„Tam, kad telefonas būtų saugus net jei jį pamestumėte, vertėtų iš anksto susipažinti ir aktyvuoti kai kurias funkcijas. Tai padės lengviau jį rasti, o jei išmanusis buvo pavogtas – apsaugoti jame esančius duomenis. Tiesa, net jei nemaloniam įvykiui nepasiruošėte iš anksto, dalį veiksmų atlikti niekada ne vėlu“, – patarimais pranešime spaudai dalijasi „Telia“ saugumo ekspertas Vaidas Jančys.

Jis įvardijo penkis patarimus, kurie padės rasti ir apsaugoti išmanųjį, jei jį netyčia kur nors paliktumėte, pamestumėte ar, blogiausiu atveju, jis būtų pavogtas:

1. Būkite pasiruošę: užraktas ir įrenginio paskyra.

Jei nelaimė dar neįvyko ir išmanųjį turite su savimi, vertėtų pasitikrinti tris dalykus. Pirma, ar esate nustatę ekrano užraktą – PIN kodą, piršto atspaudą ar kitą būdą? „Kai kurie žmonės galvoja, kad ekrano užraktas yra tik papildomas nepatogumas naudotis telefonu. Tačiau svarbu suprasti, kad ši apsauga bus pirmas ir svarbiausias trukdis išmaniuoju pasinaudoti piktavaliams, o jums suteiks pakankamai laiko pasikeisti slaptažodžius ir užblokuoti su telefonu susietas sąskaitas ar profilius“, – pabrėžia V. Jančys.

Antras ne mažiau svarbus žingsnis – įsitikinti, kad išmanusis yra susietas su „Apple ID“ (jei turite „iPhone“) arba „Google“ (jei naudojate „Android“) paskyra. Tai padės ne tik surasti pamestą įrenginį, bet ir imtis papildomų veiksmų apsaugant jo duomenis bei kitas paskyras.

Trečias veiksmas – aktyvuokite įrenginio radimo funkciją nustatymuose. Jei naudojate „iPhone“, eikite „Settings“, paspauskite ant savo profilio, pasirinkite „Find My“ ir aktyvuokite šią funkciją. Jei turite „Android“ išmanųjį, eikite į nustatymus, pasirinkite „Google“ ir tuomet „Rasti įrenginį“.

2. Raskite ir apsaugokite pamestą telefoną.

Pametus ar palikus telefoną, pirmiausia prašome aplinkinių į jį paskambinti – jei jis netoliese, išgirsime skambutį arba vibraciją, o jei jį turi kitas žmogus, tikėsimės, kad bus atsiliepta ir pavyks susitarti dėl įrenginio grąžinimo.

Jei skambutis nepadėjo, jums į pagalbą stos minėtoji įrenginio radimo funkcija – žinoma, jei ji aktyvuota ir jei įrenginys yra ryšio zonoje. Jei turite „iPhone“, eikite į „iCloud Find My iPhone“ svetainę, o jei naudojate „Android“ – pasinaudokite „Google Rasti įrenginį“ nuoroda. Abiem atvejais galėsite matyti paskutinę apytikslę įrenginio buvimo vietą, baterijos įkrovimo lygį ir paleisti skambėjimo garsą, kuris veiks net jei nustatytas tylusis režimas.

Nepavykus telefono rasti ir kylant įtarimams dėl jo vagystės, čia pat jį galėsite užrakinti ir ekrane rodyti savo nustatytą pranešimą, pavyzdžiui, kad su jumis susisiektų nurodytu telefono numeriu. Blogiausiu atveju, jei telefonas tikrai piktavalių rankose ir su jais gražiuoju sutarti nepavyks, galite pasinaudoti nuotoline duomenų ištrynimo funkcija.

3. Pasikeiskite slaptažodžius.

Netekus vilties telefoną atgauti, svarbu imtis greitų priemonių, padėsiančių kiek tik įmanoma apsaugoti jame prijungtas anketas ir paslaugas, tokias kaip socialiniai tinklai ar el. paštas. Net jei pavyko nuotoliniu būdu ištrinti įrenginio duomenis, atsargumo dėlei vertėtų pakeisti jų slaptažodžius ir, jei to dar nebuvote padarę, aktyvuoti patvirtinimą dviem veiksmais.

4. Kreipkitės į savo mobiliojo ryšio operatorių.

Apie prarastą telefoną derėtų pranešti savo mobiliojo ryšio operatoriui, kad jis užblokuotų jūsų SIM kortelę ir taip užkirstų kelią neleistinoms operacijoms ar prieigai prie kitų paslaugų. Be to, jei žinote savo telefono identifikacinį IMEI numerį (jį galima rasti ant įrenginio dėžutės, garantinio aptarnavimo dokumente arba pirkimo sutartyje), operatorius galės užblokuoti ir patį įrenginį – neveikiantis telefonas taps beverčiu ir vagys jo negalės parduoti ar naudoti patys, pakeitę SIM kortelę.

Tačiau turėkite mintyje, kad užblokavus įrenginio IMEI, policijai telefoną tinkle bus sunkiau rasti. Tad, kol yra vilčių rasti telefoną, IMEI neskubėkite blokuoti.

5. Įspėkite savo banką, policiją.

Nors telefone labai sunku apeiti biometrinį autentiškumo nustatymą arba PIN apsaugos priemones, kurios naudojamos internetinei bankininkystei, būtina įspėti ir savo banką bei laikinai užblokuoti savo bankines korteles bei sąskaitas. Ypač jei SIM kortelė dar neužblokuota – didelė tikimybė, kad verteivos gali bandyti iš naujo nustatyti jūsų finansinės programėlės slaptažodį.

Taip pat apie vagystę praneškite policijai. Laiku pateikus skundą, kol vagių pėdos neatšalę, pareigūnai gali padėti rasti jūsų telefoną.