LG gaminami geriausi OLED televizorių šviesumas jau kurį laiką buvo „įstrigęs“ – jų siūlomas didžiausias šviesumas nitais bent penkmetį reikšmingai nekito ir būdavo mažesnis nei 1000 nitų.

Tačiau šiemet kompanija pritrenkė – skelbiama, kad naujausio LG G3 televizoriaus didžiausias šviesos srautas pasieks 1800 nitų, o kitų šaltinių teigimu nurodomas ir dar didesnis, 2100 nitų dydis.

Kas yra vienas nitas? Palyginkime – viena deganti žvakė skleidžia maždaug 1 kandelos (cd) šviesos intensyvumą. Vienas nitas ir yra viena kandela, arba žvakė, viename kvadratiniame metre. Tad 1800 nitų galima įsivaizduoti kaip į kvadratinį metrą sutalpintų 1800 žvakių. Žinoma, televizoriai kol kas didelį ryškumą „išspaudžia“ tik nedideliame ekrano plote, viso ekrano ryškumas būtų daug kartų mažesnis.

LG pristatė 2023 metų modelius, tačiau naujos technologijos negaus biudžetinės ir vidutinės klasės televizoriai, tokie kaip A3, B3, ar C3. Nurodoma, kad tik G3 gaus vadinamąją „šviesumo pastiprinimą“ arba „Brightness Booster Max“ technologiją.
LG

LG vertina, kad G3 modeliai pasieks 70 proc. didesnį šviesos srautą visame ekrane, lyginant su kitais modeliais, pvz., B2 ar B3. Didžiausią šviesumą pasieks 55,65 ir 77 colių televizoriai, o 83 ir 93 colių panelių šviesumas bus 30-40 proc. didesnis, lyginant su įprastais, rašo flatpanelshd.com.

LG atstovas žiniasklaidai informavo, kad viršutinė G3 šviesumo riba yra ties 1800 nitų, galbūt daugiau, jei naudojamas „Vivid“ (ryškus) režimas. Tačiau portalas peržiūrėjo dokumentaciją, kurioje nurodytas būtent 2100 nitų dydis, įjungus „Vivid“ režimą. Žinoma, maksimalus ryškumas pasiekiamas tik nedidelėje ekrano dalyje – viso ekrano maksimalus ryškumas, kaip nurodoma specifikacijoje, bus 235 nitų.

Palyginimui, 2022 metų G2 modelis turėjo 930 nitų maksimalų ryškumą, ir 166 nitų viso ekrano ryškumą. C3 ir B3 modelių ryškumas liks bveveik nepakitęs, lyginant su pernai.

„Kol negausime apžvelgti pavyzdžio, mes išliekame skeptiški“, – rašė flatpanelshd.com.

Nors LG ir slapukauja, kokia technologija naudojama naujuose G3 televizoriuose, portalo šaltiniai, kad tai yra nauja MLA (angl. Micro Lens Array, liet. mikro lešių masyvo) technologija. MLA ekranuose naudojamas papildomas mažų lešių sluoksnis, kuris geriau sufokusuoja diodų išskiriamą šviesą, kad ji būtų nukreipta tiesiai į žiūrovą. Tai leidžia didesnį ryškumą pasiekti nepadidinant energijos sąnaudų.

„Forbes“ apžvalgininkai netgi vertina, kad dėl šios technologijos G3 gali tapti 2023 metų hitu, nepaisant to, kad įprastai šie modeliai yra keliais šimtais eurų brangesni nei ir taip gana brangūs C serijos LG televizoriai.

Tačiau „Samsung“, toli gražu neplanuoja nusileisti.

„Samsung Display“ dar pernai pristatė naują QD-OLED technologiją, ir pirmieji televizoriai jau turėjo 1000 nitų maksimalų šviesumą. Šiemet kompanija QD-OLED ketina siūlyti ir didesniems, 77 colių ekranams, o ekranų maksimalų šviesumas taipogi reikšmingai padidės. Laukiama, kad naujų „Samsung“ panelių maksimalus ryškumas taipogi sieks 2000 nitų, ekranai bus energetiškai efektyvesni, rašo Engadget.com.

Iki šiol tokius ryškumus galėjo pasiūlyti nebent „mini-LED“ skystųjų ekranų televizoriai, kurie skystuosius ekranus iš galo apšviečia tankiai išdėstytais individualiai valdomais LED diodais. Tačiau šie ekranai turi kitų trūkumų, kaip prastesnis atsako laikas, prastesnės kokybės juodos spalvos.