V. Zelenskis padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui už baterijų perdavimą, tačiau pabrėžė, kad iki šiol pristatytų sistemų „beveik nepakaks civilinei infrastruktūrai, mokykloms, ligoninėms, universitetams, ukrainiečių namams padengti“, rašo defbrief.com.

Nepatvirtintais duomenimis, baterijas tikimasi dislokuoti Charkive.

NASAMS, kurią bendrai sukūrė ir pagamino „Raytheon“ ir Norvegijos įmonė „Kongsberg Defence & Aerospace“, sudaro radaras „Sentinel“, pažangi vidutinio nuotolio raketa „Air-to-Air“ ir KDA „ugnies paskirstymo centras“. Kitos raketos, kurias galima paleisti iš NASAMS, yra AIM-120 AMRAAM B/C5/C7 ir AIM 9-X Sidewinder Block II.

Naujausioje versijoje įdiegtos pailgintos veikimo zonos raketos gerokai padidina NASAMS perėmimo spindulį (50 proc. didesnis nuotolis ir 70 proc. didesnis aukštis).

NASAMS suteikia oro gynybos sistemą, kuri leidžia identifikuoti ir sunaikinti esamus ir besikeičiančius priešo orlaivius, bepiločius orlaivius ir kylančias sparnuotųjų raketų grėsmes.

Neaišku, kiek NASAMS baterijų galiausiai gaus Ukraina, tačiau šių metų rugpjūtį „Raytheon“ gavo 182,3 mln. dolerių vertės sutartį dėl šių sistemų gamybos Ukrainai. Tą patį mėnesį JAV gynybos departamentas įsipareigojo perduoti dar šešias NASAMS sistemas kaip platesnio karinės pagalbos Ukrainai paketo dalį.