Atrodytų, jokios revoliucijos „Apple“ nepristatė – naujieji „MacBook Pro“ yra beveik tokie patys 14 ir 16 colių ekrano įstrižainę turintys kompiuteriai kaip ir pernai, o pagrindinis pokytis – naujas lustų rinkinys, veikiantis M2 procesoriaus pagrindu. Tačiau vien to pakako įrenginius pakelti „į naują lygą“.

Vokietijos portalas golem.de pripažino, kad šiuo metu nėra geresnio nešiojamojo kompiuterio nei „MacBook Pro“: „Mums kartais reikėjo testuojant konkurencijai pasitelkti stalinius kompiuterius“.

Kuomet „Apple“ pirmą sykį pristatė M1 procesorių, veikiantį ARM architektūros pagrindu, jie netruko įsitvirtinti nešiojamųjų kompiuterių rinkoje, kadangi siūlė itin didelę spartą, tuo metu jų energijos sąnaudos buvo labai nedidelės – baterijos pakakdavo visai darbo dienai dirbant dideliu našumu.

Pernai išėjo pirmieji kompiuteriai „Macbook“ su M2 procesoriumi, tačiau dabar „Apple“ pasiūlė galingesnius lustų variantus: „M2 Pro“ ir „M2 Max“. Savo galia jie panašesni į stalinius kompiuterius ir ima atitrūkti nuo „Windows“ ar „Linux“ ekosistemų nešiojamųjų kompiuterių. Žinoma, už atitinkamą kainą – nuo 2400 eurų, bet, priklausomai nuo komplektacijos, nešiojamasis kompiuteris gali kainuoti ir 6000 eurų.
„Apple MacBook Pro“ kompiuteris

Iš išorės akivaizdžių pokyčių nėra – ekranas su „iškarpa“ kamerai, kuri buvo ir praėjusiuose modeliuose. Ekrano kraštinių santykis 16:10. Paveldėta ta pati klaviatūra, jutiklinis kilimėlis, įvesties pasirinkimai. Ekranas puikus – IPS panelė, palaikanti HDR, atkurianti 99,6 procentus DCI-P3 spalvų paletės, arba 99,8 procentus „Adobe RGB“, tą geba vos keli nešiojamieji kompiuteriai. Korpusas metalinis ir patvarus.

„Labiausiai dėmesį atkreipia „M2 Max“ lustas. Pradžioje mes negalėjome patikėti savo akimis – procesorius prilygsta staliniams kompiuteriams su atskiromis vaizdo plokštėmis, tačiau vartoja daug mažiau elektros energijos“, – stebisi golem.de apžvalgininkai.

Galingiausia „Macbook Pro“ versija su 38 grafiniais branduoliais „nupūtė“ visus lugintus kitus nešiojamuosius kompiuterius darbui, netgi žaidimus su juo galima žaisti didele sparta. Pvz., „Shadow of the Tomb Raider“ surinko 85 kadrų per sekundę naudojant aukštus detalumo nustatymus. Tuo metu naudojama baterija atlaikė 10 valandų ir 24 minutes.

„Apple“ nurodo, kad žiūrint filmus 14 colių ekraną turinčio kompiuterio baterija laikytų iki 18 valandų, o naršant internete prisijungus prie bevielio tinklo – 12 valandų. 16 colių „MacBook Pro“ – atitinkamai 22 ir 15 valandų.

„Vargiai kuris nors kitas mobilusis procesorius pasiekia tokią didelę galią“, – vertino golem.de ir skaičiavo, kad apkrautas nešiojamasis kompiuterio procesorius „degina“ 35 vatus, tai yra kartais mažiau nei staliniai kompiuteriai, nors galia panaši.
„Apple MacBook Pro“ kompiuteris

Apžvalgininkai pripažino, kad darbui biure ir naudojant aukšto našumo programas bei daugelyje kitų scenarijų šis kompiuteris yra neprilygstamas. Norint žaisti žaidimus, „Apple“ kompiuteriuose palaikymas vis dar yra ribotas.

Pagrindinis trūkumas – viskas kompiuteryje yra įlituota į pagrindinę plokštę, tai reiškia, kad kartą pasirinkus komplektaciją, vėliau jo plėsti nebebus galima. Dėl to, norint rinktis variantą su daugiau operatyviosios atminties, didesniu kietuoju disku, kaina greitai viršija ir 3000 eurų.

„Jei pinigai nesvarbu, tai vargiai rastumėte bent panašiai gerą prietaisą“, – apibendrino golem.de.

750 eurų kainuojantis mažylis triuškina 7000 eurų monstrą

„Apple“ taipogi pristatė ir „Mac mini“ kompiuterius, kurių kainos Lietuvoje prasideda nuo 750 eurų. Jame sukasi naujausios kartos M2 procesorius. Pats kompiuteris tėra 3,6 centimetro aukščio, kvadratinės formos su užapvalintais kampais kompiuteris turi beveik 20 centimetrų ilgio ir pločio kraštines, sveria jis 1,2 kilogramo.

Nepaisant to, yra tikras galiūnas.

Iki šiol pasaulyje ir Lietuvoje vis dar galima užsisakyti stalinį „Mac Pro“ kompiuterį, kuris tarsi turėtų būti galingiausias „Apple“ įrenginys. Lietuvoje jo kainos prasideda nuo maždaug 6300 eurų, tokius kompiuterius naudoja grafikos dizaineriai, inžinieriai.

Sintetiniuose testuose mažasis „Mac mini“ įveikia dešimteriopai brangesnį profesionalams skirtą kompiuterį „Mac Pro“, kuris nebuvo atnaujintas jau kelerius metus.

M2 procesorius ištestuotas ir vieno branduolio ir daugelio branduolių režimais, ir, lyginant su „Intel“ procesorių naudojančiu „Mac Pro“, buvo pranašesnis, rašo „Digital Trends“.

Pavyzdžiui, „Geekbench“ teste vienas „Mac mini“ branduolys“ surinko 1944 taškus, o „didysis jo brolis“ tepasižymėjo 1019 taškų. Įjungus visus branduolius, bendras mažojo kompiuterio rezultatas buvo 8790 taškai, tai vis tiek daugiau nei „Intel“ alternatyvos, kuri surinko 8037 taškus.

Tai didžiulis smūgis 2019 metais išėjusiam kompiuteriui ir X86 procesorių ekosistemai apskritai. Žinoma, tai tik vienas procesoriaus testas, tad galbūt dešimteriopai kainuojantis kompiuteris pademonstruotų pranašumą grafinėse užduotyse, kadangi turi dedikuotą vaizdo plokštę. Tačiau apskritai tai nebe pirmas kartas kai „Apple“ kurtas silicis pranoksta konkurentus ir sparta, ir energetiniu efektyvumu. Dar pernai vasarą pasirodę nešiojamieji kompiuteriai „MacBook Pro“ buvo lyginami su tūkstančiais eurų daugiau kainuojančiais staliniais kompiuteriais.
Apple Mac mini M2 kompiuteris

Vertinant vieno ir daugelio branduolių spartą, naujausias „Mac mini“ yra panašios spartos kaip tris kartus brangiau kainuojantis nešiojamasis kompiuteris „Macbook Pro“. Tačiau grafinėse užduotyse jis pasirodo kiek silpniau, kadangi turi mažiau branduolių integruotoje vaizdo plokštėje.

Apžvalgininkai „Mac mini“ pila liaupses: mažas, puikus našumas, lengvas diegimas, pigus, galima rinktis komplektaciją, nešiojamas, palaiko tris ekranus. Ko pasigendama, tik daugiau įvesties jungčių baziniame modelyje, ir galimybės kompiuterį atnaujinti ateityje, apžvelgė „the Verge“.

Ką daryti norint galingo „Apple“ kompiuterio? Šiuo metu neverta dairytis toliau, nei pigiausias „Mac mini“ – nusipirkus jį pigiau nei už 1000 eurų galima ramiai laukti, kol „Apple“ pristatys atnaujintą „Mac Pro“ su M2 procesoriumi, rašo „Digital Trends“.