Pinigus taupantis senjoras gali gyventi tamsoje, kai pats nutraukia elektros energijos tiekimą, tačiau 74–erių Lofty iš Niuklaso teigia, kad šiai beprotybei turi gerą metodą.

„Už visą elektros energiją, kuri patenka į skaitiklio dėžutę, jums nereikia mokėti. Mokėti reikia tik už tai, kad elektra iš dėžutės patenka į namą“, – Lofty sakė „A Current Affair“. „Štai ką aš išjungiu, išjungdamas visus jungiklius“.

Asociatyvioji nuotr.

Kasdien vyras išjungia elektrą 8.00 val. ryto. Tada jis įsijungia radiją, kuris, pasak jo, veikia su baterijomis ir jam kainuoja tik „po 1,25 JAV dolerio“, tačiau jis taip pat turi techniką, dėl kurios jos gali veikti dar ilgiau.

„Aš taupau baterijas. Įdedu jas į plastikinį maišelį, bet tik po dvi, ir tada įdedu į šaldiklį“, – aiškina jis. „Taip jos įkraunamos, bet tam, kad tai įvyktų, reikia jas ten palikti septynioms dienoms.“

Jis sakė, kad yra ir kitų būdų, kaip išsiversti su ribota elektros energija, tarp jų – užvirti virdulį vandens ir supilti jį į termosą, prieš kiekvieną rytą išjungiant elektrą.

Asociatyvioji nuotr.

„Termose telpa daugiau nei du puodeliai vandens“, – sakė jis. Vyras teigia, kad tokio kiekio jam užtenka iki pietų.

11.30 val. jis įjungia lauke esančią elektros dėžę, kad galėtų pasigaminti pietus, taip pat įjungia šviesą, viryklę ir vandenį. Tačiau tą padaro tik 25 minutėms, o 11:55 vėl išjungia elektrą, ir vėliau ją įjungia tik 17 val.

Jau praėjo trys mėnesiai, kai vyras pradėjo savarankiškai išjunginėti elektrą, ir, anot jo, tai atsiperka.

Jis teigė, kad prieš pradedant išjunginėti elektros skaitiklį, jo sąskaita už elektros energiją buvo 678 doleriai, tačiau kita sąskaita jau buvo tik 152,72 doleriai.

Asociatyvioji nuotr.

„Jei norite sutaupyti pinigų, tai vienintelis būdas tą padaryti. Juk negalite taupyti maistui, vandeniui ar kam nors kitam, bet taip galite sutaupyti“, – patarė jis. Lofty tiki, kad jo metodas padės jam sutaupyti 2026,73 dolerius per metus.

„Sunku gyventi, kai viskas taip brangsta... Turiu keisti mitybos įpročius, negaliu visą laiką valgyti vien konservus. Automobiliu galiu važinėti tik kartą per dvi savaites, nes benzinas taip pat yra brangus“, – sakė Lofty.

Nors Lofty pavyko sutaupyti pinigų, išleidžiamų apmokėti sąskaitoms už elektros energiją, ne visi mano, kad toks metodas yra tinkamas.

Asociatyvioji nuotr.

„Tiesą sakant, manau, kad tai šiek tiek keista – kasdien eiti prie skaitiklio dėžutės ir viską išjungti“, – teigė elektrikas Alexas Murkeris. „Nerimauju ir dėl to, kad kasdien yra išjungiamas šaldytuvas, tad maisto produktai gali sugesti.“

A. Murkeris ragina visus atsargiai elgtis su elektra.

„Įjungti ar išjungti automatinį ar apsauginį jungiklį yra saugu, tačiau gali būti šiek tiek painu, nes skaitiklių dėžutėje yra gana daug dalykų“, – sakė jis.