„Jei esate biure ar pakeliui, grįžkite namo“, – rašoma „Twitter“ išplatintame elektroniniame laiške darbuotojams.

Po to šimtai darbuotojų užplūdo įmonės „Slack“ kanalus atsisveikindami. Kažkas pakvietė į diskusijas prisijungti netgi patį E. Muską.

Socialinės žiniasklaidos gigantė „Twitter“ elektroniniu laišku informavo darbuotojus, kad penktadienį, 9 valandą ryte Ramiojo vandenyno laiku (18 val. Lietuvos laiku), informuos apie atleidimus.

BBC nurodo, kad kiekvienas darbuotojas asmeniškai tą valandą gaus laišką, ir jame bus nurodyta: „Tolesnis tavo vaidmuo tviteryje“.

„Siekdami nukreipti „Twitter“ į sveiką kelią, penktadienį patirsime sunkų procesą, skirtą sumažinti mūsų darbuotojų skaičių visame pasaulyje“, – rašoma ketvirtadienį darbuotojams išplatintame laiške, kurio kopiją gavo ir „Reuters“.

Turtingiausias planetos žmogus E. Muskas, skelbiama, siekia atleisti apie 3700 darbuotojų, tai sudaro pusę įmonės kolektyvo. Taip siekiama sumažinti išlaidas ir įvesti naują griežtą darbo etiką, grįstą reiklumu.
Elonas Muskas

Socialinis tinklas „Twitter“ darbuotojus įspėjo, kad biurai bus laikinai uždaryti, ir bet kokios prieigos, įleidimo kortelės bus apribotos, siekiant „padėti užtikrinti kiekvieno darbuotojo, taip pat „Twitter“ sistemų ir klientų duomenų saugumą“.

Anksčiau skelbta, kad E. Muskas nurodė „Twitter“ ir infrastruktūros išlaidas sumažinti 1 milijardu dolerių, o dar socialinis tinklas, planuojama, taps mokamas patikrintiems vartotojams – už mėlyną ženkliuką gali tekti susimokėti 8 dolerius.

Dalis tviterio darbuotojų jau pasidalijo, kad jų prieiga prie IT sistemų buvo užblokuota, jie baiminasi, kad tai gali būti ženklas ieškotis naujo darbo.

„Atrodo, kad esu bedarbis. Ką tik nuotoliniu būdu atsijungiau iš savo darbinio nešiojamojo kompiuterio ir pašalinau „Slack“, – rašė vienas vartotojas tviteryje, kuris save profilyje nurodęs darbovietę šioje įmonėje.

Tačiau panašu, kad procesas E. Muskui neslysta kaip per sviestą – ketvirtadienį grupė „Twitter“ darbuotojų pateikė grupės ieškinį, argumentuojant, kad įmonė vykdo masinius atleidimus nepranešusi prieš 60 dienų, ir taip pažeidžia federalinius bei Kalifornijos valstijos įstatymus.

Jau anksčiau E. Muskas pravalė įmonės vadovybę – atleido generalinį direktorių ir aukščiausius finansų bei teisės vadovus. Kiti, įskaitant reklamos, rinkodaros ir žmogiškųjų išteklių, vadovai darbus paliko per praėjusią savaitę.

Pirmoji E. Musko, kaip „Twitter“ savininko, savaitė pažymėta chaosu ir netikrumu. Buvo numatyti du visos įmonės susirinkimai, tačiau jie atšaukti po kelių valandų. Darbuotojai žiniasklaidai skundžiasi, kad jiems beliko rinktis informaciją iš žiniasklaidos pranešimų, privačių grupių ar anoniminių forumų.

Įmonės atitraukia reklamą

Nepanašu, kad naujos verslo praktikos patinka reklamuotojams. Didžiulės įmonės, tokios kaip GM, „Pfizer“, „Audi“, „Volkswagen“, „Mondelez“, „Ford“ ir kitos paskelbė, kad šalina reklamas iš „Twitter“ ir permąsto tolesnius verslo ryšius, rašo „Forbes“.

Labiausiai reklamuotojus jaudina neaiški socialinio tinklo ateitis, ir kokios turinio moderavimo taisyklės bus taikomos. E. Muskas yra skelbęs, kad ketina švelninti turinio moderavimą. Dėl to kyla rizikos, kad socialiniame tinkle gali padaugėti neapykantos kurstymo.