Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, „Family Link“ gali tapti puikiu pagalbininku tėvams, kadangi jis ne tik užtikrina galimybę pasirūpinti vaikų saugumu internete, bet ir padeda sužinoti atžalos buvimo vietą realiuoju laiku. Specialistas pasakoja, kaip veikia šis įrankis ir kaip jį įdiegti išmaniuosiuose.

Programos įdiegimas įrenginiuose


Operacinės sistemos atnaujinimas. Norėdami naudotis visomis „Family Link“ funkcijomis, pirmiausia turite patikrinti, kokią „Android“ ar „iOS“ versiją palaiko jūsų ir vaiko įrenginiai. Rekomenduojama išmaniuosiuose įsidiegti pačias naujausias operacines sistemas. Pradiniame telefono ekrane paspauskite mygtuką „Nustatymai“ (angl. „Settings“), slinkite žemyn ir pasirinkite „Apie telefoną“ (angl. „About phone“). Čia esantis skaičius nurodo jūsų įrenginyje įdiegtą operacinės sistemos versiją. „Family Link“ galite naudoti, jeigu „Android“ telefone esate įsidiegę 5.0 ir 6.0 versijas, o „iOS“ išmaniuosiuose 11 ir naujesnes operacines sistemas.

Įdiegimas. Pirmiausia, atsisiųskite „Family Link“ programėlę į savo įrenginį. Bene svarbiausias reikalavimas norint naudoti šią aplikaciją – reikalinga „Google“ (arba „Gmail“) paskyra prie kurios turėsite prisijungti. Tokius pačius veiksmus reikės atlikti ir vaiko telefone, kad juos susietumėte tarpusavyje. Nors vaikams iki 13 metų negalima sukurti „Google“ paskyros, šioje programėlėje galėsite tai atlikti suvedę reikiamus vaiko duomenis. Jeigu jūsų atžala „Google“ paskyrą jau turi, pridėkite ją programėlėje. Taip šią paskyrą susiesite su savąja ir galėsite pasirinkti greitąjį personalizavimą (angl. „Express personalisation“) arba rankinį personalizavimą (angl. „Manual personalisation“). Čia taip pat galėsite pridėti ir dar vieno iš tėvų paskyrą. Vaiko telefone įrašę aplikaciją ir prijungę atžalos „Google“ paskyrą, suveskite tėvų įrenginyje rodomą saugos kodą. Atlikę šiuos veiksmus galėsite nusistatyti esmines šeimos skaitmenines taisykles, kaip parsisiunčiamos aplikacijos ar nustatomas miego laikas.

Skaitmeninių taisyklių nustatymas


Laiko limitai. „Android“ ir „iOS“ įrenginiuose bei interneto naršyklėje veikiantis „Family Link“ leidžia nustatyti reikalingus apribojimus įrenginio naudojimui. Programėlėje rasite itin naudingą funkciją „Dienos limitas“ (angl. „Daily limit“), kuria galėsite lengvai nustatyti laiką, kada atžala naudosis įrenginiu. Bakstelėkite „Nustatyti“ (angl. „Set up“) arba „Redaguoti laiką“ (angl. „Edit limits“). Vadovaukitės ekrane pateiktais nurodymais, kad nustatytumėte dienos laiko limitą. Kai laiko limitas išnaudojamas, vaikas nebegalės naudotis jokiomis įrenginio funkcijomis, tačiau galės atsiliepti į skambučius. Aplikacijoje veikia ir „Miego laikas“ (angl. „Bedtime“) funkcija – norėdami ją aktyvuoti bei nustatyti reikiamą miego laiką, bakstelėkite „Redaguoti tvarkaraštį“ (angl. „Edit schedule“). Naudodami šį įrankį būsite užtikrinti, kad atžalos nesinaudos telefonu, poilsiui skirtu metu.

Buvimo vieta. Naudodami šią aplikaciją tėvai gali bet kada matyti, kur yra jų vaikas. Atsidarę programėlę, spustelėkite parinktį „Vieta“ (angl. „Location“) > „Nustatyti“ (angl. „Set up“). Įjunkite nustatymus, kurių reikalaujama ekrane, kad matytumėte savo vaiko buvimą vietą. Galiausiai, pasirinkite „Įjungti“ (angl. „Turn on“).

Programėlių užblokavimas. Aplikacijos funkcionalumas leidžia nustatyti ribojimus netinkamam turiniui ir atsisiunčiamoms programėlėms. Spustelėkite „Įdiegtos programos“ (angl. „Apps installed“) > „Daugiau“ (angl. „More“) ir pasirinkite tas aplikacijas, kurias norite blokuoti. Funkciją galite išjungti bet kuriuo metu, tad prieigą prie programėlės suteiksite vos keliais paspaudimais.