti naudojant tarptautinį kodą, jūs ir toliau galėsite sėkmingai skambinti, nieko papildomai daryti nereikės“, – dėsto pašnekovė.

Pasiruošti pokyčiams padės programėlės


A. Lumbytė teigia, kad nors naujasis „0“ prefiksas dar neveikia, tačiau jau galima atsinaujinti esamus numerius taip, kad jie visi prasidėtų visiems gerai pažįstamu tarptautiniu kodu +370.

„Taip galėsite ramiai ir užtikrintai pasitikti įsigaliosiančius pokyčius. Savo adresatų knygelėje turinčius šimtus numerių iškart nuraminame – visų jų peržiūrėti rankiniu būdu tikrai nebūtina. Galima pasinaudoti išmaniosiomis programėlėmis, kurios prefiksus pakeis automatiškai“, – rekomenduoja specialistė.

Pasak jos, viena iš tokių programėlių – „Contacts Prefix Fixer“ aplikacija, kuri yra tinkama ir „Android“, ir „iOS“ naudotojams.

Asociatyvioji nuotr.

„Įsidiegę programėlę, nurodykite, kurį skaičių aptikus, kaip prefiksą, norite pakeisti. Šiuo atveju tai bus 8. Tuomet kitoje eilutėje nurodykite, kokį prefiksą norite naudoti, kaip numatytąjį – šiuo atveju tai bus +370.

Programėlė automatiškai aptiks visus numerius, prasidedančius skaičių 8 ir pakeis į +370. Be to, ji taip pat aptinka ir besidubliuojančius adresatus, tad turėsite progą ir atsinaujinti kontaktų sąrašą“, – teigia A. Lumbytė.