Robotas „Optimus“ scenoje vaikščiojo sustingęs ir lėtai mojavo susirinkusiesiems žmonėms. Elonas Muskas teigė, kad penktadienį robotas pirmą kartą veikė be pririšimo. Robotikos kūrėjai dažnai naudoja pririšimus robotams palaikyti, nes jie nėra pakankamai pajėgūs vaikščioti nenukrisdami ir nesusižalodami.

Vis dėlto, panašu, kad „Optimus“ gebėjimai gerokai atsilieka nuo to, ką sugeba konkurentų, pavyzdžiui, „Hyundai“ priklausančios bendrovės „Boston Dynamics“, robotai. „Boston Dynamics“ robotai buvo pastebėti darantys salto ir atliekantys sudėtingus judesius be pririšimo.

Robotas iš tikrųjų gali padaryti žymiai daugiau, nei ką tik parodėme“, – renginyje sakė E. Muskas. „Mes tiesiog nenorėjome, kad jis nukristų ant veido.“

„Tesla“ renginyje taip pat parodė vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip „Optimus“ atlieka paprastas užduotis, pavyzdžiui, neša dėžes ir laisto augalus laistytuvu.

Muskas teigė, kad jei robotas būtų gaminamas masiškai, jis „tikriausiai“ kainuotų mažiau nei 20 000 JAV dolerių. „Tesla“ tvirtina, kad „Optimus“ pranašumas prieš konkurentus bus jo gebėjimas savarankiškai judėti naudojant technologiją, sukurtą iš „Tesla“ vairuotojo pagalbos sistemos „Full Self Driving“, taip pat išlaidų taupymas dėl to, ką apie gamybą sužinojo iš savo automobilių padalinio. Tačiau „Full Self Driving“ technologija reikalauja, kad žmogus būtų budrus ir atidus, pasiruošęs bet kada perimti vairavimą, nes jis dar negali visiškai vairuoti pats.

„Tesla“ robotas „Optimus“

Investuotojai ir finansų analitikai išreiškė skeptišką požiūrį į tai, kad „Tesla“ imsis robotikos, ir patarė sutelkti dėmesį į projektus, kurie yra artimesni pagrindinei „Tesla“ veiklai – elektromobiliams, rašė bbc.com.

Tačiau E. Muskas sakė, kad nori išspręsti vieną sudėtingiausių dirbtinio intelekto problemų: kaip sukurti mašiną, kuri galėtų pakeisti žmogų.

Verslininkas, kuris kadaise įspėjo, kad dirbtinis intelektas kelia grėsmę žmonijai, teigė, kad „Tesla“ nori užtikrinti, jog perėjimas prie visuomenės, kurioje robotai atlieka darbą, o žmonės gauna naudą, būtų saugus.

„Visada norime būti atsargūs, kad nenueitume „Terminatoriaus“ keliu“, – pabrėžė jis, turėdamas omenyje kino hitu tapusį filmą apie kiborgą žudiką.

Jis pridūrė, kad „Tesla“ įdiegė apsaugos priemones, įskaitant „Stop“ mygtuką.

„Tesla“ socialinėje žiniasklaidoje apie roboto pristatymą pranešė paskelbdama vaizdą, kuriame matyti metalinės roboto rankos, vaizduojančios širdies formą. Tačiau sukurti į žmogų panašias, universalias rankas, galinčias manipuliuoti įvairiais objektais, yra labai sudėtinga, sakė Arizonos valstybinio universiteto robotikos profesorius Heni Ben Amoras.

Iš pradžių „Optimus“ atlikdavo nuobodžius ar pavojingus darbus, įskaitant detalių perkėlimą „Tesla“ gamyklose ar varžto pritvirtinimą prie automobilio veržliarakčiu.

„Yra tiek daug dalykų, kuriuos žmonės gali atlikti vikriai, kad robotams tai padaryti labai, labai sunku. Ir tai nepasikeis, nesvarbu, kad jis yra humanoido formos", – agentūrai „Reuters“ sakė humanoidinių robotų įmonės „Agility Robotics“ vyriausiasis technologas Džonatanas Hurstas.

E. Muskas yra sakęs, kad ateityje robotai galėtų būti naudojami namuose, gaminant pietus, pjaunant veją ir prižiūrint pagyvenusius žmones, ir net tapti žmogaus „bičiuliu“ ar sekso partneriu.

Jis teigė, kad dabartinę ekonomiką riboja žmonės ir produktyvumas, tačiau toks dirbtinio intelekto robotas kaip „Tesla“ gali tai pakeisti, rašo businessinsider.com.

Jei „Optimus“ galėtų susidoroti su rankų darbu, „ekonomika taptų beveik begalinė“, – prognozavo E. Muskas.

„Tai reiškia ateitį, kurioje nebus skurdo, kurioje galėsite turėti viską, ko tik norėsite, kalbant apie produktus ir paslaugas. Tai iš tiesų yra esminė civilizacijos, kokią mes ją pažįstame, transformacija“, – sakė jis.