Pakeiskite senus slaptažodžius ir juos palikite tvarkyklėms

Nuolat įsiminti naujus slaptažodžius yra ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Tiesa, ir naudotis standartiniais slaptažodžiais, tokiais kaip „labas123“, nevertėtų. Todėl „Topo centro“ specialistai rekomenduoja naudotis slaptažodžių tvarkyklėmis, tokiomis kaip „LastPass“ ar „1Password“. Jos yra prieinamos tiek kompiuteriuose, tiek išmaniuosiuose telefonuose, todėl jums tereiks įsiminti vieną (sudėtingą) slaptažodį, o saugumu visose kitose platformose jau pasirūpins minėti servisai. Todėl net jeigu vieną iš daugelio jūsų naudojamų servisų nulauš, galėsite nesijaudinti dėl to, kad jūsų naudojami slaptažodžiai nutekės toliau.

Atsinaujinkite savo programinę įrangą

Didžioji dalis įsilaužimų į kompiuterius ir išmaniuosius telefonus įvyksta dėl naudojamos itin senos ir todėl nesaugios programinės įrangos. Dažnas sulaukęs pranešimo iš kompiuterio ar telefono apie operacinės sistemos atnaujinimą, numoja tai ranka ir atnaujinimą nukelia arba visai apie jį pamiršta. Tačiau to daryti nereikėtų, kadangi dažnai „iOS“, „Android“ ir ypač „Windows“ įrenginiai gali siūlyti ypač svarbius atnaujinimus, užtaisančius tam tikras saugumo spragas. Vertėtų nepamiršti, kad kuo senesnė programinė įranga yra naudojama jūsų telefone ar kompiuteryje, tuo daugiau šansų, kad jūsų įrenginys bus pažeistas įvairiomis kenkėjiškomis programomis.

Užtikrinkite savo privatumą naršydami internete

Tikriausiai jau esate girdėję apie VPN servisus (angl. „Virtual Private Network“). Šie servisai leidžia ne tik paslėpti jūsų buvimo vietą, bet ir užkoduoja visus jūsų gaunamus bei siunčiamus duomenis. Kitaip tariant, tokio serviso naudojimas garantuoja visišką privatumą. VPN naudojimas yra ypač rekomenduojamas tiems, kas naudojasi viešais interneto tinklais kavinėse ar kitose viešose vietose. Nors „Topo centro“ specialistai labiausiai rekomenduoja „NordVPN“ bei „SurfShark“ servisus, jų yra ir daugiau. Dalis jų yra nemokami, tačiau reikia turėti omenyje, kad nemokami VPN servisai nėra tokie patikimi kaip mokamos alternatyvos.

Pašalinkite jums nereikalingas bei pavojų keliančias programas

Kuo daugiau įvairiausių programų turite, tuo daugiau jūsų kompiuteryje ar telefone yra potencialių skylių virtualiems įsilaužimams. Tad verčiau nesirinkti programų, kurios yra nežinomos, neturi atsiliepimų, o nenaudojamas programas geriau pašalinti. Be to, yra tam tikros aplikacijos, kurios yra žinomos, tačiau taip pat nepatikimos, nes galimai renka duomenis, vėliau naudojamus neaiškiems tikslams Rusijoje ar Kinijoje.

Išmaniuosiuose telefonuose tai yra daugiausiai kiniškos programėlės, tokios kaip „Aliexpress“, „Go Keyboard“, „Weibo“, „WeChat“, „UC Browser“, „Hi Security Lab“, „CM Browser“, „Clean Master“, „QQ Launcher“, „QQ Player“, taip pat pavojų kelia ir visos „Yandex“ programėlės bei „Kaspersky“ antivirusinė programa. Kompiuteriuose duomenis renka „Kaspersky“ programos, kitos rusams ar kinams priklausančios kompiuterių programos nėra tokios populiarios.

Privatumu pasirūpinkite ir fiziškai

Nepamirškite, kad net ir jūsų virtualus privatumas gali būti pažeistas net ir nesilaužiant į jūsų kompiuterį per internetą. Šiais laikais vis populiaresniais tampa specialios privatumo plėvelės, kurios sumažina ekrano matymo kampą ir todėl neleidžia pašaliniams matyti vaizdo jūsų kompiuteryje ar telefone. Taip pat dažnai naudojamos ir specialūs priedai, skirti priekinei kamerai uždengti. Na, o jeigu į savo kompiuterio saugumą žiūrite itin rimtai, „Topo centro“ specialistai rekomenduoja įsigyti visą „Spy-Fy“ privatumo rinkinį.