Pernai sausį kreditinių kortelių startuolis „Brex“ pritraukė 300 mln. dolerių investiciją, tai įmonės vertę nustatė ties 12,3 milijardų dolerių riba. Brazilai bendraįkūrėjai, 26 metų Pedro Franceschi ir 27 metų Henrique Dubugras, tapo jauniausiais pasaulio savarankiškai turtą užsidirbusiais milijardieriais.

Po metų įmonės vertė sumažėjusi dvigubai – „Forbes“ įvertino, kad jaunuoliai nebėra milijardieriai, šiuo metu sunku vertinti, kiek sėkminga įmonė bus ilguoju laikotarpiu.

Ir tai tik viena iš istorijų. Pernai kovą 44 „vienaragių“ (kompanijų, kurių vertė viršija 1 mlrd. dolerių) įkūrėjai valdė maždaug 190 milijardų dolerių įvertintą turtą, o po metų, nuvertėjus kriptovaliutoms, susitraukus privataus kapitalo rinkai, jie liko 96-iais milijardais dolerių „skurdesni“. 12 įkūrėjų nebėra milijardieriai. „Forbes“ išskyrė, kad neįskaičiavo Kinijos milijardierių, kurie patiria unikalių problemų, įskaitant politines.

„Tuomet laikai pasaulyje buvo kitokie, kai popieriuje galėjai būti įvertintas X dolerių, ir tai buvo juokingi pinigai. Manau, kad prireiks šiek tiek detoksikacijos, nes rizikos kapitalo pasaulyje žmonės labai nuo to apsvaigo ir turės atprasti nuo aukštų įverčių narkotikų. Tai dingo, baigėsi ir nesugrįš – tad grįžkime prie istoriškai pagrįstų dalykų ir susitelkime į puikių įmonių kūrimą efektyvesnės veiklos būdu“, – kalbėjo rizikos kapitalo įmonės „Menlo Ventures“ partneris Mattas Murphy.

Internetinių mokėjimų startuolis „Checkout.com“ pernai sausį buvo įvertintas 40 mlrd. dolerių, o gruodį jis savo vertę sumažino iki 11 mlrd. dolerių. Jo įkūrėjo turtas sumenko nuo 23 iki 7,2 milijardo dolerių.

Airijos mokėjimų milžinė „Stripe“ jau tris kartus sumažino savo įvertį, nuo 95 milijardų iki 63 milijardų dolerių.

Švedijos „pirk dabar – mokėk vėliau“ startuolis „Klarna“ patyrė itin didelį smūgį. Nauja investicija įmonę perkainojo nuo 45,6 milijardų dolerių vertės iki 6,7 mlrd. dolerių vertės.

Žinoma, tai neprilygsta nuosmukiui, kurį patyrė FTX kriptovaliutų biržos įkūrėjai – anksčiau keliomis dešimtimis milijardų dolerių vertinta įmonė dabar verta nulio, vertina „Forbes“.

Lietuvoje licenciją gavęs „Revolut“ banko įkūrėjo Niko Storonsky turtas yra „nuvertėjęs“ 3,8 milijardo dolerių, ir šiuo metu siekia apie 3,3 mlrd. dolerių. „Forbes“ vertina, kad banko vertė sumažėjo nuo 33 milijardų dolerių iki 13,8 milijardų dolerių.

„Nedalyvaujame spekuliacijose apie įmonės vertę. Paskutiniame investuotojų pritraukimo etape buvome įvertinti 33 mlrd. JAV dolerių, po kurio pelningai ir sėkmingai veikiame visose savo rinkose“, – teigiama „Revolut“ atsiųstame komentare.