Vėliausias objektas, sekmadienį numuštas prie JAV sienos su Kanada, karininkų buvo apibūdintas kaip „aštuonkampė konstrukcija“ su pritvirtintomis stygomis. Nežinoma, kaip ji galėjo išsilaikyti ore. Objektą numušė iš naikintuvo F-16 paleista raketa.

Maždaug 6,1 kilometro aukštyje skridęs objektas galėjo kliudyti komerciniam oro eismui, pranešė JAV. Kariuomenė vis dar aiškinasi, ką iš tiesų numušė: pranešama ir apie „dujinio baliono“ ar „tam tikros rūšies varomosios jėgos sistemas“.

JAV Šiaurės vadovybės generolas Glenas VanHerckas BBC teigė, kad nėra jokių grėsmės požymių. Tačiau jis kol kas negali atmesti ir galimybės, kad objektas yra nežemiškos kilmės.

„Nesiruošiu jų priskirti balionų kategorijai. Ne veltui juos ir vadiname – objektais. <...> Tai, ką matome, yra labai labai maži objektai, kurie sukuria labai mažą radaro skerspjūvį“, – teigė generolas.

Įvykiai: trys objektai per savaitgalį

Vasario 4 diena: JAV kariuomenė numušė įtariamą Kinijos žvalgybos balioną prie Pietų Karolinos krantų. Jis kelias dienas dreifavo virš JAV, o JAV pareigūnai vertino, kad balionas atkeliavęs iš Kinijos, jis stebėjo strategiškai jautrius objektus.

Vasario 10 diena: JAV numušė neatpažintą objektą virš Šiaurės Aliaskos. Pareigūnai teigė, kad objekte „trūko“ variklio ar kokios nors kitos varymo ar kontrolės sistemos. Pasak Baltųjų rūmų atstovo, objektas skrido 12,2 km aukštyje ir kėlė grėsmę civiliniams skrydžiams. Tačiau Pentagono atstovas vertino, kad objektas skrido aukščiau, 18,3 km aukštyje, rašo „Business Insider“.

Vasario 11 diena: naikintuvas numušė dideliame aukštyje skriejusį objektą virš Kanados Jukono teritorijos, maždaug 160 kilometrų nuo JAV sienos. Objektas buvo apibūdinamas kaip cilindrinis ir mažesnis nei pirmasis balionas.

Šeštadienį JAV oro erdvėje virš Montanos taip pat buvo fiksuojamos radarų anomalijos, buvo apribotas orlaivių eismas, tačiau vėliau jokio papildomo objekto nerasta. Manoma, kad radaro anomalijos buvo susijusios su vėliu numuštu objekto Mičigane.

Vasario 12 diena: JAV lėktuvai „dėl atsargumo“ numušė aukštai skriejantį objektą virš Hurono ežero, Mičigane. „Wall Street Journal“ pranešė, kad objektas buvo aštuonkampio formos, sklendė maždaug 6,1 km aukštyje, Pentagono pareigūnai vertino, kad tai kėlė grėsmę civilinei aviacijai.

JAV žvalgyba kol kas teikia tik ribotą informaciją apie objektų dizainą ar numanomą paskirtį, o skirtingose ataskaitose pateikiama prieštaringa informacija, rašo „Business insider“. Taip pat neatpažinti anomalūs reiškiniai buvo pastebėti virš Kolumbijos ir Kosta Rikos.

Ką žinome apie paslaptingus skraidančius objektus

Incidentai kol kas palieka daug neatsakytų klausimų – nežinoma, kas tie paslaptingi aukštai skrendantys objektai, kurie vasarį numušami virš Šiaurės Amerikos, rašo BBC. Tai kelia ir spekuliacijų, kursto ir įvairiausias teorijas.

„Leisiu žvalgybai ir kontržvalgybos specialistams tai išsiaiškinti. Aš šiuo metu nieko neatmetu“, – teigė generolas G VanHerckas, paklaustas, ar objektai yra ateivių, ar nežemiški.

Pirmasis, įtariama, Kinijos šnipinėjimo balionas, buvo numuštas prie Pietų Karolinos krantų vasario 4 dieną, jis virš JAV sklandė kelias dienas. Tuomet JAV pareigūnai teigė, kad balionas kilęs iš Kinijos, jis buvo skirtas stebėti svarbiems objektams. Kinija tai paneigė, tikindama, kad balionas tebuvo orų stebėjimo prietaisas, kuris nuklydo. Incidentas padidino įtampą tarp Vašingtono ir Pekino.

Po to Amerikos naikintuvai numušė dar tris aukštai skriejančius objektus.

Prezidentas J. Bidenas penktadienį įsakė numušti objektą virš Šiaurės Aliaskos, šeštadienį panašus objektas buvo numuštas virš Jukono, Šiaurės-Vakarų Kanadoje. Šiuo metu ir JAV, ir Kanada vis dar bando surinkti numuštų objektų nuolaužas, tačiau paieškas Aliaskoje apsunkina arktinis oras.

„Šie objektai nebuvo labai panašūs ir jie buvo daug mažesni nei (vasario 4 dieną numuštas) balionas, todėl mes jų negalime apibūdinti iki tol kol nesurinksime nuolaužų“, – žiniasklaidai teigė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas.

Vienas aukšto rango pareigūnas „ABC News“ teigė, kad paskutiniai trys objektai greičiausiai buvo meteorologiniai prietaisai, o ne stebėjimo balionai. Tačiau tam prieštaravo Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris, anksčiau transliuotojui teigęs, kad objektai buvo greičiausiai skirti žvalgybai, manoma, kad tai buvo balionai.

Demokratų senatorius Jonas Testeris įvykius vadino beprotybe, JAV Demokratė Debbie Dingell, nors dėkojo už objektų numušimą, tačiau ragino teikti daugiau informacijos: „Mums reikia faktų apie tai, iš kur jie kilę, koks jų tikslas, ir kodėl tai dažnėja“.

Respublikonai ne kartą kritikavo J. Bideno administraciją, kad pirmasis balionas numuštas per vėlai.

Tuo metu Jungtinės Karalystės (JK) gynybos sekretorius Benas Wallace patikina, kad JK atliks saugumo analizę po pastarųjų incidentų: „šie įvykiai yra dar vienas ženklas, kad pasaulinių grėsmių vaizdas keičiasi į blogąją pusę“.

Pentagono teigimu, Kinija vykdo pasaulinę žvalgybos oro balionais operaciją, renkančią duomenis apie karines bazes. Tačiau kol kas nėra patvirtinimų, kad vėliausi objektai būtų susiję su Kinija.
Pentagonas

„Mes nežinome, kam jis priklauso, ar jis valstybės, ar jis įmonės, ar tai privati nuosavybė. Mes to tiesiog nežinome“, – teigė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

„Jei tai dar vienas Kinijos šnipų balionas, tai rodo, kad arba Kinija yra nekompetentinga valdyti šias platformas, arba galimai sąmoningai provokuoja JAV“, – teigė Pentagono pareigūnas Michaelas P. Mulroy, pabrėžęs, kad dviejų valstybių kariškiams svarbu palaikyti tiesioginį ryšį.

Kinija nepareiškė jokių pretenzijų dėl virš Aliaskos ir Kanados numuštų objektų. Tačiau Kinijos Rytų Šandongo provincijos valdžia sekmadienį pati pamatė „neatpažįstantį skraidantį objektą“ prie Geltonosios jūros ir planavo jį numušti, teigė Kinijos leidinys „The Global Times“.

Prieštaringi pilotų liudijimai

Prieš numušant objektą penktadienį, J. Kirby žiniasklaidai teigė, kad F-22 naikintuvo pilotai nustatė, jog objektas nepilotuojamas, jam trūko gebėjimo manevruoti ore, keisti greitį.

„Kai kurie F-22 pilotai, sekę virš Aliaskos numuštą orlaivį, sakė, kad jis trikdė jų jutiklius ir kad jie nematė orlaivyje jokiųš varomųjų sistemų, nežinodami, kaip jis gali likti ore“, ¬– rašo viešas karinis ir žvalgybos šaltinis „Open Source Intelligence Monitor“ (OSIM).

Kai kurie pilotai, anot OSIM, nepatyrė trikdžių, ir nesutiko su pateiktu objekto aprašymu.

Anot CNN, pilotai skirtingai liudija apie objektą, įskaitant tai, ar jis trikdė ar netrikdė sistemas, ar tai, kaip jis galėjo išlaikyti aukštį.