Šiais laikais visi išmanieji telefonai yra puikūs: turi raiškius ir ryškius ekranus, talpias baterijas, didelę spartą. Kamerų sistema šiuo metu yra bene pagrindinis skirtumas.

„Reikia suprasti, kad nėra tokio idealaus flagmano, kuris idealiai fotografuoja ir filmuoja. Galbūt vienas geriau fotografuoja, kitas geriau filmuoja, bet ranką dedant prie širdies ir drąsiai rekomenduojant – jei tavęs neriboja pinigai, aš visada sakau, imkite „iPhone“, – laidą iškart apibendrinimu pradėjo R. Narmontas.

Jis paaiškino, kad „Apple“ telefonai tiesiog ilgiausiai palaikomi, bent 5 metus gauna operacinės sistemos atnaujinimus, todėl net ir senesniu telefonu galima džiaugtis ilgiau.

Vis tik į LOGIN.LT operatorius atsinešė net 6 telefonus – kiti flagmanai turi aiškiai išreikštas konkrečias stiprybes.

„Yra taip, kad aš dažniausiai nešiojuosi ne vieną telefoną – turiu 6. Visų nesinešioju, bet kišenėje visuomet turiu du. Vienas „iPhone“, kitas – „Android“, – patirtimi dalijosi R. Narmontas.

Jis paaiškina, kad telefonai jau gali visiškai atstoti net ir profesionalų įrankį. Pagrindinis skirtumas tarp flagmanų – spalvų balansas. Vieni bando būti kuo tikslesni, kiti – perteikti kuo patrauklesnes paryškintas spalvas. Dar skiriasi ir suteikiamos galimybės. Vienais galima filmuoti sulėtintai 4K raiška, 120 kadrų per sekundę. Kitais to negalima, tačiau siūlomas gerokai didesnis optinis artinimas.
Robertas Narmontas

1. „iPhone“ – geriausias paprastumo ir gauto rezultato santykis

iPhone 13 Pro“ telefonas šiuo metu yra R. Narmonto rekomendacija numeris vienas. Jis pridūrė, kad pats nėra „Apple“ produktų fanas, bet telefonų pranašumą vienu atžvilgiu teko pripažinti.

„Iphone“ turi paprasčiausią kameros programėlę ir nereikia nieko žmogui galvot. Atsidarai ir fotografuoji arba filmuoji. Viskas. Tai yra labai paprasta. Kai vieną kartą pabandai „iPhone“, tai supranti, kad na, kad ir kokie geri būtų tie „Android“ telefonai, tu visada nori turėti „iPhone“, – kalbėjo laidoje R. Narmontas.

Rankinių nustatymų čia beveik nėra, viskas savaime aišku, o fotografavimo ir filmavimo rezultatai dažniausiai būna puikūs. Tik ekstremaliais atvejais gali būti nesklandumų.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad prietemoje ar tamsoje ne visada veikia teleobjektyvo kamera. Jei naudoji trijų kartų priartinimą, tai „iPhone kažkodėl galvoja, kad 26 mm kameros skaitmeninis priartinimas yra geriau, nei 77 mm teleobjektyvo kameros“, – pastebėjo R. Narmontas.

2. „Samsung“ flagmanas turi „erelio akį“

„Samsung“ (Galaxy S22 Ultra) turi vieną geriausią dalyką – turi 4 kameras, viena iš jų yra 230 mm, arba, 10 kartų priartina. To neturi nei vienas kitas flagmanas, ir šiai dienai, renkantis išmanųjį telefoną, jei jums būtinybė yra objektyvas arba kuo didesnis priartinimas, tai, vienareikšmiškai, konkurencijos „S22 Ultra“ neturi“, – antrą savo favoritą išskyrė R. Narmontas.

Jis patikina, kad dirbdamas operatoriumi labai dažnai naudoja priartinimo funkciją, o nešiotis didžiulės kameros nesinori. Nedidelis stovelis, telefonas – to pilnai pakanka nufilmuoti reportažą. Todėl „Samsung Galaxy S22 Ultra“ – universaliausias flagmanas su konkurencijos neturinčia 230 mm teleobjektyvo kamera.
„Samsung Galaxy S22 Ultra“

„Automatiniu režimu filmuojant spalvos kartais kiek per ryškios, bet visada galima pasirinkti „Pro“ filmavimą, kur viską galima nustatyti rankiniu būdu. Tuomet spalvos atrodo kiek natūralesnės. Nuotraukų kokybė taip pat labai puiki, o keturios kameros suteiks jūsų galerijai išskirtinumo“, – pastebėjo R. Narmontas.

3. Profesionalo ambicijas labiausiai patenkina „Sony“

„Sony Xperia 1 IV“ R. Narmonatas išskiria dėl profesionalios kameros ir galimybės viską nusistatyti pačiam. Dar „Sony“ turi neprilygstamą aukštos raiškos sulėtintą filmavimą.

„Telefonas turi net kelias kameros programėles, tačiau pagrindinis privalumas – 4K 120 kadrų per sekundę filmavimas sulėtintai. Kokybė lenkia visų gamintojų flagmanus. Taip pat tai pirmasis flagmanas, kuris turi optinį priartinimą su 85-125mm kamera. Diapazonas nėra didelis – nuo 3,5 iki 5,2 kartų. Tačiau tai optinis, o ne skaitmeninis priartinimas“, – pasakoja R. Narmontas.

Jis apgailestauja, kad „Sony“ telefonas kol kas turi nesklandumų, kamera neveikia idealiai, tačiau tikimasi, kad gamintojas atnaujins programinę įrangą, ir tai nuotraukų bei filmavimo kokybę turėtų pagerinti.
Sony Xperia 1 IV

„Dar vienas šios telefono išskirtinumas – 20 kadrų per sekundę fotografavimas bei puikus akies sekimo autofokusas. Minusas tik tas, kad šis išmanusis skirtas profesionalams ar fotografijos entuziastams, kurie moka naudotis rankiniais nustatymais. Automatiniu būdu fotografuojant ar filmuojant ne visada rezultatas gali būti puikus“, – paaiškino R. Narmontas.

Jis pademonstravo įspūdingą telefonu užfiksuotą kadrą – mėnesienoje, visiškoje tamsoje stovintį save, ir čia ilgas išlaikymas leido pamatyti naktinį dangų, ir kitas detales. Nuotrauką galite pamatyti laidoje.

R. Narmontas išskyrė ir dar vieną „Sony“ telefoną, kuris turi tokį patį kameros sensorių kaip ir kompaktinio fotoaparato „Sony RX100 VII“. Tai brangesnis „Sony Xperia Pro-I“ modelis. Operatorius pastebėjo, kad „Sony“ siūlo aibę priedų, kurie pagerins nuotraukas ar net asmenukes – siūlomi papildomi ekranai, lempos, stabilizatoriai.

4. „Asus“ išleidžia kompaktišką nebrangų įrankį

„Asus Zenfone 9“, kuris dar tik pasirodys prekyboje rugpjūtį, būtų ketvirtasis R. Narmonto pasirinkimas. Ta kompaktiškas (ekranas – 5,9 colio) ir galingas flagmanas su pakankamai talpia baterija.

„Naujas „Asus“ mažai kam žinomas, bet visai neblogas telefonas ieškantiems nedidelio telefono, turinčio neblogą kainos ir kokybės santykį“, – laidoje apžvelgė R. Narmontas.

Kameros programėlė turi visus pagrindinius fotografavimo režimus bei keletą papildomų.

„Viena iš tokių – „šviesos pėdsakas“ – kuriuo galima fiksuoti ilgalaikės ekspozicijos efektus: automobilių šviesų pėdsakus, vakare ar naktį galima kurti šviesos piešinius, vasarą stovyklaujant galima išbandyti žvaigždžių sekimą. Privaloma arba bent rekomenduoju naudoti trikojį. Taip pat šis mažylis gali filmuoti 4K 120 kadrų per sekundę sulėtintai bei 8K raiška. Vienintelis trūkumas – nėra teleobjektyvo kameros“, – apžvelgė R. Narmontas.
„Asus Zenfone 9“

Jis pastebėjo, kad filmuojant sulėtintai spalvos galbūt kiek per ryškios.

Į ką dar jis atkreipė dėmesį – į garsą, įrašomą filmuojant.

„Ką žmonės dažnai daro eidami į koncertus – filmuoja savo mėgstamo atlikėjo pasirodymus. Ko nepameni visi apžvalgininkai – kokia kokybe įrašinėja garsą koncertuose“, – pastebi R. Narmontas.

Ir nors baziniais nustatymais įrašytas koncertas turėjo tragišką garsą, tačiau telefone yra galimybė pasirinkti HDR garsą, šiuo nustatymu įrašytas koncertas pranoko kitus telefonus.

5. „OnePlus 9 Pro“ – kimba brangesniems telefonams į atlapus

Pernai kovą išleistas „OnePlus 9 Pro“ yra kiek senstelėjęs flagmanas, turintis gerą kamerą, kuri atkreipė operatoriaus dėmesį. Nuotraukų kokybė – išties puiki, o fotografijos entuziastams gali būti įdomus bendradarbiavimas su „Hasselblad“. Bet telefonas turi ir trūkumų.

„Kainų kategorijoje jis pigesnis už „Sony“, „iPhone“ ar „Samsung“, tačiau turi „Hasselblad“ logotipą – kas žino, netgi Marius Jovaiša „Neregėtą Lietuvą“ fotografavo būtent su „Hasselblad“ fotoaparatu. Nuotraukos man tikrai atrodo neblogos, bet kai ką gamintojas ir keistai padarė“, – apžvelgė R. Narmontas.

Šis flagmanas leidžia filmuoti net 8K raiška su pagrindine ir itin plataus kampo kamera.

„Pakankamai keista tai, kad pasirinkus 4K 30 ar 60 kadrų per sekundę filmavimą veikia tik dviejų kartų skaitmeninis priartinimas, nors šis telefonas turi trijų kartų arba 77mm teleobjektyvo kamerą. Naudoti šią kamerą filmuojant galima pasirinkus tik „FullHD“ raišką“, – pasakoja R. Narmontas.
„OnePlus 9 Pro“ – kimba brangesniems telefonams į atlapus

Be to, ir nuotraukų kokybė atsiskleidžia naudojant rankinius nustatymus, kas ne visiems gali pasirodyti priimtina – tai reikalauja daugiau dėmesio detalėms ir laiko.

„Gerai dar ir tai, kad „OnePlus 9 Pro“ gali filmuoti 4K 120 kadrų per sekundę sulėtintai, tik tuomet patartina naudoti trikojį, nes video stabilizacija neveikia“, – pabrėžė R. Narmontas.

Filmuoti 8K jis nepatartų – pernelyg dideli failai, pernelyg apkraunamas kompiuteris.

Operatorius dar neturėjo galimybės susipažinti su naujesniu „10 Pro“ modeliu, todėl nesiėmė vertinti, kas galėjo pasikeisti.

Ir biudžetinis telefonas gali fotografuoti

R. Narmontas patikina, kad nebūtina turėti naujausio geriausio telefono įspūdingoms nuotraukoms. Dažnai netgi fotografijų konkursus laimi senesniais telefonų modeliais darytos nuotraukos.

„Reikia atkreipti dėmesį, ne telefonas fotografuoja, fotografuojame mes, žmonės, kurie laikome tą telefoną. Kaip mes jaučiame kadrą, tokį mes ir gausime kadrą. Telefonas nepadaro nuotraukos – nuotrauką padarai tu, padarau aš. Jei duosi man geriausią fotoaparatą, arba geriausią kamerą, tai aš nuo to netapsiu geriausias operatorius arba geriausias fotografas“, – patikino R. Narmontas.

Jis patikina, kad šiais laikais telefonai fotografuoja pakankamai gerai, ir net profesionalams nebebūtinos tikrai brangios kameros.
R. Narmontui vieno telefono yra per mažai – vienu telefonu fotografuoja kitus

„Kokybės tikrai pakanka įvairiems socialiniams tinklams. Aišku, kad drebantys kadrai visuomet gadina vaizdą. Bet šiais laikais telefonai netgi stabilizuoja tikrai geriau nei profesionalios kameros“, – sako R. Narmontas.

Kaip padaryti geriausią kadrą – profesionalo patarimai

Apžvalgininkas turėjo kelis pagrindinius patarimus siekiant užfiksuoti akimirkas geriausiu įmanomu būdu.

„Pagrindinis – nepamirškime turėti kokį stovelį. Visada. Jei jau neturime stovelio, ypač vakare fotografuojant, rekomenduoju jei vakare fotografuoji, rekomenduoju nustatyti laikmatį – kai mes fotografuojame, vis tiek sujuda ranka. Neturint stovelio, nustačius laikmatį, tuo metu kai telefonas fotografuoja, reikėtų laikyti telefoną kuo stabiliau“, – paaiškino R. Narmontas.

Jis patikino, kad trikojui ar stabilizatoriui pinigų negailėtų. Mat filmuojant su įjungta vaizdo stabilizacija telefone, vaizdas apkarpomas, mažėja jo raiška. Verčiau stabilizuoti patį telefoną, o jame esančią stabilizavimo funkciją išjungti.

Dar operatorius patikino, kad nereikėtų pamiršti ir fokusavimo – pirštu ekrane paliesti tašką, į kurį norima fokusuoti kamerą. „Sony“ čia siūlo galimybę netgi sekti asmens akį, jei jis juda – veidas niekuomet nebus išblukęs.

„Noriu visiems pasakyti, telefone yra trys kameros ir fotografuokite tomis trimis kameromis, jei norite geros kokybės. Jeigu fotografuojate itin plataus kampo kamera, tai ir naudokite atitinkamą 13 ar 16 mm kamerą. Viską, ką jus priartinate – tai yra skaitmeninis priartinimas, kuris sumažina kokybę“, – paaiškino R. Narmontas ir parodė, kaip šias kameras pasirinkti.

Jis siūlo nefotografuoti kaip snaiperiui – vienu šūviu. Verčiau padaryti 5-10 skirtingų kadrų, kad vėliau būtų galima iš jų išsirinkti vieną, o paprastai vieno piršto pajudinimo nepakanka.

„Vienintelis telefonų minusas, reikėtų suprasti, kad ir vakare, ir naktį sąlygos jiems tikrai nėra geriausios – net ir su gera kamera tu nepadarysi labai gero vaizdo, reikia turėti papildomų šviesos šaltinių, turėti apšvietimą. <...> Diskotekoje, šokiuose lempos padeda turėti šviesos šaltinį – susifokusuoja į šviesos šaltinį ir kadras būna geresnis“, – pastebėjo R. Narmontas.
WRC etapas Lietuvoje

Jis patikino, kad niekada nefotografuoja 16:9 formatu, o renkasi 4:3 – taip nuotraukos geriau atrodo instagrame.

„Dar labai svarbu, jei dažniausiai fotografuoji naktį, arba yra didelis objektas, reikia pabandyti paieškoti skirtingų rakursų. Jei nori Eifelio bokštą nufotografuoti, reikia paieškoti, kaip jis geriausiai atrodytų, iš kokio skirtingo kampo“, – savo bandymus laidoje demonstravo R. Narmontas.

Jis siūlo ir visiškai neskaičiuoti, kiek megapikselių turi kameros.

„Tie pikseliai apskritai neturi jokios reikšmės, skirtumas dėl to yra pakankamai minimalus. Nebent, jei daugiau pikselių, nuotrauka užima daugiau vietos“, – sako R. Narmontas.

O kaip telefono kameras valyti?

„Aš gal negerai darau, paprastai su marškinėlių kampu nuvalau objektyvo kamerą prieš fotografuojant. Ypač priekinės kameros, kurias dažniau lieti pirštu ar delnu, būna apčiupinėtos – na, reikia nepatingėti nusivalyti tą kamerą, ir neatrodys nuotrauka kaip per filtrą daryta“, – šyptelėjo profesionalas.