Esamiems „Netflix“ prenumeratoriams nauja „Netflix“ reklamos palaikoma prenumerata greičiausiai nebus tinkama alternatyva. Joje yra daug funkcijų apribojimų ir mažesnis turinio pasirinkimas. Be to, visas turinys net nėra prieinamas visiška HD raiška.

Jei norite pilnos HD raiškos, turite užsisakyti standartinę prenumeratą už 12,99 euro per mėnesį, o visą funkcijų spektrą, įskaitant ir 4K raišką, vartotojai gauna tik užsisakę brangiausią „Premium“ prenumeratą už 17,99 euro per mėnesį.

Slaptažodžių dalijimasis tarp namų ūkių


Tiesą sakant, visose šalyse draudžiama dalytis vaizdo transliacijų prenumerata su žmonėmis iš kitų namų ūkių. Tai taikoma ne tik „Netflix“, bet ir visiems vaizdo transliacijų prenumeratų teikėjams. Kol kas „Netflix“ yra vienintelis paslaugų teikėjas, kuris ėmėsi veiksmų.

Vaizdo transliacijų kanalai

Įvedus papildomą mokestį už paskyros dalijimąsi, „Netflix“ oficialiai leidžia keliems namų ūkiams naudotis viena „Netflix“ paskyra. Tačiau tai įmanoma tik tuo atveju, jei užsakyta bent standartinė prenumerata. Pigesniuose prenumeratos modeliuose tai draudžiama.

Be Portugalijos ir Ispanijos, šią savaitę papildomas mokestis už sąskaitos dalijimąsi buvo įvestas Kanadoje ir Naujojoje Zelandijoje. „Netflix“ kol kas nenurodė datų, kada ši paslauga bus įdiegta kitose šalyse.

2023 m. sausį „Netflix“ pranešė, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį įves šį mokestį visame pasaulyje. Tokiu būdu bendrovė siekia surinkti daugiau lėšų. „Netflix“ mano, kad visame pasaulyje yra daugiau nei 100 mln. bendrų kanalo prenumeratų, ir tikisi, kad visi noriai mokės papildomą mokestį.

„Netflix“ atšaukė veiksmus prieš paskyros bendrinimą


Praėjusią savaitę „Netflix“ Vokietijoje iš pradžių įvedė priemones, draudžiančias dalytis paskyromis, tačiau vos po dienos jas atšaukė. Priemonės, draudžiančios dalytis paskyromis, buvo įvestos be papildomo mokesčio šioje šalyje.

Tikėtina, kad atitinkama interneto svetainė, kurioje numatytos priemonės, draudžiančios dalytis paskyromis, buvo įjungta per anksti. Išskyrus Vokietiją, kitose šalyse iš pradžių buvo paskelbta apie atitinkamas priemones, o vėliau jos buvo atšauktos. Paprašyta „Netflix“ nenorėjo to komentuoti.

2023 m. sausio 31 d. „Netflix“ pagalbos puslapyje nurodė, su kuo susidurs prenumeratoriai, jei dalysis prenumerata su kitais namų ūkiais: tokia informacija, kaip IP adresai, įrenginio ID ir paskyros veikla, bus stebima siekiant nustatyti, ar prenumerata buvo naudojama už pagrindinės vietos ribų, remiantis šiais duomenimis.

„Netflix“

„Norėdami užtikrinti, kad galėtumėte naudotis „Netflix“ be pertrūkių, bent kartą per 31 dieną prisijunkite prie „Wi-Fi“ tinklo savo pagrindinėje buvimo vietoje ir žiūrėkite ką nors per „Netflix“ programėlę arba svetainę“, – sakė „Netflix“. Bendrovė teigė, kad tokiu būdu būtų galima nustatyti pagrindinę vietą ir nustatyti žinomą įrenginį, kad jį būtų galima naudoti ne toje vietoje.

„Netflix“ naudojimas keliaujant be apribojimų


2023 m. sausio 31 d. „Netflix“ pagalbos puslapyje teigiama, kad dėl priemonių, draudžiančių dalytis paskyra, gali būti taikomi apribojimai keliaujant. Ilgesniam laikui išvykusieji iš savo pagrindinės buvimo vietos turi tikėtis, kad atitinkamas įrenginys bus užblokuotas. Jį vėl galima naudoti tik tada, kai paslaugų teikėjas paprašo laikino prieigos kodo. Taip „galėsite naudotis „Netflix“ septynias dienas iš eilės“.

„Netflix“ atstovas spaudai informavo „Golem.de“, kad šis susitarimas nebeplanuojamas. Be to, nebus jokių apribojimų keliauti po Ispaniją ir Portugaliją. „Netflix“ nori užtikrinti, kad prenumerata būtų galima be apribojimų naudotis ir keliaujant. „Netflix“ nenorėjo pateikti jokios oficialios informacijos apie tai, kaip ši informacija atsidūrė atšauktame pagalbos puslapyje.

Teisininkė: slaptažodis skirtas tik asmeniniam naudojimui


Advokatų profesinės bendrijos COBALT vyresnioji teisininkė Rūta Andriulevičiūtė komentuoja, kad dalinimasis „Netflix“ slaptažodžiais skirtingose valstybėse gali būti vertinamas ne tik kaip žala paslaugos teikėjui, bet ir patraukti teisėsaugos dėmesį.

„Pavyzdžiui, JAV dalinimasis slaptažodžiais formaliai yra vertinamas kaip federalinis nusikaltimas. Dėl to „Netflix“, techninėmis priemonėmis užtikrindama draudimą dalintis prisijungimo duomenimis, netgi užkirstų kelią tokiam nusikaltimui.

Jungtinės Karalystės Intelektinės nuosavybės biuras taip pat palaiko „Netflix“ sprendimą blokuoti paskyrų dalinimąsi. Biuras dar praėjusiais metais informavo, jog dalinimasis prisijungimo prie turinio transliavimo platformos duomenimis gali būti neteisėtas“, – teigia R. Andriulevičiūtė.

Anot jos, Lietuvoje slaptažodžių naudojimas nėra tiesiogiai reglamentuojamas įstatymais ar kitais teisės aktais.

Rūta Andriulevičiūtė

„Apie tai, kad slaptažodžiams taikomas konfidencialumo reikalavimas ir jie negali būti atskleidžiami tretiesiems asmenims, paprastai yra nurodoma šalių pasirašomose sutartyse, paslaugų teikimo taisyklėse, įmonių vidiniuose norminiuose aktuose.

Jeigu sutartyje yra numatytas draudimas atskleisti paskyros duomenis tretiesiems asmenims, savanoriškas tokių duomenų atskleidimas kitiems asmenims gali būti laikomas sutarties su paslaugos teikėju pažeidimu. Už sutarties pažeidimą gali būti taikoma sutartinė atsakomybė, pvz., sutartyje numatyta bauda, paslaugos teikėjo nuostolių atlyginimas ar net sutarties nutraukimas“, – aiškina teisininkė.

Ji teigia, kad „Netflix“ paslaugų sutartyje numatyta, kad vartotojo slaptažodis yra skirtas tik asmeniniam naudojimui ir negali būti atskleistas kitiems asmenims.

„Panašu, kad iki šiol „Netflix“ į vartotojų dalinimąsi slaptažodžiais žiūrėjo pro pirštus ir nekėlė vartotojų civilinės atsakomybės klausimo. Tačiau dabar „Netflix“ politika slaptažodžių dalinimosi klausimu keičiasi, todėl planuojama taikyti griežtas priemones, tokias kaip paslaugų teikimo neautorizuotiems vartotojams blokavimas. Be to, planuojama taikyti papildomą mokestį vartotojui, kuris paskyra norės dalintis su kitais namų ūkiais“, – teigia R. Andriulevičiūtė.