Programinės įrangos milžinė „Oracle Corp“ trečiadienį per tris valandas atsakė į Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministerijos „Twitter“ žinutę, raginantį nutraukti verslą Rusijoje, po to, kai šalies kariai įsiveržė į Ukrainą.

Ukrainos IT plėtros skaitmeninės transformacijos ministerijos skaitmeninių technologijų ministro pavaduotojas Aleksandras Borniakovas vaizdo interviu metu parodė ką tik savo telefone paskelbtą „Oracle“ „Twitter“ žinutę, kurioje teigiama, kad bendrovė „jau sustabdė visas operacijas Rusijos Federacijoje“. „EA Games“ taip pat trečiadienį paskelbė pašalinanti Rusijos komandas iš FIFA futbolo rungtynių.

„Daugiau sankcijų – greičiau atkurta taika“, – sakė A. Borniakovas apie savo ministerijos kampaniją sėdėdamas prieš Ukrainos vėliavas. Pasak jo, porą kartų per dieną sirenos įspėja juos apie oro antskrydžius ir jie persikelia į bunkerius.

„Oracle“ iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Nuo Rusijos invazijos pradžios praėjusią savaitę Ukraina jau prašė paramos iš maždaug 50 įmonių, sakė A. Borniakovas. Skelbimas, apimantis ministro pirmininko pavaduotojo Mykhailo Fedorovo „Twitterio“ žinutes, raginančias Silicio slėnio vadovus imtis veiksmų, padėjo Ukrainai gauti „Starlink“ interneto palydovus iš verslininko Elono MuskoSpaceX“, o Rusijos valstybinei žiniasklaidai „Alphabet“, „YouTube“ ir kitose socialinės žiniasklaidos paslaugų platformose buvo įvesta naujų apribojimų.

Ukrainos vėliava

A. Borniakovas sakė, kad tarp įmonių, kurių prašoma imtis veiksmų, yra „Akamai Technologies Inc“, teikianti kibernetinio saugumo ir turinio pateikimo į svetaines įrankius.

„Akamai“ antradienį pareiškė, kad nustos aptarnauti bet kokius klientus, kuriems taikomos sankcijos, tačiau nė vienam iš jos klientų, tarp kurių, anot jos, buvo Rusijos oro linijų bendrovė „Aeroflot“, nebuvo taikomos JAV sankcijos, įvestos vasario 22 d.

Ministerija taip pat paragino „Google“ ir „Apple Inc“ uždaryti savo mobiliųjų programėlių parduotuves Rusijoje, tačiau A. Borniakovas teigė, kad įmonės labiau blokuoja tam tikrų programėlių atsisiuntimą.

Kreipimasis į technologijų įmones yra platesnė Ukrainos strategija, kuria siekiama izoliuoti Rusiją ir priversti žmones protestuoti prieš Rusijos veiksmus, kuriuos Maskva vadina „specialios operacijos“, dalimi.

Savanorių „IT armija“ namuose ir užsienyje, kurią iš dalies organizavo ministerija per susirašinėjimo programėlę „Telegram“, sutrikdė prieigą prie Rusijos vyriausybės svetainių ir susisiekė su maždaug 50 mln. Rusijos civilių per socialinius tinklus, telefonu ir žinutėmis pateikdami informaciją apie invazija, sakė A. Borniakovas.

Jis sakė, kad šias programišių pajėgas dabar sudaro daugiau nei 250 000 žmonių, kurie įgyvendino savo idėjas.

„Tai kaip kriptovaliuta, ji decentralizuota“, – sakė jis.

A. Borniakovas išreiškė nedidelį susirūpinimą dėl kibernetinių atakų iš Rusijos, teigdamas, kad jų infrastruktūra silpna.

Pastarosiomis dienomis „Facebook“ savininkė „Meta“, „Twitter“ ir „YouTube“ pranešė, kad jos sustabdė bandymus įsilaužti, kurie buvo nukreipti prieš Ukrainą.

Kompiuteriniai žaidimai

Ukraina taip pat planuoja parduoti NFT arba nepakeičiamus žetonus, tam tikrą skaitmeninio turto tipą, kad padėtų lėšomis armijai, sakė A. Borniakovas.

„Parengsime daug šaunių ukrainietiško stiliaus vaizdų ir 3D modelių. Jei nusipirksite šį NFT, visos aukos bus skirtos Ukrainos armijai ir piliečiams paremti“, – sakė jis.

Vyriausybė jau surinko milijonus kriptovaliutų aukų.

Prieš Rusijos invaziją A. Borniakovas sakė, kad Technologijų ministerija daugiausia dėmesio skyrė visų vyriausybės paslaugų perkėlimui į internetą. Jis teigė, kad šios pastangos reiškia, kad ji jau dirba su technologijų įmonėmis, tokiomis kaip „Apple“ ir „Microsoft“, kurdama tokius projektus kaip skaitmeniniai pasai.

Ministerija taip pat bendravo su rizikos fondais, kad galėtų investuoti į Ukrainos startuolius, ir norėjo, kad didžiosios technologijų įmonės Ukrainoje atidarytų dirbtinio intelekto ir virtualios realybės tyrimų ir plėtros centrus, pridūrė jis.

Tai pasikeitė su invazija. „Dabar turime pereiti prie visiškai kitokio dėmesio. Ir tai iš tikrųjų labai liūdna“, – sakė jis.

Dalintis
Nuomonės