„Jūsų išmanūs prietaisai gali būti puiki platforma kibernetiniams sukčiams rengti atakas. Programišiams užtenka įsilaužti į jūsų namų tinklą ir per jį jie gali pasiekti visus kitus namų įrenginius. Vienas iš ženklų, galinčių išduoti apie įvykusį įsilaužimą, gali būti sulėtėjęs internetas, tačiau net ir tai pastebėti galima ne visada“, – pasakoja M. Užupis pranešime žiniasklaidai.

Populiariausios namų technologijos

Išmaniaisiais namais laikomi tie būstai, kuriuose yra vienas ar keli automatizuoti išmanieji įrenginiai, valdomi nuotoliniu būdu. Populiariausi iš jų – termostatai, reguliuojantys oro temperatūrą, apsauginės lauko kameros, išmanūs šaldytuvai, televizoriai, skalbimo mašinos ir pan. Dabar atsiranda ir vis daugiau išmanių durų spynų, kurios atsirakina su skaitmeniniu raktu.

Kai kurie namuose turi ir virtualų asistentą, pavyzdžiui, „Alexa“. Ši virtuali pagalbininkė gali nustatyti svarbiausius priminimus, vienu paliepimu paleisti mėgstamas dainas, sudaryti pirkinių sąrašą, o įgalinus „Alexa Together“ – ir atsiųsti įspėjimą, kai jūsų artimajam prireikia pagalbos.

Nors įrenginiai atlieka skirtingas funkcijas, susijungę į ekosistemą jie padeda sukurti išmanią namų aplinką. Tačiau specialistas pastebi, kad daugėjant išmaniųjų įrenginių kiekiui jūsų namuose, didėja ir kibernetinių atakų rizika.

Žinoti rizikas verta kiekvienam

Paprastai kibernetinių atakų metu vagišiai įsilaužia į jūsų namų tinklą ir patekę į jį naudoja namų įrenginius DDoS (angl. Distributed Denial-of-Service) atakoms vykdyti. DDoS atakos yra nukreipiamos į viešame internete esamus puslapius tam, kad jie nustotų veikti. Dažniausiai tai daroma dėl finansinės naudos – prašoma išpirkų tam, kad atakos būtų sustabdytos.

Užgrobti namų įrenginiai, susijungę į visumą, sudaro vadinamąjį „botnetą“ – kenkėjiškomis programomis užkrėstų įrenginių tinklą. Kitaip tariant, išmanūs namų prietaisai, į kuriuos įsilaužia vagišiai, tampa „botneto“ dalimi ir būna išnaudojami DDoS atakoms.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, piktavaliai siekia įsilaužti tik į jūsų kompiuterį, kuris prijungtas prie namų tinklo, tačiau iš tikrųjų programišiai gali kur kas daugiau. Jeigu jiems pavyksta įsilaužti į vieną prietaisą, jie visada stengsis pasiekti ir kitus.

„Namuose prie vieno „Wi-Fi“ tinklo būna prijungti keli įrenginiai. Programišiai, patekę į tinklą, lengvai gauna prieigą prie jų ir pradeda juos naudoti savo reikmėms. Dažniausiai išmanūs namų įrenginiai nepasižymi aukštu apsaugos lygiu, tad piktavaliams patekus į tinklą pasiekti ir kitus namų prietaisus išties nesudėtinga“, – paaiškina ekspertas.

Apsisaugoti galima ne visada

Norint apsaugoti savo išmaniuosius įrenginius nuo kibernetinių įsilaužėlių atakų, pirmiausia ekspertas pataria nepamiršti reguliariai atlikti visus programinės įrangos atnaujinimus. Deja, daugelis žmonių atnaujinimų priminimus yra linkę ignoruoti, tačiau, kaip pastebi specialistas, juos reikėtų atlikti laiku – tai vienas iš pagrindinių apsaugos būdų nuo kibernetinių atakų.

Ekspertas priduria, kad paprasčiausias būdas apsisaugoti, kai nežinote, ar prietaisuose egzistuoja atnaujinimai, yra apskritai atjungti išmanius įrenginius nuo interneto.

Jei vidiniame „Wi-Fi“ tinkle esantys namų įrenginiai yra užkrečiami kenkėjiškomis programomis, tokiu atveju ekspertas rekomenduoja šiuos prietaisus atskirti kitame tinkle. Paprasčiausia tai padaryti yra įsigijus atskirą maršrutizatorių ir į jį perkėlus visus išmanius namų įrenginius.