Praėjusią savaitę vykusio oficialaus užsienio reikalų ministerijos vizito Korėjos Respublikoje metu, susitikimai dėl galimo tarpvalstybinio bendradarbiavimo vyko ne tik tarp valdžios, bet ir verslo atstovų.

140 milijardų eurų apyvartą skaičiuojanti „SK group“ į energetikos sprendimus investuoja visame pasaulyje. Lietuviška, išmanius elektromobilių įkrovimo sprendimus kurianti įmonė „Inbalance grid“ Korėjos verslo milžinę sudomino dar praėjusių metų vasarą. Tam įtakos turėjo ir Europoje dėl karo vykstanti energetinės sistemos transformacija, ieškant alternatyvių sprendimų atvėrusi galimybę regione sukurti pažangesnę ir tvaresnę energetikos ekosistemą.

Sudomino ateičiai kuriamos technologijos

Visame pasaulyje „SK grupė“ valdo beveik 200 antrinių įmonių. Didžiausiu mastu į elektromobilių įrangą ir jos sprendimų pritaikymą orientuojasi „SK Signet“, ją, pasak S. Stankaus, sužavėjo lietuvių gebėjimas kurti vizionieriškus, bet tuo pačiu metu duomenimis pagrįstus sprendimus.

„Mes sakome, jog elektromobilio įkrovimo stotelė – tai daiktų interneto dalis. Tad kuriame infrastruktūrą, kurioje pastato valdymo sistema, energijos šaltinis, stotelė veikia ne kiekvienas atskirai, o komunikuoja ir besikeisdami informacija gali pasiekti optimaliausią rezultatą.

Kita korėjiečiams įspūdį palikusi mūsų kompetencija – tai gebėjimas rinkti, analizuoti duomenis ir prognozuoti jų dėsningumus. Nuolat nagrinėdami savo vartotojų įpročius, tinklo specifiką, rinkos pokyčius, galime optimizuoti procesus. Mūsų sukurti modeliai – kas, kada ir su kuo dalijasi informacija – tampa pagrindu išmaniems sprendimams“, – viliasi „Inbalance grid“ vadovas.
Susitikimas Pietų Korėjoje

S. Stankaus teigimu, kovą jau planuojamas „SK group“ atstovų vizitas Vilniuje įsikūrusioje „Inbalance grid“, tačiau gera pradžia – tik pusė darbo. Tam, kad būtų sudarytas sandoris, turės būti įrodyta ne tik startuolio, bet ir visos šalies, kaip perspektyvaus strateginio partnerio, vertė.

„Planuojant investicijas svetimame regione, visuomet investuojama drąsiau, kai elektromobilumas palaikomas valstybiniu mastu. Tai reiškia, jog egzistuoja finansavimo mechanizmai, remiamos privačios iniciatyvos, o operatoriai skatinami ne tik statyti stoteles, bet taikyti išmanius technologinius sprendimus. Tad ar sulauksime investicijų, ar ne, nemažai priklausys ir nuo vyriausybės vykdomos elektromobilių infrastruktūros plėtros politikos.

Taip pat svarbu suprasti, jog po vieną tokios investicijos nevaikšto. Jei „SK group“ apsispręstų dėl partnerystės su lietuviška įmone, tai būtų Lietuvos, kaip patikimos investicinės rinkos patvirtinimas. Atsiradus didžiųjų Korėjos įmonių žemėlapiuose, galimybės mums, kaip aukštųjų technologijų valstybei, taptų beribės“, – teigia S. Stankus.

2019 metais įkurta „Inbalance grid“ kuria išmanius elektromobilių įkrovimo sprendimus ir valdo daugiau kaip 300 elektromobilių įkrovimo taškų tinklą Lietuvoje. Įmonė dirba su tokiais ženklais, „IKI Lietuva“, „SEB” „Eika“, „Ozas“, „Darnu group“, „Maxima“ ir kitais. Taip pat operatoriaus veiklą „Inbalance grid“ vykdo Latvijoje ir Estijoje, šiais metais planuojama plėtra į Lenkiją.