PropTech (angl. Property Technology) – tai inovacijas ir skaitmeninę transformaciją Nekilnojamojo Turto rinkoje apibendrinantis terminas.

Asociacijos bendraįkūrėjas ir vadovas Martinas Brazauskas pranešime spaudai teigia, kad Proptech banga pasaulyje įgauna pagreitį, deja Lietuvoje apie Proptech dar labai mažai kas žino. NT rinka liečia praktiškai visas gyvenimo sritis, todėl suprasti šios industrijos skaitmeninę transformaciją yra būtina tiek profesionalams, tiek verslui, tiek karjeros galimybių ieškantiems talentams.

„Sieksime, kad per 10 metų Lietuvoje turėtume 300 Proptech startuolių – bent 100 vietinių ir dar 200 pasirinkusių Lietuvą, kaip vieną patraukliausių ir pažangiausių Proptech ekosistemų pasaulyje”, – pranešime spaudai sako asociacijos vadovas.

Kaip teigia Briuselyje įsikūrusi Proptech asociacijų skėtinė organizacija „Proptech house“ – Proptech industrija yra maždaug tokiame išsivystymo lygyje, kuriame prieš 7 metus buvo Fintech. Organizacijos vadovo teigimu, tai yra galimybė išauginti ne tik vienaragį, bet ir dar didesnes kompanijas.

Asociacijos bendraįkūrėja ir valdybos narė, „Profitus“ įkūrėja Viktorija Čijunskytė mano, kad susivieniję Fintech, Proptech ir kitų industrijų nariai gali iš esmės pakeisti, kaip vystomas ar perkamas būstas, investuojama į NT ir panašiai. Pasaulinės tendencijos rodo, jog dėka sinergijos su kitomis, jau toliau pažengusiomis industrijomis, kaip Fintech, Proptech turi potencialą dideliam ir greitam augimui.

Kaip teigiama pranešime spaudai, pagrindinė asociacijos misija – plėtoti Proptech ekosistemą ir padėti Lietuvos kompanijoms pasiruošti, transformuotis ir klestėti skaitmeninėje eroje.

Asociacijos valdybą sudaro patyrę Proptech ekspertai: pirmąją NT skelbimų valdymo sistemą Lietuvoje sukūrę „TopBroker“, nuomos procesų skaitmenizavimo specialistai „Properenty“ ir „Houseys“, vietovės duomenų analitika užsiimatys „CityNow”, vieni pirmųjų Europoje pasiūlę nuomokis-ir-pirk (angl. rent-to-buy) paslaugą „Numai“, Lietuvoje ir Jungtinėje karalystėje turto pardavimo platformas kuriantys „Agent House“.

Asociacijos nariai kviečia prie jų prisijungti ir kitas pažangiai ir progresyviai mąstančias kompanijas ir profesionalus, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su NT rinka – tai ir teisininkai, projektuotojai, architektai, NT projektų plėtotojai, technologijų kompanijos ir pan.