Lietuvos atlyginimų progresu, padarytu nuo nepriklausomybės atkūrimo, feisbuke nusistebėjo INVL Investicijų padalinio vadovas Vaidotas Rūkas, pasidalinęs skirtingų pasaulio valstybių atlyginimais.

Vidutinis atlyginimas Lietuvoje – 1184 eurai, arba 1277 dolerių į rankas. Tai reiškia, kad tokias valstybes kaip Rusija (648 doleriai) arba Turkija (487 doleriai) aplenkėme dvigubai, čia atlyginimai tris kartus didesni nei Brazilijoje, Argentinoje ar Indonezijoje, vienas lietuvis uždirba tiek, kiek 8 egiptiečiai ar pakistaniečiai, rodo „World of Statistics“ duomenys.

Iš kitos pusės – iki Šveicarijos, kur vidutinis uždarbis 6144 doleriai į rankas, atlyginimai turėtų dar augti 5 kartus, iki Singapūro ar Liuksemburgo – 4 kartus, o iki vidutinio JAV atlyginimo – daugiau nei tris kartus.

„Priklausome vidutinei kategorijai. Kas stebina? Nors Prancūzijoje ir Švedijoje atlygis dvigubai didesnis, bet atsižvelgiant, kiek lieka pinigų po brangios būsto nuomos ar būsto kredito įmokos ir tikrai didesnių kainų – ne toks jau ir didelis skirtumas lieka. Koks didelis mūsų progresas per 20-30 metų!“ – rašė V. Rūkas.

„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Ž. Mauricas sutinka, kad pasaulyje esame stiprūs vidutiniokai, tačiau vis dažniau jau esame priskiriami prie turtingesnių šalių klubo.

„Vertinant visą Europą, mes jau esame šiek tiek virš medianos, reiškia daugiau nei pusė valstybių Europoje (ne ES), jau turi šiek tiek ar gerokai mažesnius darbo užmokesčius nei Lietuva. Mūsų Vidurio ir Rytų Europos regione yra tik trys valstybės, kurios turi didesnį darbo užmokestį: tai Estija, Čekija ir Slovėnija. Visos kitos turi mažesnį, įskaitant ir ES šalis Lenkiją, Latviją, Slovakiją, Vengriją, Kroatiją, Rumuniją, Bulgariją. Aplenkėme ir Graikiją, ir Portugaliją“, – vardija Ž. Mauricas.

Jis pabrėžė, kad per gana trumpą laiką Lietuva Vakarus prisivijo tiek, kad atlyginimai skiriasi ne kartais, o procentais.

Tačiau tolesnė kelionė nebebus tokia lengva, o jei padarysime klaidų, galime ir suklupti.