Didelės talpos kietieji diskai

Didelės talpo kietųjų diskų tėvu galima vadinti Lubomyr Romankiw, kuris užaugo Zhovkoje, vakarų Ukrainos mieste į šiaurę nuo Lvovo. Societų valdžioje vyras pabėgo į Kanadą, studijavo Albertoje ir Masačusetse, kur įgijo magistro ir daktaro laipsnius.

Po mokslų L. Romankiw pradėjo dirbti amerikiečių kompiuterinių technologijų kompanijoje „IBM“, kurioje vyras sukūrė daugiau nei 65 patentus. Dauguma jų padėjo pagrindus šiuolaikinei kompiuterijai.

Tarp patentų mokslininkas, kartu su kolega Davidu Thompsonu 1979-aisiais sukūrė ir magnetinę galvutę. Ši technologija, palyginti su tuomet buvusiais magnetiniais duomenų saugojimo įrenginiais, drastiškai pagerino atminties talpą, skaitymo ir rašymo greitį.

Galiausiai, „IBM“ pagal L. Romankiw technologiją sukurtus kietuosius diskus pardavė Steve‘ui Wozniakui ir prisidėjo prie „Apple“ pirmojo asmeninio kompiuterio sukūrimo.

2012 m. Lubomyr Romankiw, kartu su kitais devyniais išradėjais (tarp kurių buvo ir Steve‘as Jobs‘as), pateko į JAV nacionalinį šlovės muziejų (angl. US National Hall of Fame)

WhatsApp“ ir „Paypal“

Nedaugelis žino, kad milijardų žmonių naudojamas paslaugas „WhatsApp“ ir „Paypal“ sukūrė (ar padėjo sukurti) ukrainiečiai.

„WhatsApp“ susirašinėjimų platformą sukūrė du verslininkai – Brianas Actonas ir Janas Koumas, iš kurių pastarasis gimė Kijeve, Ukrainoje. „WhatsApp“ už 16 mlrd. dolerių 2014 m. nusipirko technologijų gigantė „Facebook“, o J. Koumas buvo paskirtas vykdomuoju direktoriumi.

Panaši istorija ir su „Paypal“. Populiariausia pasaulyje internetinių mokėjimų bendrovė, kurios paslaugos yra prieinamos 190 šalių, buvo 1998 m. įkurta keturių žmonių – Peterio Thielo, Luco Nosekomo, Luke‘o Noseko ir Kijeve gimusio Maxo Levchino, rašo „Ukraine Now“.

Dalintis
Nuomonės