Priemonė, kaip pastebi „The Verge“, bus taikoma viešosioms erdvėms – biurams, parduotuvėms, barams, restoranams ir pan. Nors įstatymas netaikomas namų ūkiams, ispanai raginami laikytis tų pačių taisyklių ir namuose.

Įsakyme iš anksto paminima ir žiema – jos metu šildymas negalės viršyti 19 laipsnių.

Įsakymas yra dalis Ispanijos vyriausybės priimto įstatymų projekto, kuriuo siekiama 7 proc. sumažinti šalies dujų suvartojimą ir šitaip atsižvelgti į naujausius Europos Sąjungos energetikos susitarimus, kuriais bandoma riboti priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Tai taip pat reikš, kad parduotuvių vitrinose nuo 22 val. bus išjungiamos šviesos. Gatvių apšvietimo naujasis įsakymas nepaliečia.

„Tereikia įeiti į prekybos centrą, kad suprastum, jog temperatūra nustatyta per žemai“, – paskelbdamas įsakymą sakė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchez.

Oro kondicionierius

Vienas iš tokio Ispanijos vyriausybės žingsnio tikslų – sunaudoti mažiau energijos ir šitaip mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro kaip elektros energijos šaltinio, tvirtina „TimeOut“.

P. Sanchezas taip pat pareiškė, kad rekomenduoja biurų darbuotojams nenešioti kaklaraiščių ir šitaip bandyti išlikti vėsiems be oro kondicionierių.

„Paprašiau ministrų ir viešojo bei privataus sektoriaus vadovų nenešioti kaklaraiščių, nebent tai būtina“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Panašių veiksmų praėjusį mėnesį ėmėsi ir Graikija, Italija, kurios taip pat reikalavo neviršyti tam tikros oro kondicionieriuose nustatytos temperatūros.

Prancūzija seka panašiu pavyzdžiu ir ketina bausti įmones, naudojančias oro kondicionierius, tačiau paliekančias atviras duris. Toks bendrovių sprendimas galėtų kainuoti 750 eurų. Vokietijoje mobilius oro kondicionierius galės naudoti tik mokyklos ir ligoninės.

Naujasis Ispanijos vyriausybės priimtas įsakymas galios bent iki 2023 m. lapkričio.