Šviesioji pusė ta, kad nors žiemą oras vėsesnis ir išvystame mažiau saulės šviesos, saulės baterijos vis tiek gali veikti ir paversti šviesą į energiją jūsų namams

Tačiau, reikia pripažinti, kad žiemos mėnesiais baterijos reikalaus ir ypatingos priežiūros. Ką daryti, norint žiemos mėnesiais išgauti visą savo saulės elektrinių potencialą, analizuoja CNET.

Sureguliuokite plokščių kampą

Saulės kampas žiemos metu yra kitoks nei vasarą. Dėl šios priežasties reikėtų pakoreguoti kolektorių kampą, kad žiemą galėtumėte išnaudoti visas jų galimybes.

Žiemos mėnesiais reikėtų plokštes laikyti statesniu kampu, nei vasarą. Kadangi saulė žiemos mėnesiais yra žemesnė, nei vasarą, statesnis kampas ne tik padės užfiksuoti daugiau saulės šviesos, bet ir padės lengviau nuslysti susirinkusiam sniegui. Prieš atlikdami bet kokius pakeitimus, anot CNET, turėtumėte pasikonsultuoti su savo saulės baterijų tiekėjais.

Sumažinkite energijos suvartojimą (arba pasiruoškite žiemą mokėti už elektrą daugiau)

Saulės baterijos gali užfiksuoti saulės šviesą ir sukurti energiją jūsų namams ir žiemą. Tačiau kadangi šviesos valandų yra mažiau, taip pat galite tikėtis, kad jūsų saulės elektrinės gamins mažiau energijos, nei vasarą. Dėl to gali tekti sumažinti energijos vartojimą arba pasiruošti mokėti kiek didesnę sąskaitą.

Yra daug būdų, kaip galima sumažinti energijos suvartojimą:

Pradėkite naudoti elektrą taupančias lemputes. Jos, anot CNET tarnauja ilgiau ir veikia geriau. Įprastai 60 vatų tradicinę lemputę galima pakeisti ir 15 vatų energiją taupančia lempute.
Užsidėti saulės baterijas ant stogo, ko gero, svajoja dažnas lietuvaitis

Išjunkite šviesas ir prietaisus, kai jų nenaudojate. Šis patarimas gan akivaizdus, bet dažnai net žinodami, jog eikvojame energiją (ir pinigus), paliekame prietaisus bei šviesą įjungtus.

Sumažinkite termostato temperatūrą. Elektros išlaidas galite sumažinti ir keliais laipsniais sumažinę kambario temperatūrą. Teks devėti kelių sluoksnių drabužius, bet tai leis išsaugoti ir daugiau sluoksnių piniginėje.

Patikrinkite namo izoliaciją. Jei jūsų namas izoliuotas prastai, jis išleis daugiau šilumos, o tai turės įtakos ir elektros suvartojimui.

Tinkamai izoliuokite baterijas

Kaip ir su visomis baterijomis, svarbu, kad jos būtų tinkamos temperatūros. Saulės baterijos nėra skirtos veikti ypač žemose temperatūrose. Dėl to, anot „CNET“, akumuliatorius reikėtų laikyti uždaroje patalpoje, arba užtikrinti, kad jie yra tinkamai izoliuoti.

Jei akumuliatorius laikote lauke, svarbu stebėti temperatūrą ir akumuliatoriaus išsikrovimą.

Nuo plokščių pašalinkite sunkų sniegą

Jei žiemą daug sninga, gali būti, kad reikėtų susimąstyti apie dažnesnę saulės elektrinių priežiūrą.

Jei sniego nedaug, žalos energijos gaminimui nėra, priešingai – slenkantis sniegas gali net nuvalyti plokštes.

Tačiau esant sniego pertekliui, pro jį neprasiskverbs saulės spinduliai. Be to, didelis sniego kiekis gali apkrauti ir tvirtinimo taškus, todėl stipriai prisnigus reikėtų jį nuvalyti.

Valant sniegą nuo saulės elektrinių būtinas ir tinkamas įrenginys. Vertėtų naudoti minkštą sniego šepetėlį, pavyzdžiui, kokį naudojate savo automobiliui. Šiurkštus šepetys ar sniego kastuvas gali sugadinti saulės jėgainių paviršių.

Taigi, nors saulės baterijos gali gaminti jūsų namams energiją ir užfiksuoti dienos šviesą žiemos mėnesiais, elektrinėms gali prireikti šiek tiek daugiau priežiūros, nei vasarą.