Genialu ir paprasta

AirTag yra išties genialus įrenginys. Mažas medalionas neturi nei GPS imtuvo, nei SIM kortelės ar WIFI jungties, tačiau su savo paskyra susieto AirTag buvimo vietą programėlė Find My parodys visiškai tiksliai, nesvarbu, ar jis kažkur tarp daiktų kambario kampe, ar kitame miesto gale už daugybės kilometrų. Mat ieškant iki 10 metrų spinduliu pasitelkiamas „Bluetooth“ ryšys, o štai jei palikote kažkur toliau, pasitelkiamas jame įdiegtas U1 procesorius, kuris palaiko UWB (ultra plataus diapazono) ryšį. Šiuo ryšiu susisiedamas su bet kuriuo netoli esančiu U1 procesorių turinčiu iPhone jis perduoda savininkui apytikslę savo lokaciją, o atvykus jau galima prisijungti tiesiogiai ir rasti tikslią vietą. Taip praktiškai realizuotas daiktų interneto sprendimas, kai nenaudojant daug galios pasitelkus visur esančius kitus išmanius įrenginius pasiekiamas puikus rezultatas.

Tačiau kai AirTag pradėjo naudoti vis daugiau žmonių, pasigirdo istorijų apie jų pritaikymą svetimiems daiktams ar žmonėms sekti, nors tiek kitą žmogų, tiek automobilį ar daiktus galima buvo sekti dar gerokai prieš atsirandant AirTag, panaudojant bet kurį iš laisvai įsigyjamu GPS sekiklių. Nors absoliuti dauguma taip sektų žmonių tai išsiaiškino patys labai greitai – daugelį įspėjo jų pačių turimas iPhone, tokios istorijos atkreipė dėmesį. Kai kas jau klausė: gal šis puikiai veikiantis Apple įrenginys veikia per gerai? Vis tik, vaiko, kuris pametė gyvybiškai būtinus vaistus autobuse, o į jų dėžutę apdairiai įdėtas AirTag padėjo juos rasti, tėvai su tuo tikrai nesutiks, ar ne? Tad ką Apple daro, kad naudojantiems AirTag neteisėtai maža nepasirodytų?

Kaip susekti sekėjus?

Jau pristatant AirTag buvo įdiegta keletas svarbių funkcijų, kurios padėjo išvengti neteisėto jų naudojimo. Brooks Nader iPhone pats ir pranešė, kad ji galimai yra sekama. Nuolat aptikdamas šalia neatpažįstamą įrenginį telefonas savininkui praneša, kad gal reikėtų pasidomėti, kas čia vyksta. Kitas dalykas, kuris veikė nuo pat pradžių – jei AirTag ilgam atsiduria toli nuo savo savininko telefono, jis pradeda skleisti garsinį signalą, tad panaudotas pagal paskirtį tiesiog išsiduos pypsėdamas.

Į skundus, kad Android telefonų savininkai neturi kaip apsisaugoti nuo AirTag, nes jų įrenginys apie tokius nepraneša, Apple taip pat pasiūlė atsakymą – iš Google Play parduotuvės įsidiegus programėlę Tracker Detect telefonas aptiks bet kurį jūsų buvimo vietą galintį sekti nuo savininko nutolusį Find My tinklo įrenginį netoliese.

„Neteisėtas sekimas – sena visuomenės problema. Kurdami Find My tinklą užtikrinome maksimalų privatumą, jis naudoja šifruotą signalą, todėl įdiegėme ir pirmąją pasaulyje aktyvią sistemą, pranešančią apie nepageidaujamą sekimą“, – rašoma Apple pranešime apie AirTag atnaujinimą.

Nors dažniausiai tokie įspėjimai gaunami pasiskolinus kieno nors raktus su prisegtu „AirTag“, o tikri nusikaltimai yra itin reti, bet ir viena nelaimė yra viena nelaime per daug. Tad nusikaltėliams džiaugtis nėra kuo – kiekvienas AirTag turi unikalų numerį, jį reikia susieti su savo Apple ID paskyra ir pasirašyti sutikimo sutartį, kur numatyta atsakomybė bei duomenų perdavimo teisėsaugai sąlygos, o Apple bendradarbiauja su pareigūnais. Todėl daugelis tų „sėkmingų“ brangaus turto vagių per tą patį AirTag stulbinamai greitai sulaikomi – padėjęs sekėjams jis padeda tuos sekėjus susekti.

Aptiks dar tiksliau

Artimiausias AirTag atnaujinimas be to, kad turės naują privatumo patvirtinimo tekstą ir įspėjimą diegiant įrenginį, leis aiškiau atskirti, koks vis tik „nežinomas įrenginys“ seka jus. Mat paaiškėjo, kad itin dažnai žmonės mano, jog juos seka, nes į kišenę įsimetė draugo „AirPods“ ausines, ar draugas paliko jas pas jus. Dabar vietoj „Unknown Accessory“ bus rodomas konkretus įrenginio pavadinimas, tad bent be reikalo panikuojančių sumažės. Na, o tiems, kam neramu, sukurta ir speciali informacinė svetainė su paaiškinimu, kaip elgtis, pažinti ir kaip kovoti su nepageidaujamu sekimu. Skaitantys angliškai ją ras čia.

Be to, šiais metais planuojami dar keli atnaujinimai, kurie padės dar tiksliau nustatyti ir aptikti ne ten atsidūrusį AirTag. „Tikslaus aptikimo“ funkcija rodys atstumą iki neatpažįstamo sekimo įrenginio, jo kryptį, o papildytos realybės funkcija net parodys ekrane tikslią vietą stebint aplinką telefono kamera.

Pagerintas Find My tinklo algoritmas apie įtartiną nepageidaujamą įrenginį praneš greičiau ir tiksliau. O kai AirTag pradės pypsėti, nes per ilgai yra toli nuo savininko, netoliese esančių iPhone ekranuose taip pat pasirodys įspėjimas. Tai leis aptikti AirTag net jei jo garsiakalbis tyčia sugadintas. O jau aptikus tereikia pridėti nugarėlę prie savo NFC palaikančio telefono ir pamatysite savininko įvestus duomenis ir AirTag numerį.

Žodžiu, viskas tik geriau ir tiems, kas AirTag naudoja savo daiktams saugoti, ir tiems, kas nenori svetimo AirTag tarp savo daiktų, ir pareigūnams, norintiems lengviau rasti mėginančius sekti kitus. O geriausias būdas kovoti su baime, kad tavo brangų automobilį kažkas suseks su AirTag – įsigyti AirTag ir palikti jį savo automobilyje. Ir tada, visiškai nesvarbu, kodėl neaptikę jo ten, kur tikėjotės, turėsite puikų metodą jį greitai atrasti su Find My savo iPhone.