Kas yra AMOLED ekranai?

AMOLED – ekranų tipas, kurį dažniausiai rasite flagmanuose. Galima netgi sakyti, kad tai yra aukščiausias rinkos standartas. Tiesa, AMOLED nelygus AMOLED. Egzistuoja net keli jo tipai, kurių skirtumas verta žinoti besirenkant naują telefoną.

Kaip veikia AMOLED ekranai?

Jeigu norime geriau suprasti, kas yra AMOLED, iš pradžių turime šį pavadinimą iškoduoti. Kiekviena šio žodžio raidė reiškia šį tą svarbaus. Visų pirma, LED. Tai šviesą skleidžiančio diodo (Light Emitting Diode) trumpinys. LED yra technologija, kurią šiaip jau galime rasti daugybėje prietaisų. Ta lemputė, kuri mirksi ant jūsų modemo – taip pat LED. Skirtumas tik tas, kad išmaniųjų telefonų ekranuose ši koncepcija sumažinta iki individualių pikselių lygmens. Kitaip tariant, kiekvienas pikselis gali keisti savo spalvą. O raidė reiškia organišką (Organic). Paprasčiau kalbant, ekrane naudojama speciali organinė medžiaga. Galų gale, AM yra aktyvioji matrica (Active Matrix). Ji iš esmės skiriasi nuo pasyviosios. Jeigu pastaroji technologija pikselius kontroliuoja blokais, tai pirmoji – individualiai. Aktyviosios matricos technologija leidžia greičiau atnaujinti pikselius, ir juos preciziškiau kontroliuoti. Rezultatas – greitesni, detalesni, ryškesni ekranai. Juos rasite jau praktiškai visuose šiuolaikiniuose flagmanuose. Pavyzdžiui, Xiaomi 12 ar futuristiškajame Huawei P50 Pro. AMOLED tarsi sufleruoja, kad vienas ar kitas modelis yra priskirtinas aukščiausiai kokybės klasei.

Kas yra Super AMOLED ir Dynamic AMOLED?

Jeigu pažvelgsite į pačių naujausių flagmanų, tokių kaip Samsung Galaxy S22 Ultra ar Samsung Galaxy S22, aprašymus, pastebėsite, kad čia naudojamas terminas Dynamic AMOLED. Vidutinės klasės modelių, tokių kaip Samsung Galaxy A53 ar Samsung Galaxy A33, aprašymuose dažniau rasite sąvoką Super AMOLED. Kas tai yra? Jeigu paprastai, Samsung taip tiesiog rodo raumenis. Korėjiečių gamintojas jau senokai yra žinomas dėl savo ekranų kokybės. Dynamic ir Super – dviejų tipų AMOLED variacijos, dar labiau patobulinančios vartotojo patirtį. Super AMOLED technologija reiškia, kad telefonas yra dar jautresnis jūsų prisilietimams. Jo atpažinimo mechanizmas veikia ne papildomame sluoksnyje (kaip kad dažniausiai būna), o pačiame ekrane, tad šis gali būti dar plonesnis. Dynamic AMOLED – tai pati tobuliausia Samsung naudojama technologija. Tokį vardą gauna ekranai, vaizdą atkuriantys HDR10+ raiška. Be to, Dynamic AMOLED skleidžia mažiau mėlynos šviesos, tad ir vartotojo akys ne taip smarkiai pavargsta.


Kas yra LCD ekranai?
LCD ekranų technologija jau yra šiek tiek nueinanti. Praktiškai visi gamintojai jau renkasi naudoti modernesnes alternatyvas. Tačiau telefonų su LCD ekranais dar tikrai rastumėme. Jie dažniausiai tebenaudojami biudžetinio tipo modeliuose. Žinomiausias ir populiariausias telefonas su LCD ekranu – iPhone SE. Kaip žinia, kurdama šį modelį, Apple sujungė patį naujausią ir geriausią savo procesorių su šiek tiek senesniais komponentais. Šiuo atveju, LCD ekranu. LCD tebenaudoja ir Xiaomi. Tarkime, jį rasite Poco M4, Redmi Note 10 ir keliuose kituose biudžetinės klasės modeliuose. Tačiau kas yra tie LCD, ir kuo jie kokybiškai skiriasi nuo AMOLED? Šie ekranai turi specialų šviesos šaltinį, kuris skleidžia šviesą pro filtrus ir kristalų matricą. Pastarieji, paliesti elektros srovės, keičia elgesį. Kitaip tariant, keičia savo spalvą, šviesos skleidimo kampus ir pan. LCD turi visą pluoštą tokių elektros šaltinių, kurie veikia pikselių eiles arba stulpelius. Tokiu būdu galima labai ryškiai ir tiksliai perteikti spalvas bei formas. Tiesa, LCD ekranas turi daug sluoksnių, tas vaizdas, priklausomai nuo žiūrėjimo kampo, ne visada toks pat tikslus. Kontrastai taip pat atkuriami gerokai prasčiau nei AMOLED. LCD išlieka visiškai puikia technologija. Tiesiog jai jau esama geresnių alternatyvų.


Kas yra Retina ekranai?

Dar vienas terminas, kurį, ko gero, esate girdėję telefonų ekrano kontekste, yra Retina. Šis pavadinimas siejamas išskirtinai su Apple ir jos gaminamais telefonais. Žodis Retina pirmą kartą vartoti pradėtas dar iPhone 4 laikais. Šis modelis ekrano raiška taip toli lenkė savo pirmtaką, kad buvo nuspręsta jam duoti unikalų vardą. Vėliau atsirado Retina HD (ekranas, kurio rezoliucija yra 720p). Šiandien dažniausiai sutiksite terminą Super Retina XDR. Iš tikrųjų tai yra ta pati AMOLED technologija, tiesiog su Apple sukurtu patobulinimu. Tarkime XDR reiškia Extended Dynamic Range, todėl iPhone telefonai paprastai pasižymi geresniu kontrastu, yra šviesesni. Beje, Retina ekranai montuojami toli gražu ne vien į iOS prietaisus. Šiandien šis ekrano tipas tapo bene visų Apple gaminių vizitine kortele. Jį rasite tiek Apple Watch, tiek iPad‘uose, tiek MacBook.

Koks telefono ekrano tipas geriausias?

Šioje vietoje gali kilti visiškai suprantamas klausimas: kuris ekranas yra pats geriausias, ir ar jis turėtų nulemti jūsų galutinį telefono pasirinkimą? Atsakymas bent jau į antrąją dalį yra gana aiškus, paprastas ir konkretus NE. Jeigu vienas ar kitas telefonas jums tinka ir patinka, ekranas sprendimo nulemti tikrai neturėtų. Visi jie iš tikrųjų yra tikri inžineriniai stebuklai. Skiriasi tam tikri jų veikimo niuansai, bet absoliuti dauguma vartotojų jų net nelabai ir pastebi. Pirmoji klausimo dalis kiek labiau komplikuota. Akivaizdu, kad gamintojai pamažu juda tolyn nuo LCD. Flagmanuose jų jau neberasite. Visgi, taupant kaštus, jie tebenaudojami vidutinės bei biudžetinės klasės modeliuose. AMOLED visgi dar yra gerokai brangesni, tad užtruks, kol tokio tipo ekranai taps universaliu standartu (labai gali būti, kad iki tol spės paplisti ir kokia nors nauja technologija). Visgi panašu, kad LCD taps sprendimu, dažniausiai taikomu dideliems ekranams – kompiuteriams ir televizoriams.