Tarp parduodamų „iPhone“ Rusijoje dalis neturi galimybės išjungti kameros naudojimo garso – tai Japonijos rinkai skirti išmanieji telefonai, kadangi šioje šalyje garsas privalomas, rašo šalies leidinys „Kommersant“. „Android“ telefonai gali turėti alternatyvius įkroviklius, kurių kištukai netinka Rusijos kištukiniams lizdams.

Nors pradžioje prekybininkai tokius išmaniuosius telefonus su nestandartinėmis savybėmis pardavinėjo su nuolaida, tai pasikeitė – kainos susilygino. Pirkdami nestandartines konfigūracijos prietaisus Rusijos pirkėjai labiau rizikuoja ir dėl broko – nėra aišku, kokiais keliais telefonai pasiekė Rusijos sandėlius.

Dėl sankcijų Rusija nebegali įsivežti daug Vakarų prekių, ypač technologinių produktų. Dėl to veikia vadinamasis paralelinis importas, kai norimos prekės įsivežamos per trečiąsias šalis. Dėl to į Rusiją pradeda plūsti vis daugiau įvairiausių prietaisų, kurių funkcionalumas skiriasi.

Taigi, dabar Rusijoje perkant „iPhone“ jis gali turėti du SIM lizdus (jei skirtas Kinijai), nei vieno SIM lizdo (jei skirtas JAV), Korėjos ir Japonijos versijos fotografuojant neturės galimybės išjungti kameros garso (šios šalys taip kovoja su aktualia problema, kai moterys fotografuojamos be jų žinios), pasirodė ir arabiškų versijų, kuriose neveikia „FaceTime“ vaizdo skambučiai. „Samsung“ prietaisai susiduria su aktyvavimo problemomis, arba atvyksta su įkrovikliais, skirtais kitoms valstybėms.

„Kommersant“ šaltiniai teigia, kad pirkėjai iš pradžių vengė tokių prietaisų, prekybininkai jiems taikydavo nuolaidų, tačiau dabar jau pirkėjai kreipia mažiau dėmesio, o kainos susilygino. Apskritai per trečiąsias šalis importuojamų produktų kainos pakeliui išauga. Pvz., Rusijos e. parduotuvėje naujausi „iPhone“ siūlomi 30-40 proc. brangiau nei Europoje, skaičiuojant esamu rublio kursu, tiesa jis dėl Rusijos veiksmų yra dirbtinai padidintas ir gali neatspindėti relios vertės.
Naujausi „iPhone“ telefonai Rusijos e. parduotuvėse kainuoja gerokai brangiau nei Europoje

„Pirkėjai patys nusprendžia, kokių charakteristikų jiems reikia“, – egzotiškų telefonų pasiūlą vertino prekybos tinklų „M.Video-Eldorado“ atstovai.

Po Rusijos pradėto karo Ukrainoje daug Vakarų elektronikos gamintojų ar pardavėjų sustabdė produktų tiekimą Rusijai. Sąrašas apima „Apple“, „Samsung“, „Huawei“ ir kitus. Dėl to Rusija panaikino kriminalinę ar administracinę atsakomybę už užsienietiškų produktų importą be jų gamintojų ar teisių turėtojų žinios – įteisino vadinamąjį paralelinį importą.

Rusijos pirkėjai įspėjami, kad pirkdami išmaniuosius telefonus dabar jie rizikuoja nusipirkti ir neoriginalių produktų, o taip pat ir produktus, kurie yra su defektais ar prastesnės kokybės.

Nepaisant ribojimų, rusai trokšta „iPhone“ telefonų. Pati „Kommersant“ rugsėjį rašė, kad naujausių „iPhone“ rusai šiemet užsakė gerokai daugiau nei prieš metus, nepaisant išaugusių kainų ir regioninių skirtumų.