„Lūkesčių laiškas – viena iš jau pasiteisinusių dialogo su „FinTech“ sektoriumi formų. Mes įvertiname rinkoje matomą vaizdą ir jį apibendrinę dalijamės geranoriškomis įžvalgomis, patarimais su „FinTech“ įstaigoms, atkreipdami jų dėmesį į dažniausias klaidas ar problemas. Tai leidžia šioms įstaigoms pasitikrinti savo vidaus kontrolės mechanizmus ir prevenciškai imtis veiksmų užkardant galimas problemas“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

Lūkesčių laiške apžvelgiami su verslo planų vykdymu, licencinių paslaugų teikimu, veiklos modelio keitimu, klientų lėšų apsauga, vidaus auditu ir vidaus kontrole, rizikų (įskaitant pinigų plovimo ir teroristų finansavimo bei informacinių ir ryšių technologijų bei saugumo) valdymu ir informacijos teikimu susiję klausimai.

Lietuvos bankas ypatingą dėmesį atkreipia į atvejus, kai finansų rinkos dalyvis nutaria keisti veiklos modelį. Tokiu atveju jis turėtų kreiptis į Lietuvos banką ir iš anksto informuoti apie numatomus pakeitimus. Labai svarbu, kad didėjant rizikai lygiagrečiai būtų stiprinama veiklai būdingų rizikų valdymas, klientų pažinimo ir dalykinių santykių stebėsenos priemonės, procedūros ir ištekliai.

Finansinėms paslaugoms vis labiau keliantis į elektroninę erdvę, didėja ir susijusios grėsmės. Pavyzdžiui, 2021 m. padaugėjo pranešimų apie galimus įstaigų klientų sukčiavimo atvejus (investicinis sukčiavimas, fiktyvios elektroninės parduotuvės, tapatybės vagystės). Dėl to labai svarbu, kad „FinTech“ įstaiga tinkamai valdytų rizikas ir netaptų sukčių įrankiu pervedant lėšas.

Patikrinimų metu dažnai nustatoma įstaigų vidaus kontrolės sistemos trūkumų, susijusių su netinkamu funkcijų atskyrimu ar interesų konfliktu. Tai rimti trūkumai valdant pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką, todėl įstaigos turi nustatyti atitinkamas vidaus politikos ir kontrolės procedūras, kad jų išvengtų. Taip pat įstaigos turėtų peržiūrėti nustatytas tarptautinių finansinių sankcijų įgyvendinimo procedūras, taikomus technologinius sprendimus ir įsitikinti, kad jie veikia tinkamai ir veiksmingai.

Vis dar pasitaiko atvejų, kai įstaigos netinkamai užtikrina klientų lėšų apsaugą. Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad įstaigos ne tik turi dokumentais patvirtinti minėtų lėšų apsaugos procesą, apskaitos ir vidaus kontrolės procedūras, bet ir užtikrinti, kad jais būtų nuolat vadovaujamasi.

Lietuvos bankas interneto svetainėje nuolat atnaujina finansų rinkos dalyviams skirtų dažniausiai užduodamų klausimų, mokymų bei rekomendacijų įstaigoms skiltis, skelbia pozicijas, rekomendacijas ir analizes atskirais klausimais.

Lūkesčių laiškas yra viena priežiūros priemonių, skirtų „FinTech“ sektoriaus brandos ir atitikties kultūrai stiprinti – vienai iš Lietuvos banko 2022–2025 m. strateginių krypčių. Šiuo metu Lietuvoje veikiančios 88 elektroninių pinigų ir 54 mokėjimo įstaigos sudaro šalyje veikiančių „FinTech“ sektoriaus pagrindą.