NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, jog šį parlamentinės kontrolės klausimą komitetas nutarė aptarti po to, kai socialiniuose tinkluose, pasak jo, dėl neaiškių priežasčių buvo pradėti blokuoti ir iš platformos šalinami vartotojai, atvirai remiantys prieš Kremliaus okupantus kovojančią Ukrainą. Anot jo, šias algoritmų spragas yra būtina išspręsti, mat socialinėje erdvėje Kyjivą remiantys žmonės „kovoja informaciniame kare Ukrainos pusėje“.

„(Aptarsime – ELTA), kaip algoritmai veikia, kokie komentarai ir kokie pasisakymai yra šalinami, kodėl taip vyksta, kodėl tokie algoritmai „Facebook“ yra susiformavę, kokios priežastys ir ką darome toliau, kaip sprendžiame šitą problemą“, – žurnalistams posėdžio klausimus vardijo L. Kasčiūnas.

„Matyt, turėsime aiškų planą, ką mes toliau darysime, nes jau kontaktai su „Facebook“ atstovais yra. Susitikimai planuojami. Aiškinsimės, kokia pozicija bus išsakoma, kokie šansai yra susitarti“, – pridūrė jis.
Laurynas Kasčiūnas

Konservatorius neatmetė, jog komitetas dėl socialinių tinklų politikos gali kreiptis ir į Europos Komisiją, mat su panašiomis problemomis susiduria ne tik Lietuvoje gyvenantys „Facebook“ vartotojai.

„Aptarsime visus įmanomus scenarijus. Be jokios abejonės Europos Komisijos balsas čia irgi būtų svarbus“, – nurodė jis.

„Tai yra ne tik Lietuvos problema. Dar globaliau žiūrint, tai yra rimto informacinio karo problema, kai „Facebook“, gali būti, kad kai kuriais atvejais būna netiesos pusėje. Kitaip tariant, ne Ukrainos, ne jos teritorinio vientisumo pusėje“, – problemos mastą iliustravo parlamentaras.

Anot NSGK pirmininko, dalyvauti posėdyje pakviesti ir Susisiekimo ministerijos atstovai, socialinių tinklų specialistai bei visuomenininkai, susidūrę su aptariama problema.