Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, sprendimų priėmimo aplikacijos yra labai įvairios – jas reikėtų rinktis priklausomai nuo sprendžiamo klausimo sudėtingumo bei asmeniškai geriausiai tinkančio būdo, rašoma pranešime spaudai.

Privalumams ir trūkumams pasverti. Žinoma, galima naudotis senu ir patikrintu sprendimų priėmimo būdu – sudaryti privalumų bei trūkumų sąrašą. „Pros & Cons“ skirta „Android“ savininkams, o „Pros-Cons – Decision Maker“ „iPhone“ vartotojams šį metodą leidžia pritaikyti šiuolaikiškai. Kiekvieną įvardytą privalumą ir trūkumą galite įvertinti 5 arba 10 balų skalėje, kad būtų lengviau priimti sprendimą. Galiausiai, programa suskaičiuos rezultatus ir parodys galutinius balų skaičius.

Išgirsti kitų nuomones. „Pollsify“ yra viena paprasčiausių programėlių sukurti apklausas ir dalintis jomis, kad sužinotumėte draugų nuomonę tam tikrais klausimais. Aplikacijoje renkite ne tik privačias, bet ir viešas apklausas, galbūt didesnis nuomonių skaičius leis lengviau priimti reikiamą sprendimą. Kiekvienoje programėlės apklausoje galite užduoti klausimą ir pridėti paveikslėlį ar nuotrauką. Aplikacijoje veikiantys įrankiai leidžia rengti ne tik tekstines apklausas, bet ir tokias, kurių atsakymai yra paprasti jaustukai.

Sudėtingesnėms situacijoms. „iOS“ įrenginiams skirta aplikacija „Protagonist: Decision making“ primena projektų valdymo įrankį ir buvo sukurta, atsižvelgiant į sudėtingų sprendimų priėmimą, kaip nauja darbovietė ar būsto pirkimas. Aplikacija leidžia įvesti skirtingų lygių kriterijus ir kiekvienam suteikti tinkamą „svorį“. Ši funkcija padeda išsiaiškinti ir priskirti prioritetus, tai ypač naudinga, kai priimdami sprendimą esate labai pasimetę arba turite nuspręsti kartu su draugais ar kolegomis. Dar vienas aplikacijos išskirtinumas – čia esančiais projektais galite dalintis su kitais žmonėmis ir įtraukti juos į procesą.

Turintiems daugybę pasirinkimų. „Decision Crafting“ programėlė „Android“ telefone skirta atsirinkti svarbiausius privalumus ir trūkumus, kai jų yra itin daug. Pridėję parinktis ir kriterijus, galite jiems priskirti skaičių įvertinimą. Programa atliks skaičiavimus už jus ir pasiūlys sprendimą, atspindintį jūsų skirtus balus. „iPhone“ telefone panašią funkciją atlieka „Definitive Choice“ – ji padeda asmenims ir komandoms priimti geriausius sprendimus. Aplikacijoje veikiančios technologijos leidžia kruopščiai ir išsamiai įvertinti visas galimybes ir kriterijus – kartu su šeimos nariais galėsite pasidalinti sprendimų priėmimo atsakomybe.

Gerai apgalvotiems pasirinkimams. Priimti geresnius ir apgalvotus pasirinkimus gali padėti „Harmony Decision Maker“ programėlė. Ji pagrįsta 5 žingsniais – kiekvienas iš jų sukurtas siekiant padėti išvengti pagrindinių klaidų, kurias darome bandydami išspręsti tam tikras situacijas. Tarp pagrindinių sprendimų priėmimo veiksmų rasite problemos ir konfliktų apibrėžimą, kompromisų ieškojimą bei planavimą. Aplikaciją galite naudoti nemokamai 30 dienų, jeigu ir toliau norėsite priimti sprendimus su šiuo įrankiu, reikės įsigyti mokamą jos versiją.

Atsitiktiniams pasirinkimams. „Android“ įrenginiuose veikianti aplikacija „Decision Roulette“ padės atsitiktine tvarka pasirinkti iš įvairių galimų variantų. Čia galėsite įrašyti nuo 2 iki 50 pasirinkimų ir pridėti norimų paveikslėlių. Aplikacija yra nemokama ir ja galite naudotis ne tik rinkdamiesi, kur valgyti, bet ir organizuodami loterijas ar kitus žaidimus. „iPhone“ įrenginių savininkai kasdienių sprendimų priėmimą gali patikėti „Tiny Decisions“ programėlei – čia taip pat įveskite reikiamą klausimą, pasirinkimus ir sukite ratą, kad gautumėte atsitiktinį atsakymą.