Technologijų rinkai piešiamos vis niūresnės prognozės, tačiau technologijų kompanijos bando siūlyti produktus netgi didesnėmis kainomis nei anksčiau.

Antradienį pasirodė naujausio ir sparčiausio „Nvidia“ kūrinio „RTX 4090“, skirto mažmeninei rinkai, spartos rezultatai – jie stulbino apžvalgininkus. Tačiau dar labiau stulbina ir kaina. Rekomenduojama kaina JAV siekia 1600 dolerių, o pirmieji įrašai Lietuvos parduotuvėse nurodo dar gerokai didesnes – 2000 eurų viršijančias kainas.

Pirmąkart per dešimtmečius pirkėjai galės rinktis iš trijų kompanijų vaizdo plokščių. Kompanija „Intel“ išleido savo kūrinius, pavadintus „Arc“ – kol kas šios vaizdo plokštės konkuruos tik vidutinės spartos segmente, tačiau ir čia žymių nuolaidų nematyti. Bet kokiu atveju, tai papildoma konkurencija ilgai vyravusiai duopolijai – „Nvidia“ ir AMD.

IDC paskelbė prognozę, kad asmeninių kompiuterių pardavimai kris ir šiemet, ir kitąmet: 2022 m. nuosmukis sudarys 12,8 procento, arba 305,3 mln. kompiuterių, o kitąmet pardavimai kris dar 2,6 proc. Prastas perspektyvas lemia mažėjanti vartotojų perkamoji galia dėl infliacijos, prastėjančios pasaulio ekonomikos perspektyvos, rašo computerworld.com. Įmonės jau skelbia prastesnius pardavimus.

Kriptovaliutų rinka beveik dvejus metus kurstė milžinišką vaizdo plokščių paklausą – kol kriptovaliutų kainos kilo, kol buvo galima „kasti“ eterio kriptovaliutą, apsimokėjo investuoti į šią veiklą. Sprogęs burbulas kriptovaliutų rinkose, pasirodęs trečiasis žaidėjas, didina pasiūlą.

Ankstesnių kartų įranga jau yra atpigusi – senesni procesoriai, vaizdo plokštės kainuoja žemiau rekomenduojamų kainų. Tačiau gamintojai, panašu, nenori nuleisti kainų naujiems komponentams.

„Nvidia“ kainas kelia reikšmingai

„Nvidia“ pristatė 4000 kartos RTX vaizdo plokštes. Jas naudoja kompiuterinių žaidimų mėgėjai, tačiau taip pat ir grafinio dizaino ar meno kūrėjai, vaizdo turinio kūrėjai ir pan. Naujos vaizdo plokštės, priklausomai nuo modelio, brangsta 100-400 dolerių, lyginant su jų analogais.

Prisiminkime 2020-ųjų pabaigą, kai trys sparčiausios „Nvidia“ vaizdo plokštės, „RTX 3070“, „RTX 3080“ ir „RTX 3090“ modeliai, kainavo atitinkamai 500, 800 ir 1500 dolerių.

Dabar pristatyti trys sparčiausi modeliai kainuos atitinkamai 900, 1200 ir 1600 dolerių, už modelius „RTX 4080 (12GB)“, „RTX 4080 (16GB)“ ir „RTX 4090“.
RTX 4090 vaizdo plokštė

Žinoma, anksčiau kriptovaliutų bumas kainas buvo pasiuntęs aukščiau nei rekomenduojamos – silicio trūkumas nulėmė, kad vaizdo plokščių pasiūlos visiems norintiems anksčiau neužteko. Dabar situacija atvirkščia. Be to, vartotojai turi vis daugiau pasirinkimų, įskaitant ir antrinę rinką.

Paskelbtos apžvalgos rodo, kad 1600 dolerių kainuojanti didžiulė vaizdo plokštė „RTX 4090“ išties yra labai sparti. Žaidžiant žaidimus 4K raiška, atliekant produktyvumo užduotis, ji siūlo maždaug 85 proc., o kartais net ir dvigubai didesnę spartą, lyginant pirmtake „RTX 3090“, kuri išleidimo metu buvo 100 dolerių pigesnė.

„Intel“ braunasi į vidutinių, pigių vaizdo plokščių segmentą

„Intel“, kuri geriau žinoma dėl procesorių, pasiūlė savo vaizdo plokštes tuomet, kai atsiranda silicio perteklius. Kompanija, tikėtina, bando pasipelnyti iš vartotojų, kuriems įkyrėjo dviejų bendrovių aukštų kainų diktatas.

„Intel“ vadovas Patas Gelsingeris paaiškino, kad siekia didelių pardavimų vidutiniame segmente, numušant konkurentų kainas. Tai jau pažįstama strategija – jos kadaise ėmėsi AMD, kuomet atspirties taško rinkoje ieškojo su savo pirmaisiais „Ryzen“ serijos procesoriais.

„Intel“ vaizdo plokštės iš tiesų nedemonstruoja aukščiausios klasės spartos net lyginant su ankstesnėmis kitų gamintojų vaizdo plokštėmis.

329 dolerius kainuojanti „Arc A770“ vaizdo plokštė konkuruos vidutiniame segmente, žadama, kad ji nukonkuruos „Nvidia RTX 3060“ vaizdo plokštę, kurios rekomenduojama kaina išleidimo metu pernai siekė taip pat 329 dolerius.
Procesorius

Tad entuziastai, tikėtina, nebus sužavėti – „Intel“ nebus jų pirmasis pasirinkimas. Pirmiausia tokių vaizdo plokščių gali dairytis pirkėjai, bandantys iš savo biudžeto išspausti kiek įmanoma daugiau.

Kartu su naujais produktais pasirodo ir kita žinia – „Intel“ planuoja atleisti tūkstančius darbuotojų dėl mažėjančių kompiuterių pardavimų. Kaip skelbia „Bloomberg“, kompanija, turinti 113,7 tūkst. darbuotojų, siekia mažinti išlaidas ir atleidimo lapelius įteiks dar šį mėnesį.

AMD dar turi praskleisti kortas

Kol kas naujoje vaizdo plokščių hierarchijoje nėra aiški AMD padėtis. Laukiama, kad lapkričio 3 dieną bendrovė pristatys savo naujas RDNA 3 architektūros vaizdo plokštes – dar nėra aiški nei jų kaina, nei sparta.

Tačiau bendrovė jau pristatė naujausius „Ryzen 7000“ serijos procesorius, bei motinines plokštes su AM5 lizdais. AMD rekomenduojamas kainas daugiausia paliko tas pačias, patį sparčiausią procesorių „atpigino“ šimtu dolerių. Tačiau realiai rinkoje, Lietuvoje, naujų komponentų kainos kone dvigubai didesnės nei ankstesniųjų.

Portalas technews.lt skaičiuoja, kad netgi biudžetinėmis laikomų AMD pagrindinių plokščių, turinčių AM5 lizdą, kainos Lietuvoje prasideda nuo 258 eurų – pigesnių plokščių tikimasi vėliau.

Kuomet „Nvidia“ ėmėsi kelti vaizdo plokščių kainas, AMD gali pasielgti panašiai – net ir pridėjusi 100 dolerių, ji vis tiek galėtų siūlyti pigesnius produktus, žinoma, priklausomai nuo to, kiek konkurencinga būtų jų sparta, vertina theregister.com.
Naujos kartos AMD procesorius

Puslaidininkių nebereikia?

Puslaidininkių gamintojai su baime stebi didelį paklausos mažėjimą – daugėja ženklų, kad technologijų sektorių apėmęs nuosmukis gali būti ilgesnis ir gilesnis, nei anksčiau prognozuota. Prastesnius veiklos rezultatus skelbė „Samsung Electronics“ – pajamos iš lustų gamybos krito 32 procentais. AMD įvertino, kad jos ankstesnė pajamų prognozė buvo milijardu dolerių per didelė, rašo „Bloomberg“.

Iš bendros rinkos dar išsiskiria Taivano TSMC, gaminanti pačius pažangiausius lustus – jos pajamos per ketvirtį padidėjo 48 procentais. Tačiau baiminamasi, kad paklausos mažėjimo įmonės rezultatai dar neatspindi, ypač, atsižvelgiant į tai, kad Taivano dolerio kursas gerokai smuko.

Ne tik kompiuterių pardavimams prognozuojami prasti metai. Kitų produktų gamintojai, kurie anksčiau nespėjo patenkinti paklausos, nes negalėjo gauti pakankamai mikroschemų, dabar turi kitą problemą – per menką jų pačių prekių paklausą.

Ir tai dar ne viskas – JAV reikšmingai apribojo puslaidininkių eksportą į Kiniją, tai bus dar vienas papildomas smūgis tokioms kompanijoms kaip „Nvidia“.