Kaip įtariama, paauglys iš įsilaužimų sugebėjo susikrauti 10,6 milijonų svarų sterlingų (12,7 mln. eurų).

Londono miesto policija pranešė, kad suėmė septynis paauglius, susijusius su gauja, tačiau neatskleidžia, kas jie tokie.

BBC kalbinti vaikino tėvai teigia, kad šeima buvo labai susirūpinusi ir bandė paaugliui riboti prieigą prie kompiuterio. Autizmu sergantis paauglys internete turi kelis pseudonimus: be jau minėto „White“, taip pat „Breachbase“ (angl. „įsilaužimų bazė“).

Įtariama, kad paauglys yra iš pagarsėjusios programišių grupės „Lapsus$“, kuri galimai įsikūrusi Pietų Amerikoje, narys.
Nors „Lapsus$“ yra palyginti nauja grupė, tačiau pasaulyje pastaruoju metu ji tapo viena iš labiausiai aptariamų ir grėsmingų kibernetinių nusikaltėlių organizacijų, kadangi sėkmingai įsilaužė į tokias įmones kaip „Microsoft“, o tuomet savo žygdarbiais pasidalino internete.

Nepilnamečio vardo negalima atskleisti dėl teisinių priežasčių, tačiau jis lanko specialią mokyklą Oksforde.
„Septyni asmenys nuo 16 iki 21 metų amžiaus buvo suimti dėl sąsajų tiriant įsilaužėlių grupę. Jie visi buvo paleisti, mūsų tyrimai tebevyksta“, – paaiškino Londono policija.

Mėgo „žaisti internetinius žaidimus“

„White“ tėvas žiniasklaidai atviravo, kad niekada nebuvo girdėjęs apie tokią sūnaus veiklą.
„Jis niekuomet nekalbėjo apie jokius įsilaužimus, tačiau jis labai gerai nusimano kompiuteriuose ir praleidžia prie kompiuterio labai daug laiko. Visada maniau, kad jis žaidžia žaidimus“, – kalbėjo tėvas ir pažymėjo, kad bandė tą riboti.

Vaikino mama atsisakė komentuoti BBC.

„White“ duomenys buvo paviešinti programišių interneto svetainėje po to, kai kilo nesutarimų su „verslo partneriais“. Buvo paviešintas jo namų adresas, socialinio tinklo nuotraukos, vardas, pavardė.

Taip pat paskelbta ir įsilaužėlio biografija, kurioje nurodyta: „Po kelerių metų jo sukauptas turtas buvo gerokai virš 300 bitkoinų. Dabar jis susijęs su išpirkos reikalautojų grupe, žinoma kaip „Lapsus$“, kuri nulaužė ir šantažavo kelias organizacijas“.

Kaip jau pranešė „Bloomberg“, kibernetinio saugumo tyrėjai sekė „White“ jau beveik metus ir susiejo jį su įsilaužimais bei „Lapsus$“ grupe.

„Jo vardą turėjome nuo praėjusių metų vidurio ir atpažinome jį dar prieš paviešinant informaciją“, – teigia kibernetinių tyrimų ir saugumo kompanijos „Unit 221B“ vyriausioji tyrimų pareigūnė Allison Nixon.

Įmonė teisėsaugai nuolat siųsdavo įspėjimus apie naujausius vykdomus nusikaltimus, tyrėjai nusikaltėlį sekė per jo internetines paskyras.

„Mes jį nustatėme stebėdami paskyros įrašų istoriją ir matydami, kad senesni įrašai atskleidžia vaikino kontaktinę informaciją“, – padetalizavo A. Nixon ir pripažino, kad tai buvo paties programišiaus klaidos, kurios jį išdavė.

„Lapsus$“ kibernetinė turto prievartavimo grupė per trumpą laiką išgarsėjo tuo, kad nusitaikė į stambias kompanijas ir aktyviai susirašinėjo socialiniame tinkle „Telegram“. Jos kanalas išaugo iki 47 tūkst. sekėjų.

Paskutinė žinutė buvo patalpinta trečiadienį, joje grupė teigė: „Keli mūsų nariai atostogauja iki 2022 m. kovo 30 d. Galime kurį laiką būti tylūs. Ačiū už supratimą, bandysime toliau nutekinti duomenis kuo greičiau“.

Apie tai, kad šimtai klientų nukentėjo dėl kibernetinės atakos, tikėtina „Lapsus$“, pranešė „Okta“, kurios tapatybės nustatymo sprendimus naudoja vienos didžiausių pasaulio kompanijų.