Pasak Manto Užupio, „Tele2“ IT saugumo eksperto, kasmet augant duomenų kiekiams didėja ir poreikis juos apsaugoti, todėl svarbu, kad privatūs asmenys ir organizacijos suprastų esminius informacijos ir kibernetinio saugumo pranašumus ir skirtumas bei nenumotų į juos ranka.

Sauga lydi kiekviename žingsnyje

Statistikos portalo „Statista“ duomenimis, 2022 m. vien JAV gyventojai susidūrė su 422 mln. informacijos nutekėjimo atvejų. Mastams didėjant, privačių ir juridinių asmenų informacijos apsaugos poreikis tik auga.

„Informacijos apsauga, arba kitaip vadinama „InfoSec“, apima visus duomenis, net ir tuos, kurių nėra virtualioje erdvėje – pavyzdžiui, saugomą vidinėje kompiuterio atmintyje. Nesvarbu, kur laikytumėte svarbius dokumentus, svarbiausia užtikrinti, kad prieigą prie jų turėtų tik įgalioti asmenys. Tam, kad vidinė informacija būtų apsaugota, taikomos tokios priemonės, kaip papildoma apsauga tinklo lygmeniu, informacijos užšifravimas ar net fizinė serverių apsauga“, – teigia M. Užupis.

Tuo tarpu kibernetinis saugumas yra nukreiptas į informacijos, esančios virtualioje erdvėje, apsaugą. Juo siekiama apsaugoti įmonės ar asmens dokumentus ir vidines sistemas nuo kibernetinių atakų.

Nepaisant to, kad kibernetinio saugumo lygmuo nuolat kyla, sukčiai taip pat nesnaudžia ir ieško naujų būdų, kaip įsilaužti. Tarp dominuojančių atakų – virusai ir kenkėjiškos programos, sukčiavimas apsimetant kitu asmeniu, išpirkos reikalaujančios programos ir kt.
Kibernetinis saugumas

Skiriasi apsaugos prioritetai

Anot M. Užupio, pagrindinis informacijos apsaugos ir kibernetinio saugumo skirtumas – kibernetinis saugumas apsaugo IT sistemas nuo neteisėtos elektroninės prieigos, o „InfoSec“ apsaugo informaciją plačiąja prasme, nepaisant to, ar ji yra fizinio, ar skaitmeninio formato.

„Taip pat skiriasi šių saugumo tipų prioritetai. Jei kibernetinio saugumo specialistai orientuojasi į įsilaužimų, virusų prevenciją, tai informacijos saugumo ekspertai siekia užtikrinti privačios informacijos konfidencialumą. Dar vienas skirtumas – kibernetinis saugumas skirtas apsaugoti duomenis nuo grėsmių, kylančių už organizacijos ribų, tuo tarpu informacijos apsauga saugo visų tipų informaciją – vidinę ir išorinę“, – sako jis.

Sukčiams aktyvėjant didėja apsaugos poreikis

Ekspertas atkreipia dėmesį, jog nepaisant informacijos ir kibernetinio saugumo skirtumų, abiejų saugumo tipo sprendimų poreikis artimiausiu metu augs. Tai rodo pasauliniai duomenys. Pavyzdžiui, kibernetinio saugumo tyrėjų komanda „Check Point Research“ nurodo, kad 2022 m. kibernetinių atakų skaičius pasaulyje augo 38 proc., palyginti su 2021 m.

„Efektyvių saugumo sprendimų poreikį lemia augantis vartotojų ir įrenginių skaičius, taip pat itin didėjantis jautrių arba konfidencialių duomenų srautas. Šios tendencijos turi įtakos tam, jog sistemos, galinčios užtikrinti tiek informacijos, tiek kibernetinį saugumą, tampa vis svarbesnės tiek paprastiems vartotojams, tiek įvairaus dydžio organizacijoms“, – teigia jis.